logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zerowanie w gniazdku vs alternatywne metody - instalacja dwużyłowa, lampa, kable ochronne

Martin__Nowak 25 Paź 2023 03:20 603 9
  • #1 20784343
    Martin__Nowak
    Poziom 2  

Cześć,
    Mam pytanie czysto teoretyczne.
    Załóżmy, że mieszkam w domku jednorodzinnym, gdzie jest instalacja dwużyłowa (nie ma uziemienia). W związku z tym, jeśli są gniazdka z bolcem, to są zerowane. Zastanawia mnie, czy gdy mam np. lampę, od której odchodzą trzy kable (obudowa jest podłączona do kabla ochronnego), to mogłbym np. kabel ochronny złączyć z kablem neutralnym i użyć wtyczki bez bolca, i byłby ten sam efekt co w przypadku zerowania w gniazdku. Lub np. usunąć kabel ochrony i obudowę od razu połączyć z kablem neutralnym? Ogólnie chodzi mi o to, czy ma to jakiekolwiek znaczenie, że zrobię zerowanie w gniazdku, czy mogę to robić też w inny sposób?
  • #2 20784357
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 936
    Nie - nie mógłbym.

Przewód ochronny ma być podłączony do "kołka" a nie być może do "fazy" z wszystkimi tego konsekwencjami typu zabijanie użytkownika :-(
  • #3 20784361
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20784372
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 433
    Ciekawe czy autor tego wątku uczył się fizyki i to zupelnych podstaw fizyki.
    Jak można zadać tak bezmyslne pytanie?
    Jak już wyżej napisano ktoś odwróci wtyczkę i masz prąd na obudowie i śmierć w przypadku dotknięcia.
  • #5 20784385
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Ale po co wogóle tak kombinować i cokolwiek zmieniać, skoro sam piszesz że masz zrobione zerowanie w gniazdku - podłączasz wtyczkę od lampy do takiego gniazda i wszystko jest ok. A jeśli akurat to gniazdo nie ma bolca ochronnego, to należy to gniazdo wymienić i wykonać zerowanie. Oczywiście nie powinieneś robić tego sam.
  • #6 20784397
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 433

On nigdzie nie pisze, że ma gniazdko bez bolca, które można wymienić na gniazdko z bolcem i odpowiednio podłączyć.
    Tu chodzi o co innego, trzeba absolutnie odradzić to, co chce zrobić, bo to grozi śmiercią.
  • #7 20784411
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Ja nie rozumiem dlaczego autor chce to zrobić (niezależnie od tego czy jest to poprawne czy nie). Z jego wypowiedzi wynika, że ma lampkę z wtyczką z otworem na bolec i gniazda są zerowane - tak więc ochrona powinna być zapewniona pod warunkiem że ów gniazdo jest poprawnie wykonane. Po co używać wtyczki bez bolca i wykonywać modyfikacje mogące zagrażać życiu? Może niesłusznie tak założyłem, ale jedyne co mi przyszło do głowy to właśnie chęć podłączenia tej lampki do innego gniazda bez bolca ochronnego.
  • #8 20784514
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1925
    Martin__Nowak napisał:
    Zastanawia mnie, czy gdy mam np. lampę, od której odchodzą trzy kable (obudowa jest podłączona do kabla ochronnego), to mogłbym np. kabel ochronny złączyć z kablem neutralnym i użyć wtyczki bez bolca, i byłby ten sam efekt co w przypadku zerowania w gniazdku. Lub np. usunąć kabel ochrony i obudowę od razu połączyć z kablem neutralnym? Ogólnie chodzi mi o to, czy ma to jakiekolwiek znaczenie, że zrobię zerowanie w gniazdku, czy mogę to robić też w inny sposób?

Odpowiedź jest tylko jedna, nie wolno tak robić. Każde urządzenie w pierwszej klasie ochronności i dołączane przez wtyczkę musi posiadać wydzielony przewód ochronny i wydzielony styk ochronny we wtyczce, a wszystko podłączone do gniazda również ze stykiem ochronnym. Innych możliwości nigdy nie było, nie ma i nie będzie.
  • #9 20784725
    Martin__Nowak
    Poziom 2  
    >>20784361
    dzięki za odpowiedz, myślę że temat był po niej automatycznie do zamknięcia ale dziękuje również reszcie za wypowiedzi
  • #10 20784727
    Martin__Nowak
    Poziom 2  
    użytkownik Jarzabek666 podał odpowiedź

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją elektryczną w domach jednorodzinnych, szczególnie w kontekście użycia zerowania w gniazdku oraz alternatywnych metod podłączenia urządzeń w instalacji dwużyłowej. Użytkownicy podkreślili, że przewód ochronny powinien być zawsze podłączony do styku ochronnego, a nie do przewodu neutralnego, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem. Wskazano, że modyfikacje mogące prowadzić do podłączenia urządzenia bez odpowiedniego zabezpieczenia są niebezpieczne i niezgodne z zasadami bezpieczeństwa. Użytkownicy zalecili korzystanie z gniazdek z bolcem ochronnym oraz unikanie jakichkolwiek zmian w instalacji, które mogłyby zagrażać życiu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA