logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apple MacbookPro 13 - Po zalaniu. Wymieniona płyta główna. Brak ładowania bateri

jacusix 07 Maj 2014 00:25 1896 6
REKLAMA
  • #1 13577193
    jacusix
    Poziom 16  
    Ocena: 118
    Dzień dobry.
    Jakiś rok temu zalałem MacBookPro 13, Core 2 Duo 2 x 2,4 GHz, 4 GB DDR3. Laptop został rozkręcony, wyczyszczony i oddany do dwóch bardziej profesjonalnych serwisów, którzy stwierdzili jedynie możliwość wymiany płyty głównej. Niestety wtedy koszt samej płyty wynosił ok 1400 zł więc zrezygnowałem z wymiany. Ostatnio wpadła mi w ręce płyta główna wraz z pamięciami oraz dyskiem za 900 zł. Postanowiłem złożyć go do kupy. I wszystko było by w porządku, gdyby nie problemy z zasilaniem. A dokładnie :
    - laptop uruchamia się na samej baterii i normalnie pracuje,
    - laptop uruchamia się na baterii z podpiętą ładowarką lecz bateria nie jest ładowana, KOMUNIKAT: Stan: Normalny. Ładowanie baterii nie odbywa się. Źródło zasilania: Zasilacz.
    Magsafe świeci się delikatnie na zielono ale tak naprawdę bardzo delikatnie.

- po odpięciu baterii i próbie uruchomienia na samym zasilaczu, brak reakcji.

Druga sprawa jest taka, że chcę w nim umieścić dysk SSD i właśnie robię kopie za pomocą Time Machine. Tylko czy jest sens wkładać dysk SSD do tego Maca?
  • REKLAMA
  • #2 13579435
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Potrafisz wykonać diagnostykę płyty, pomiary?
  • REKLAMA
  • #3 13581019
    jacusix
    Poziom 16  
    Tak, potrafię. Tylko co, gdzie zmierzyć?
  • REKLAMA
  • #4 13581217
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Oznaczenie płyty?
  • #5 13581974
    jacusix
    Poziom 16  
    Jest kilka oznaczeń więc wklejam zdjęcia:

Apple MacbookPro 13 - Po zalaniu. Wymieniona płyta główna. Brak ładowania bateri Apple MacbookPro 13 - Po zalaniu. Wymieniona płyta główna. Brak ładowania bateri Apple MacbookPro 13 - Po zalaniu. Wymieniona płyta główna. Brak ładowania bateri
  • REKLAMA
  • #6 13582030
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Nic z tego, oznaczenie w formacie 8..-.... na laminacie szukaj.
  • #7 13582122
    jacusix
    Poziom 16  
    Faktycznie jest takim drobnym maczkiem na laminacie: 820-2879-B.
    Skontaktowałem się ze sprzedającym, który oświadczył, że dość długo aż do chwili sprzedaży, pracował na tej płycie i nie było żadnego problemu z ładowaniem. Poradził mi abym sprawdził ładowarkę lub tgz. "kenktor ładowania do płyty". Ładowarka ma 5 chowanych pinów. Wiem, że ten po środku jest pinem sterującym (wysyłającym informacje do płyty). Tylko jak go sprawdzić bez podmiany zasilacza. Innego nie posiadam a pożyczyć ciężko. Jedynie gdy będę w jakimś większym mieście w salonie Appla.

Sprawdziłem, na nowej ładowarce jest to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał problem z MacBookiem Pro 13, który został uszkodzony przez zalanie. Po wymianie płyty głównej laptop uruchamia się na samej baterii, ale nie ładowany jest zasilacz, mimo że dioda MagSafe świeci na zielono. Użytkownik zidentyfikował oznaczenie płyty głównej jako 820-2879-B i skontaktował się ze sprzedawcą, który zapewnił, że płyta działała poprawnie przed sprzedażą. Użytkownik rozważa sprawdzenie ładowarki oraz złącza ładowania, ale nie ma możliwości podmiany zasilacza. Problemy z zasilaniem mogą być związane z uszkodzeniem ładowarki lub złącza na płycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA