logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie gniazdka bezpośrednio do skrzynki elektrycznej

Tatrzanska7a 07 Maj 2014 09:02 28389 14
  • #1 13577508
    Tatrzanska7a
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem z brakiem gniazdka elektrycznego w miejscu w którym bardzo chciałbym takie gniazdko posiadać. Ogólnie chodzi o to, że wpada do mnie monter od internetu i będzie montował modem. Potem internet będzie bezprzewodowo rozprowadzony po mieszkaniu przy pomocy routera. Chcę mieć w mieszkaniu jak najmniej kabli, więc planuję te dwa urządzenia umieścić na półce nad drzwiami wejściowymi. Problem w tym, że oba wymagają zasilania, a nie mam tam gniazdka.
    Obok półeczki (20 cm dalej) znajduje się skrzynka z bezpiecznikami. Instalacja jest nowa (sprzed 3 lat), ale nie wiem jak dokładnie wychodzą ze skrzynki przewody. Poza tym chciałbym uniknąć kucia w ścianie.
    No i tu moje pytanie:
    Czy mogę kupić przedłużacz, obciąć wtyczkę i wynająć elektryka, który mi ten przedłużacz podłączy do skrzynki? Skrzynka ma na dole otwory, przez które można by taki kabel z niej wypuścić, ale pytanie czy to jest bezpieczne? Jeżeli tak, to czy da się taki dodatkowy przewód podłączyć do bezpiecznika który już jest w skrzynce, czy tzreba dołożyć nowy bezpiecznik specjalnie do tego gniazdko-przedłużacza?
  • #2 13577550
    grzesp79
    Uczeń
    Ocena: 4
    Można podłączyć taki przedłużacz pod jeden z bezpieczników, albo zamontować obob skrzynki gniazdo natynkowe (podwójne) i do niego wpiąć odbiorniki.
  • Pomocny post
    #3 13578114
    youda1804
    Poziom 11  
    Kolego są fabrycznie nowe gniazda montowane na szynę TH do rozdzielnicy myślę że ruter spokojnie ma 1m przewodu tylko pytanie czy nie będzie widać otwartej puszki z bezpiecznikami bo zasilacz raczej nie pozwoli jej zamknąć
  • #4 13578390
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 505
    Kolego autorze,sam wybór rozdzielnicy nad drzwiami już jest chybiony a otaczanie jej dodatkowymi gadżetami to nie jest krok w dobrym kierunku.
    Skoro instalacja jest nowa dlaczego nikt nie przewidział miejsca i okablowania dla routera i modemu.Problemem nie jest brak gniazda czy podłączenie przedłużacza.Nikt o zdrowych zmysłach nie zaakceptuje Twoich pomysłów.Błędy trzeba naprawiać a nie popełniać kolejne.Poszukaj lepszej lokalizacji dla tego modemu.
  • #5 13579184
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    Tatrzanska7a napisał:
    Mam problem i tu moje pytanie:
    Czy mogę kupić przedłużacz, obciąć wtyczkę i wynająć elektryka, który mi ten przedłużacz podłączy do skrzynki?

Najpierw wezwij elektryka , który oceni sytuację i podejmie decyzje co zrobić.
  • #6 13580089
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Nie widzę problemu. Wystarczy dołożyć odpowiednie zabezpieczenie w rozdzielnicy tak, aby router był na osobnym obwodzie i można to podłączyć. Natomiast zamiast "obciętego" przedłużacza zastosowałbym natynkową listwę kablową + gniazdko natynkowe, wszystko będzie ładnie, estetycznie i przewód będzie chroniony przed uszkodzeniami mechanicznymi (będzie w miarę tanio i bez kucia). Oczywiście musi to zrobić elektryk z uprawnieniami.
    jann111 napisał:
    Kolego autorze,sam wybór rozdzielnicy nad drzwiami już jest chybiony a otaczanie jej dodatkowymi gadżetami to nie jest krok w dobrym kierunku.
    Skoro instalacja jest nowa dlaczego nikt nie przewidział miejsca i okablowania dla routera i modemu.Problemem nie jest brak gniazda czy podłączenie przedłużacza.Nikt o zdrowych zmysłach nie zaakceptuje Twoich pomysłów.Błędy trzeba naprawiać a nie popełniać kolejne.Poszukaj lepszej lokalizacji dla tego modemu.

Czy to oby nie przesada? Przecież router to nie jest wielkie obciążenie, a rozdzielnica i tak musi już być tam gdzie jest. To chyba szukanie problemu na siłę.
  • #7 13581483
    Tatrzanska7a
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    jann111 napisał:
    Skoro instalacja jest nowa dlaczego nikt nie przewidział miejsca i okablowania dla routera i modemu.

Odpowiem pytaniem na pytanie: Dlaczego nikt nie pozbawił Hitlera władzy zanim wybuchła 2 wojna światowa?

jann111 napisał:
    Kolego autorze,sam wybór rozdzielnicy nad drzwiami już jest chybiony

Technicznie rzecz ujmując nie jest nad drzwiami, tylko obok i ponad nimi. Prawdopodobnie były tam korki starej instalacji. Robił to elektryk, ale chyba co ekspert to opinia. Ja się na tym nie znam, ale dlaczego to nie jest dobre miejsce na skrzynkę? Koleżanka kupiła nowe mieszkanie i też ma skrzynkę obok drzwi wejściowych. Co prawda trochę niżej, ale czy to taka różnica?
  • Pomocny post
    #8 13581531
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Tatrzanska7a napisał:

Odpowiem pytaniem na pytanie: Dlaczego nikt nie pozbawił Hitlera władzy zanim wybuchła 2 wojna światowa?

Dlatego,że Pan adolf pełnił bezpośredni zarząd nad armia i generełami, podejmując przy tym błedne decyzje bo niemiał doświadczenia wojskowego, Jeśli dowodzenie przejeli by generałowie to było by nie ciekawię bo znali się natym co robili. Przykładem tego jest błędna decyzja zatrzymania wermachtu nad Dunkierką, i porażki na froncie wschodnim, itd itd. Po za tym nikt nie przypuszczał, że kraj tak nedzny gospodarczo po 1 WŚ odbuduje potęge w 5lat władzy adolfa.

To nie forum Historyczne ,korki są w winie a w rozdzielnicy i instalacji są bezpieczniki i zabezpieczenia.

Myśle, że na wszystkie twoje pytania i problemy odpowie elektryk który bedzie widział gdzie jest ta rozdzielnica w domu i jak najlepiej to zrobić, dla elektryka to niedużo roboty a gadania na forum i pisania od licha.
  • #9 13582546
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 505
    Tatrzanska7a napisał:

Robił to elektryk, ale chyba co ekspert to opinia. Ja się na tym nie znam, ale dlaczego to nie jest dobre miejsce na skrzynkę? Koleżanka kupiła nowe mieszkanie i też ma skrzynkę obok drzwi wejściowych. Co prawda trochę niżej, ale czy to taka różnica?

Skoro pytasz.
    Nie obchodzi mnie co "eksperci" mają do powiedzenia na temat rozdzielnic ani podpowiadacze w tym temacie akceptujący takie wykonanie.
    Standard jest jeden. Rozdzielnica powinna być zamontowana na wysokości aby aparatura w niej zainstalowana była dostępna w swobodnym zasięgu ręki.
    Ręki młodego ,zdrowego człowieka , ale także staruszka ,który ledwo przemieszcza się po mieszkaniu będąc sam,nie wspominając inwalidy na wózku.Domyśl się, co może się stać w sytuacjach awaryjnych i jakie to ma znaczenie.Jeśli się nie domyślasz ,pytaj dalej.
  • #10 13582787
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Zgodzę się, ale temat nie dotyczył umiejscowienia rozdzielnicy tylko podłączenia obciążenia o mocy max 10 W, a do tego nie jest potrzebna zmiana miejsca rozdzielnicy ani prucie ścian. Dla dobrego elektryka z narzędziami to jakieś max. 3 godziny roboty i gniazdko pod router powinno być "jak malowane". Tyle w temacie.
  • #11 14268041
    king_bux
    Poziom 9  
    witam, pozwoliłem sobie odgrzebać temat, bo problem mam podobny.
    jednak nie będę używał fachowej terminologii, bo nie jestem elektrykiem.

sprawa wygląda tak, że muszę podłączyć router do gniazdka elektrycznego, ale gniazdko telekomunikacyjne mam dość daleko od niego (znajdujące się z kolei bardzo blisko rozdzielni).
    monterzy gniazdka tk poradzili mi bym "założył gniazdko" bezpośrednio od skrzynki i będzie problem z głowy (zapewniając mnie, że to banalnie proste). pytając jednak znajomych budowlańców, którzy mieli z tym styczność powiedzieli, że bez elektryka i ok. 100zł się nie obędzie. czy ktoś może potwierdzić owe info?
    Podłączenie gniazdka bezpośrednio do skrzynki elektrycznej Podłączenie gniazdka bezpośrednio do skrzynki elektrycznej
  • #12 14268864
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    king_bux napisał:
    bez elektryka i ok. 100zł się nie obędzie. czy ktoś może potwierdzić owe info?
    Prace montażowe w zakresie instalacji elektrycznych może wykonywać wyłącznie osoba posiadające ważne świadectwo kwalifikacyjne uprawniające do pracy na stanowisku montażu. Ile weźmie za tę robotę, to sprawa umowy - jest w tej kwestii wolny rynek. Po wykonanej pracy należy wykonać również pomiary i sporządzić stosowny protokół.
  • #13 14272403
    youda1804
    Poziom 11  
    Kolego widzę że skrzyneczkę z bezpiecznikami masz chyba w jakiejś szafce czy wejdzie Tobie tam ruter na gniazdo natynkowe miejsce może by się znalazło bo widzę że gniazdo na szynę nie wejdzie do puszeczki. Ale jak sam napisałeś że na elektryce się nie znasz to chyba lepiej jest wezwać elektryka. Dla bezpieczeństwa swojego i bliskich.
  • #14 14272471
    mikolaj.
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Możesz pociągnąć koryta natynkowe. z jednego z obwodów, fajnie by było by go zasilić przez B6 na przykład- jako osobny obwód dla routera.

Jak przyjdzie ktoś to zrobić, poproś go by uporządkował tę rozdzielnię przy okazji.

PS: z tego co się orientuje to niezbyt dobrym pomysłem jest montaż routera w niedalekim sąsiedztwie źródła większego pola magnetycznego. zwłaszcza przy bezprzewodowym przesyle internetu dalej.
  • #15 14273675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania na podłączenie gniazdka elektrycznego w pobliżu skrzynki z bezpiecznikami, aby zasilić modem i router, unikając kucia w ścianach. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym podłączenie przedłużacza do jednego z bezpieczników lub montaż gniazda natynkowego. Wskazano na konieczność zatrudnienia elektryka do wykonania prac, aby zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami. Podkreślono również, że instalacja powinna być estetyczna i chroniona przed uszkodzeniami mechanicznymi. Wiele odpowiedzi zwraca uwagę na to, że lokalizacja skrzynki z bezpiecznikami może być problematyczna, a dobry elektryk powinien ocenić sytuację na miejscu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA