logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek Wydajności komputera Jest to samsung 550p7c

ToMeK_PrZyJaCiEl 07 Maj 2014 09:59 1884 25
REKLAMA
  • #1 13577629
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Laptopa posiadam od jakiegoś roku, od niedawna zauważyłem gwałtowny spadek wydajności komputera, długość ładowania między innymi gier zwiększyła się, nastąpił spadek fps.
    W załączniku daję skan z programu Hardware Monitor, czy to może mieć związek z
    pastą termo-przewodzącą z procesora?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13577643
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    1. Kiedy układ chłodzenia był konserwowany ?
    2. Zamieść SMART dysku (pełnny screen z CrystalDiskInfo)
  • Pomocny post
    #3 13577652
    bastura123
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Temperatura jest dość wysoka... Kiedy konserwowałeś/czyściłeś system odprowadzania ciepła? producent sugeruje taki zabieg raz na 6 m-cy jednak nie zaszkodzi robić to częściej, szczególnie jeśli używasz komputera do gier. Dodatkowo dorzuć skan na temat SMART dysku, jak sugerował sPeRaCz.PL
  • Pomocny post
    #4 13578260
    paawelx
    Poziom 18  
    Ocena: 117
    Jak na ten procesor i laptopa (jakiegoś tam), to temperatury ma całkiem poprawne, jeśli to pod max obciążeniem.
  • #5 13578333
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    Wartości maksymalne zawarte na screenie są takie ponieważ specjalnie dałem mu lekki wycisk by była widoczna temperatura jaka zwykle jest podczas mego użytkowania.

Układ chłodzenia właściwie nie był konserwowany w ogóle, odkąd posiadam laptopa nic nie był konserwowane
    Spadek Wydajności komputera Jest to samsung 550p7c Spadek Wydajności komputera Jest to samsung 550p7c
  • Pomocny post
    #6 13578346
    paawelx
    Poziom 18  
    Ocena: 117
    Jaki to w ogóle laptop i w jakich konkretnie grach jest gorzej? Ten antywirus, którego widzę na fotce nie jest czasem przyczyną problemów?
  • REKLAMA
  • #7 13578522
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    Jest to samsung 550p7c

Jeśli chodzi o antywirus to mam go od początku posiadania laptopa i jestem z niego bardzo zadowolony.

Nie chodzi tylko o gry, ogólnie wydajność komputera zmalała.
  • Pomocny post
    #8 13578965
    bastura123
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    ToMeK_PrZyJaCiEl napisał:
    Wartości maksymalne zawarte na screenie są takie ponieważ specjalnie dałem mu lekki wycisk

w takim razie temp jest w normie. Proponuję na początek test programem HD Tune w celu zbadania czasu dostępu do dysku a następnie mamtest w celu zbadania pamięci RAM, oczywiście przedmuchanie radiatora sprężonym powietrzem też nie zaszkodzi.
  • Pomocny post
    #9 13579149
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838

Układ chłodzenia właściwie nie był konserwowany w ogóle, odkąd posiadam laptopa nic nie był konserwowane

To zrób to w najbliższym czasie, nie duży nakład a może pomóc. Sprawdź też stan dysku HDTune lub CrystalDiskInfo.
  • Pomocny post
    #10 13579162
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    wariato napisał:
    To zrób to w najbliższym czasie, nie duży nakład a może pomóc. Sprawdź też stan dysku HDTune lub CrystalDiskInfo.

Przecież zrobił...
    Wartości maksymalne zawarte na screenie są takie ponieważ specjalnie dałem mu lekki wycisk by była widoczna temperatura jaka zwykle jest podczas mego użytkowania.

Spadek Wydajności komputera Jest to samsung 550p7c Spadek Wydajności komputera Jest to samsung 550p7c
  • Pomocny post
    #11 13579171
    Myszor36Polska
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Albo masz tak zaśmieconego Windowsa, użyj programu Odkurzacz (Jeśli temperatura przy normalnej pracy nie przekracza 42 temperatury to jest dobrze) (Ile masz miejsca wolnego na dysku?)
  • Pomocny post
    #12 13579219
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Również postawiłbym na zaśmiecony system. Zdefragmentowanie dysku oraz wyczyszczenie rejestru programem glary utilities i usunięcie śmieci z dysku programem odkurzacz powinno rozwiązać problem, a jak nie to format.
  • #13 13579370
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    Posiadam 700 GB Wolnej pamięci.

Myszor36Polska napisał:
    Ok zainstalowałeś już odkurzacz i inne programy do czyszczenia?

Nie nie zainstalowałem jeszcze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 13579398
    Myszor36Polska
    Poziom 13  
    Ok zainstalowałeś już odkurzacz i inne programy do czyszczenia?
  • #15 13579682
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    Zainstalowałem odkurzacz , ale czas na sprawdzenie poprawy będę miał dopiero za kilka dni, więc dam znać czy to działanie coś dało.

Dodatkowo sprawdzę kartę gwarancyjną, może serwis przeczyści wentylator na gwarancji.
  • Pomocny post
    #16 13579802
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Profilaktycznie przeskanuj system także MBAM z zaktualizowaną bazą do najnowszej.
    Zainstalowałem odkurzacz

zamiast tego proponuję Ccleaner'a.
    Dodatkowo po skanie, wejdź w naprawę rejestru i usuń stare klucze rejestru.
  • Pomocny post
    #17 13579814
    Myszor36Polska
    Poziom 13  
    swiercm napisał:
    Profilaktycznie przeskanuj system także MBAM z zaktualizowaną bazą do najnowszej.
    Zainstalowałem odkurzacz

zamiast tego proponuję Ccleaner'a.
    Dodatkowo po skanie, wejdź w naprawę rejestru i usuń stare klucze rejestru.
    Odkurzacz też dobry
  • #18 13579817
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    Ccleaner'a. mam ten program i go używam.

Czy MBAM nie będzie się kłócił z moim antywirusem?
  • Pomocny post
    #19 13579844
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Czy MBAM nie będzie się kłócił z moim antywirusem?

Nie powinien.
    Aczkolwiek, na czas skanowania wyłącz go, żeby nie obciążał zbytnio CPU.
  • #20 13580885
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    Czy program Allin1Convert jest dużym problemem, co to jest i jak się tego pozbyć
  • Pomocny post
    #21 13581277
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Allin1Convert

To program do wszelakiej konwersji plików graficzno-tekstowych wraz z toolbar'em.
    http://lmgtfy.com/?q=Allin1Convert

Użyłeś MBAM?
  • #22 13582179
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    swiercm Czy po kwarantannie wszystkich plików które wykryło nie będzie jakiś problemów, czytałem że może usunąć pliki które nie są zainfekowane.
  • Pomocny post
    #23 13582236
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    I pokaż jeszcze co masz w autostarcie - zrzut z menadżera zadań zakładki Uruchamianie.
    Wykonaj też defragmentację dysku - nie defragmentuj dysku SSD!

Dodano po 1 [minuty]:

Czy po kwarantannie wszystkich plików które wykryło nie będzie jakiś problemów, czytałem że może usunąć pliki które nie są zainfekowane.

Jak masz na laptopie oryginalne oprogramowanie, nie używasz jakiś cracków to będzie wszystko działało jak należny. Nielegalne oprogramowania/cracki są zazwyczaj przez takie skanery wykrywane jako infekcje.
  • REKLAMA
  • #24 13582272
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    O ile mi wiadomo defragmentacja jest przeprowadzana co tydzień, potrzebna jest dodatkowa?

• Pomocny post
    #25 13582287
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Wyłącz Absolute Notifier, Groove Monitor Utility, Nengine (wogóle to chyba jakiś syf, infekcja skan MBAM wykaże).
    Jeżeli rzeczywiście defragmentacje robisz co tydzień to nie trzeba więcej. Mam nadzieje, że dysk SSD się nie defragmentuje nie wolno tego robić.
    Dodatkowo jeszcze wykonaj skan ADW Cleaner opcja szukaj później usuń.
  • #26 13582560
    ToMeK_PrZyJaCiEl
    Poziom 9  
    Zrobiłem wszystko co było napisane teraz postaram się wyczyści układ chłodzenia i się odezwę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Samsung 550P7C zauważył spadek wydajności, objawiający się dłuższym czasem ładowania gier oraz niższą liczbą klatek na sekundę (FPS). W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu układu chłodzenia, który nie był konserwowany od zakupu, oraz wykonanie testów SMART dysku i pamięci RAM. Wysokie temperatury procesora mogą być wynikiem zanieczyszczenia wentylacji. Użytkownik zainstalował programy do czyszczenia systemu, takie jak Odkurzacz i CCleaner, oraz planuje sprawdzić kartę gwarancyjną w celu ewentualnego serwisu. Dodatkowo, zalecano skanowanie systemu w poszukiwaniu złośliwego oprogramowania oraz defragmentację dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA