logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz BOSE w Accord 99 - niestabilne działanie, co sprawdzić?

Bulek1989 07 Maj 2014 17:10 2202 4
REKLAMA
  • #1 13578961
    Bulek1989
    Poziom 9  
    Witam

Posiadam Accorda z 99r. i mam problemy z działaniem fabrycznego wzmacniacza BOSE. Mianowicie w samochodzie wzmacniacz nie grał w ogóle, dlatego zdemontowałem go i postanowiłem sprawdzić podłączając pod komputer. Po podłączeniu okazało się, że głośnik podpięty pod wzmacniacz raz gra, a raz nie. Gra parę sekund, później cisza, jak postukam po obudowie to odezwie się na chwile i po chwili znowu cisza. Czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną? Ewentualnie jakie elementy można by spróbować wymienić w pierwszej kolejności?

Poniżej zamieszczam zdjęcia wnętrza wzmacniacza oraz obudowy.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz BOSE w Accord 99 - niestabilne działanie, co sprawdzić? WP_20140507_009.jpg (1.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz BOSE w Accord 99 - niestabilne działanie, co sprawdzić? WP_20140507_006.jpg (1.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz BOSE w Accord 99 - niestabilne działanie, co sprawdzić? WP_20140507_004.jpg (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13579027
    szybkik
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

możliwe że w jednym z układów został zniszczony jakiś element, po prostu może nie być styczności w którejś z bramek.

W takiej sytuacji proponuję spróbować najpierw, sprawdzić za pomocą woltomierza czy wszedzie jest napięcie, jeśli nie to trzeba będzie wymienić ten element, lub kupić nowy wzmacniacz.

Pozdrawiam,
    szybkik
  • REKLAMA
  • #3 13579045
    nowicjusz3213
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Jeżeli masz jakies pojęcie o elektronice proponuje sprawdzić połączenia na płytce, elementy najbliżej gniazd wejścia i wyjścia. Jak kolega wcześniej napisał sprawdź też czy napięcie dochodzi do wszystkich elementów.

Skoro gra pare sekund to któryś element moze się przegrzewać. Powąchaj czy z płyty nie czuć spalenizną.

Moderowany przez Mirek Z.:

Ostrzeżenie za dopisywanie treści reklamowych do postów (usunąłem). Po co jest podpis?

• REKLAMA
  • #4 13580067
    Bulek1989
    Poziom 9  
    Wstępne pomiary zrobione, na tranzystorach jest napięcie. Zastanawia mnie natomiast fakt, że na wyjściu ze wzmacniacza na głośnik, na obydwóch przewodach jest napięcie około 6V, chyba tak nie powinno być?
    Kondensatory raczej dobre, bo jak odłączę zasilanie, to napięcie na wyjściu powoli spada. Głośnik teraz nie gra już w ogóle, nie czuć żadną spalenizną.

Może jakiś zimny lut jest?
  • #5 13582238
    Bulek1989
    Poziom 9  
    Problem zlokalizowany.. Okazało się, że głośnik, który podłączałem w domu pod wzmacniacz był walnięty.. po podłączeniu innego głośnika gra czysto i ładnie. Tak więc wzmacniacz jest dobry. Poszedłem więc do auta podłączyć wzmacniacz pod radio pomijając oryginalną instalację i dalej cisza. Wychodzi na to, że wyjście RCA nie działa w radiu (jak wyciągnąłem pierwszy raz radio, to kable RCA na łączeniu były nie zaizolowane, więc pewnie zrobiło się jakieś zwarcie). Muszę załatwić jakieś radio na próbę i podłączyć.

Da się to w ogóle naprawić? Bo nie wiem, czy jest sens rozbierać radio.

Dzięki za zainteresowanie tematem

pozdrawiam
REKLAMA