logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Travel Mate 4050 - Uszkodzony boot sector w HDD 320GB, jak naprawić?

birut 07 Maj 2014 07:54 2781 19
REKLAMA
  • #1 13577402
    birut
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Przy sprawdzaniu szybkości pamięci PNE USB omylkowo zostal zapisany boot sector jakimś programem, którym można byo sprawdzić też szybkość zapisu. Po zresetowaniu danych w programie ustawiem na zapis i po starcie pokaza mi się niebieski ekran i komputer mi się wylączy. Teraz pokazuje że boot sector jest uszkodzony (Hard disk boot sector invalid). Czy jest możliwość naprawy bez utraty danych.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13577805
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    birut napisał:
    omylkowo zostal zapisany boot sector jakimś programem,

Zobacz czy go live widzi. Nie kombinuj już z innym "jakimś programem " bo go całkiem uwalisz.
    NIC na tym dysku nie zapisuj.
    Sprawdzałeś w DMDE ?
    Chyba uruchomienie komputera z CD lub pena to jest łatwiej niż przekładać dysk.
    Pozdrawiam.
  • #5 13577894
    birut
    Poziom 21  
    Dziwię się że ktoś napisał taki program że sam się unicestwił.
    Nie mogę uruchomić Ubuntu.
    Error: PAE is disabled on this Pentium M
    (PAE can potentially be enabled with kernel parameter "forcepae" - this is unsupported, may cause unknown problems, and will taint the kernel)
    This kernel requires the following features not present on the CPU: pae
    Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.
    Nie wiem co dalej.
  • #6 13578159
    linuks
    Spec od komputerów
    birut napisał:
    Dziwię się że ktoś napisał taki program że sam się unicestwił.

Nie dziw się tylko zrób to o czym pisałem. Tak to będziemy kilka dni gadać bez efektu.
    Kilka godzin czekać na jeden scrin to trochę przesada.
    Jeżeli zabootowanie komputera z live CD lub pena przekracza Twoje możliwości to oddaj komputer do naprawy komuś kto ma o tym pojęcie.
    Pozdrawiam.
  • #7 13578791
    birut
    Poziom 21  
    Program DMDE 2.4.2 nie widzi dysku, dysk brzęczy w odstpach 1 sek. Acer Travel Mate 4050 - Uszkodzony boot sector w HDD 320GB, jak naprawić?

Był niewidzialny w kieszeni USB. teraz został wpięty do uniwersalnego gniazda USB Z.0 1`0 IDE/SATA Cable i dysk zaczął się kręcić.
    Acer Travel Mate 4050 - Uszkodzony boot sector w HDD 320GB, jak naprawić? Acer Travel Mate 4050 - Uszkodzony boot sector w HDD 320GB, jak naprawić?
  • #8 13579076
    linuks
    Spec od komputerów
    SMART też podaj.
  • #10 13579137
    linuks
    Spec od komputerów
    Google się zepsuło ? Odczyt SMART wpisz i będziesz wiedział o co chodzi.
    https://www.google.pl/search?q=SMART+odczyt&i...OK8QfPhYHwDA&gbv=1&sei=SVpqU8jbHoaS7QbJqIGABQ
    http://www.dobreprogramy.pl/CrystalDiskInfo,Program,Windows,27691.html
    Lub z linuksa
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2702342.html#13017873
    birut napisał:
    SMART - nie bardzo wiem o co chodzi.

Nie wiesz o co chodzi a używasz dziwnych programow. Nic dziwnego ,że teraz jest bałagan na dysku. Ile było partycji i jakie ?
  • REKLAMA
  • #11 13579182
    birut
    Poziom 21  
    S.M.A.R.T. już sobie przypomniałem jest w HDTune ale nic nie wyświetla. Acer Travel Mate 4050 - Uszkodzony boot sector w HDD 320GB, jak naprawić?

Były dwie partycje C: i D: + jeszcze jedna z Windows Recovery czy coś podobnego.
    Ten komputer mało używałem, to był warsztatowy dla serwisantów. HDD instalowany rok temu jako nowy.
    Crystal Disk Info - właśnie tym programem załatwiłem mój dysk, kiedy przełączając na test zapisu nie zwróciłem uwagi że mi się sam zmienił wybór napędu na C: (system) a miało być F: USB
  • #12 13579208
    linuks
    Spec od komputerów
    To użyj CDI. Bez SMART trudno stwierdzić czy dysk jest sprawny. Jeżeli nie ustalimy stanu dysku to trzeba będzie robić kopię posektorową na wszelki wypadek bo skanowanie uszkodzonego dysku może go dobić i dane zostaną stracone.

Dodano po 4 [minuty]:

W CDI masz tylko SMART odczytać. Nie ma potrzeby włączać trybu zapisu. NIC na tym dysku nie można zapisywać.
  • #14 13579242
    linuks
    Spec od komputerów
    birut napisał:
    Czy FixMBR coś pomoże czy bardziej uwali?

Szlag mnie trafi. Wyraźnie piszę NIC na tym dysku nie można zapisywać.
    Nic nie wiadomo o kondycji dysku. Logika rozwalona a Ty z fixmbr wyskakujesz. jak byś pierwszy raz na oczy komputer widział.
  • REKLAMA
  • #16 13580781
    linuks
    Spec od komputerów
    Wykonaj szukaj NTFS w DMDE i załącz fotkę po zakończeniu wyszukiwania,
  • #17 13583749
    linuks
    Spec od komputerów
    Za dużo zostało nadpisane na tym dysku. Na pewno nie doszło tylko do nadpisania boot sektora jak napisałeś ale dużo więcej sektorów zostało nadpisanych. Nie ma żadnej możliwości odzysku danych z nadpisanych sektorów. O odzyskaniu partycji recovery i systemowej zapomnij. Jeżeli były na dysku ważne dane to odzyskuj co się da odzyskać.
    DMDE
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2341359-30.html
    testdisk
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2339563-30.html#11122592
    photorec
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2683084.html#12918296
    Pozdrawiam
  • #19 13583820
    linuks
    Spec od komputerów
    Fotkę z partycjami daj z DMDE. Ani śladu po partycjach recovery i systemowej. Wygląda na to że nadpisałeś cały początek dysku a nie tylko boot.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Usuń partycję noname01. Wstaw partycję Acer jako podstawową i ustaw jako aktywną. Zapisz zmiany. Po restarcie sprawdź czy pliki windowsa są widoczne bo teraz masz dysk podpięty pod inny komputer. Jeżeli są widoczne to włóż dysk do laptopa.
    Pozdrawiam.
  • #20 13584089
    birut
    Poziom 21  
    Teraz to już bliżej niż dalej, jak wrócę z pracy to się tym zajmę.
    Tak by się wydawało a jednak zatrzymałem się na partycji systemowej C i nie mogę podejrzeć w systemie jej plików, w programie DWDE owszem ale kopiowanie na piechotę wszystkich plików z tylu katalogów to się mija z celem bo całych katalogów nie można. W dodatku coś chyba strzeliło w Toshibie bo nie chce wystartować tego dysku po USB (komunikat że skok napięcia w gnieździe USB wyklucza dalszą pracę) ani zainstalowanego w środku. Podłączony do Dell Inspiron startuje bez problemu. Nie mam pojęcia co dalej, głównie chcę odtworzyć pocztę e-mail i zakładki z przeglądarki.
    Wystartował w Toshibie kiedy włączyłem lapa z podłączonym wcześniej dyskiem.

Acer Travel Mate 4050 - Uszkodzony boot sector w HDD 320GB, jak naprawić? Acer Travel Mate 4050 - Uszkodzony boot sector w HDD 320GB, jak naprawić? Acer Travel Mate 4050 - Uszkodzony boot sector w HDD 320GB, jak naprawić?

Część plików systemowych było uszkodzonych. Nie udało mi się przywrócić partycji systemowej, zainstalowałem od nowa system. Za to partycja D: ocalała nie tknięta.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z uszkodzonym sektorem rozruchowym w dysku twardym 320GB w laptopie Acer Travel Mate 4050, spowodowanym błędnym zapisem podczas testowania pamięci USB. W odpowiedziach zasugerowano użycie narzędzi takich jak DMDE oraz CrystalDiskInfo do analizy stanu dysku i odczytu SMART. Użytkownik miał trudności z uruchomieniem systemu Linux z powodu niekompatybilności sprzętowej. Wskazano, że nadpisanie danych na dysku może uniemożliwić odzyskanie danych, a także zasugerowano wykonanie kopii posektorowej w celu ochrony danych. Użytkownik próbował odzyskać dane, ale napotkał problemy z widocznością partycji oraz uszkodzeniem plików systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA