logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki termistor wlutować do Euroster 1100 C zamiast uszkodzonego czujnika?

anonimowywybryk 07 Maj 2014 15:43 9204 10
REKLAMA
  • #1 13578664
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    witam posiadam oto takie urządzenie:

lecz zniszczeniu uległ czujnik temperatury, teraz mam dwa wyjścia albo uda mi sie dowiedzieć jaki czujnik termistorowy jest tam w środku włożony może ktoś wie? wtedy mógłbym sam go wymienić/wlutować i włożyć do srodka
    lub tez kupno nowego znalazlem nawet oryginał
    http://www.euroster.pl/produkty/akcesoria/czujnik-temperatury/332

lecz nie ma podanej ceny hmm jaki koszt nowki ktos sie orientuje?
    chociaz nie ukrywam bardziej by mi zalezało by uzyskać info jaki czujnik termistorowy wlutować do środka.
  • REKLAMA
  • #2 13583139
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 199
    Jak uległ zniszczeniu i na jakiej podstawie tak twierdzisz?. Wg mnie jest tam jakiś typowy termistor 4,7 lub 10 k omów. Najprościej wyprowadzić na zewnątrz czasowo (przylutować) dwa przewody i do nich podłączyć potencjometr o zakresie jak podałem i tak regulować aby urządzenie ustawione pokrętłem na temperaturę panującą w jego otoczeniu przełączało styki przekaźnika. Zmierzyć rezystancję potencjometru i wstawić taki sam termistor.
  • REKLAMA
  • #3 13583769
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    twierdze tak poniewaz kabel jest luzny jak go wyciagniesz to widac ze element na koncu co jest lutowany do przewodow jest pekniett a reszta zostala rozsypana w metalowej glowce/rurce. wiec wyjac moge u wlutowac, to sprobuje zmierzyc potencjometr co dziwne ta wersja na foto ma zakres do 90°c ten moj tez jest 1100c i ma zakres do 55 ^^
  • #4 13583777
    Witek76
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    anonimowywybryk napisał:
    jak go wyciagniesz to widac ze element na koncu co jest lutowany do przewodow jest pekniett a reszta zostala rozsypana w metalowej glowce/rurce

Czy te resztki mają jakieś kolory na obudowie - najlepiej pokaż fotkę.
  • REKLAMA
  • #5 13583799
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    O ile uda mi się to jakoś wyjąć z metalowej obudowy to zrobię fotografię ponieważ aktualnie odpadło całkiem
    W środku, jedyne co wiem to już za pierwszym razem jak wyjąłem miało to kształt koła, okręgu spłaszczonego,
    kolor granatowy ciemny lub czarny coś w ten gust, w środku był jakby okrąg z czegoś srebrnego, pod tą czarna/ciemnogranatowa osłonką. Mnie to wyglądało chyba na ntc, pytanie jaki dobrać jak regulacja w tym modelu jest od 25 do 55°C?

Wygląd w ten gust tyle ze czarny/ciemny
  • REKLAMA
  • #6 13583835
    Witek76
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Zapytałem o kolor bo niektóre termistory mają oznaczenia w postaci pasków.
    Jeżeli nie uda się odczytać wartości, zastosuj potencjometr jak radził arelektroda uprzednio ustawiając temperaturę przełączania na 25stC, zmierz wartość rezystancji dla tej temperatury. Jaki termistor wlutować do Euroster 1100 C zamiast uszkodzonego czujnika?
  • #7 13587016
    anonimowywybryk
    Poziom 8  
    tak więc zmierzyłem rezystancje potencjometru i na mierniku pokazuje mi 13 k Ohm
    więc nie mam pojęcia czy tam 10 wstawic?
  • #8 13588725
    arelektroda
    Poziom 23  
    Wstaw 10 k (kosztują grosze) i sprawdź. Do wyboru masz i tak tylko typoszereg. Po przylutowaniu do przewodu daj rurkę termokurczliwą lub zalej żywicą. I tak może to pracować tylko przylgowo ze względu na szczelność. Może wewnątrz jest jakiś rezystor regulowany do kalibracji.
    Cenę gotowego uzyskasz dzwoniąc do jednego z dystrybutorów ze wskazanego przez Ciebie linku (może to być około kilkadziesiąt pln).
  • #9 15069021
    andix1
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Tak przy okazji tego tematu zapytam, co może być przyczyną, że regulator pokojowy VRT -390 Vaillant zamiast pokazywać temp. pomieszczenia 20 stopni pokazuje 13 stopni. Wszystkie funkcje regulatora działają poprawnie i czujnik temp. reaguje na zmiany temp. bo spada na 11 lub rośnie na 14 lub 15 stopni.
  • #10 15070477
    arelektroda
    Poziom 23  
    Zależy to w znaczny sposób od umiejscowienia regulatora. Powinien byc zamontowany w miejscu wskazanym przez instrukcję to jest w nie bezpośrednio nasłonecznionym na wysokości około 1,8 m itd. Te zaniżone wskazanie może pochodzić od zbyt małego "przewiewu" w miejscu montażu regulatora i wtedy pokazuje on praktycznie temperaturę ściany a nie otoczenia.
  • #11 15071016
    andix1
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Regulator jest w tym miejscu 9 lat i wskazywał zawsze dobrze, ale nagle coś mu się stało, że wskazuję tą znacznie niższą temperaturę. Podpinałem bezpośrednio do zacisków kotła i pokazuje dokładnie tak samo więc przewody od kotła do regulatora też są w porządku. Czujnik reaguje, bo wystarczy chuchnąć w niego, a temperatura rośnie i spada. Korektą temperatury można go podciągnąć o 3 stopnie, ale to za mało, aby ustawić go do temp. panującej w pomieszczeniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wymiany uszkodzonego czujnika temperatury w regulatorze Euroster 1100 C. Wskazuje, że czujnik uległ zniszczeniu, a jego resztki są w metalowej obudowie. Uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być typowy termistor o rezystancji 4,7 lub 10 kΩ. Proponują również użycie potencjometru do pomiaru rezystancji, aby dobrać odpowiedni termistor. Użytkownik zmierzył rezystancję potencjometru na 13 kΩ i zastanawia się nad zastosowaniem termistora 10 kΩ. Wskazano również, że cena oryginalnego czujnika może wynosić kilkadziesiąt złotych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA