logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CATV + Internet - jak podłączyć internet do CATV

technolo 13 Maj 2014 00:16 1857 10
REKLAMA
  • #1 13596149
    technolo
    Poziom 14  
    Ocena: 66
    Witam.
    Niestety buszując po stronach nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
    Mianowicie w budynku wielorodzinnym (105 mieszkań) poprowadzona została nowa instalacja zbiorcza CATV (dvb-t + sat + radio) - instalacja multiswitchowa.
    Wszystko działa i nie ma z tym problemu.
    Jest jednak provider internetowy, który chce wejść do nas na budynek i dorzucić się do pajęczynki na klatce schodowej (obecnie mamy 5 pionów kablowych).
    Tutaj moje pytanie, czy istnieje możliwość podłączenia sygnału internetowego poprzez antenę, a właściwie sieć CATV?
    Proszę o info jak to ugryźć od strony sprzętowej/technicznej, bo choć nie jestem zielony w temacie to ładnych parę lat w plecy.
    Proszę niedoświadczonych kolegów nie pisać, że nie ma możliwości bo maszynki do zarabiania pieniędzy typu UPC czy Vectra właśnie w ten sposób działają.

Ps. jeśli pomyliłem działy proszę moderatorów o przeniesienie tematu do właściwego działu.
  • REKLAMA
  • #2 13596168
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    technolo napisał:
    Tutaj moje pytanie, czy istnieje możliwość podłączenia sygnału internetowego poprzez antenę, a właściwie sieć CATV?

Nie ma takiej możliwości!.
    technolo napisał:
    Proszę niedoświadczonych kolegów nie pisać, że nie ma możliwości bo maszynki do zarabiania pieniędzy typu UPC czy Vectra właśnie w ten sposób działają

Oczywiście, tylko, ALBO sami kładą własne, osobne kable ze skrzynki do domu klienta, albo odłączają to co jest, i podłączają abonenta do swojej sieci, wykorzystując kable w mieszkaniu klienta.
    technolo napisał:
    Proszę o info jak to ugryźć od strony sprzętowej/technicznej

Poczytaj sobie co to jest KZ (Kanał Zwrotny w kablówce), a zrozumiesz, dlaczego jest to niemożliwe do zrobienia, w sposób, o jakim piszesz.
  • #3 13599060
    technolo
    Poziom 14  
    OK. powiedzmy, że lekturę po trochu przerobiłem, ale co z DOCSIS, HFC, czy FTTx.
    Koszty raczej mnie nie interesują a raczej dostępność technologii w której mogę puścić sygnał "all in one" telefon nie jest priorytetem - w razie konieczności na końcu mogę postawić bramki VOIP
  • REKLAMA
  • #4 13599128
    KOCUREK1970
    technolo napisał:
    OK. powiedzmy, że lekturę po trochu przerobiłem

Więc już powinieneś wiedzieć, że, jeśli chcesz to zrobić na swoich kablach w mieszkaniu, to ALBO jedno, ALBO drugie.
    Jeśli jednak chcesz mieć i jedno i drugie, to wszystko osobnymi kablami musi iść, czyli kablówka na swoich kablach, Twoja tv i sat na innych kablach.
    technolo napisał:
    ale co z DOCSIS, HFC, czy FTTx.

To jest tylko EuroDOCSIS 3.0, innej technologii w mieszkaniu się nie stosuje, światłowód idzie tylko do skrzynki dystrybucyjnej, a do mieszkania zwykłym przewodem koncentrycznym.
    technolo napisał:
    Koszty raczej mnie nie interesują a raczej dostępność technologii w której mogę puścić sygnał "all in one"

A kto te koszty ma ponieść?,
    kablówka - zapomnij, usłyszysz "nie ma możliwości technicznych", czytaj "chyba Cię powaliło gościu, jak myślisz, ze my na to wydamy 20 tyś zł, bo tobie się marzy all in one" - tyle.
    technolo napisał:
    telefon nie jest priorytetem - w razie konieczności na końcu mogę postawić bramki VOIP

Można mieć telefon z kablówki, na ich sprzęcie (modemie kablowym).
  • #5 13599360
    technolo
    Poziom 14  
    Zerknij jeszcze raz na 1 post - kablówki w to nie mieszam (była tu tylko dla przykładu).
    Na budynek chce mi wejść operator z światłowodem a ja mam mu przedstawić na jakich warunkach (jestem w zarządzie wspólnoty)
    Jeśli nawet miało by to byc 20 tyś. to nie jest to wielki problem dla tak wielkiej wspólnoty - na lokal przypada 190,5 zł więc koszt nie jest aż tak straszny przy czym część z tego pokryje operator (warunek wejścia na budynek). Tutaj uprzedzę twoją odpowiedz, że ludzie nie będą chcieli ponieść tych kosztów - oczywiście, że nie z kieszeni tylko z funduszu remontowego to będzie sfinansowane.
    Chodzi mi o konkretny sprzęt przez którego taką transmisję mogę zrealizować aby sprawdzić faktyczne koszty - po prostu nie wiem co jest potrzebne do modernizacji istniejącej sieci (nie pisze tu o jednym mieszkaniu tylko o bloku 105 mieszkańców)
  • Pomocny post
    #6 13599581
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Potrzebny jest CMTS i działający kanał zwrotny w sieci budynkowej TV.
    Dodatkowo dla każdego klienta modem kablowy.

Sprawa raczej nieopłacalna - najmniejszy CMTS
  • REKLAMA
  • #7 13605204
    technolo
    Poziom 14  
    Dzięki MBO - o taką odpowiedz mi chodziło.
    Szkoda, że nigdzie nie mogę dorwać cenników ile sobie życzą za mini CMTS-a.
  • REKLAMA
  • #10 13605479
    technolo
    Poziom 14  
    mądrze pomyślana maszynka, ale jak zauważył już MBO troszkę biedna jak na moje potrzeby.

Swoją drogą ciekawe, czy ktoś kiedyś wpadnie na to, żeby wsadzić wszystkie TV kablowe i providerów internetowych do jednej skrzynki i puścić to do abonenta jednym kablem, bo ilość kabli na klatkach schodowych woła o pomstę do nieba.
  • #11 13606681
    KOCUREK1970
    technolo napisał:
    Swoją drogą ciekawe, czy ktoś kiedyś wpadnie na to, żeby wsadzić wszystkie TV kablowe i providerów internetowych do jednej skrzynki i puścić to do abonenta jednym kablem

Jest to niemożliwe ze względów technologicznych. i nieopłacalne ekonomicznie.
    Polskie sieci kablowe, to tak naprawdę bieda z nędzą, i zacofanie techniczno-technologiczne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię podłączenia internetu do istniejącej instalacji CATV w budynku wielorodzinnym. Użytkownik zapytał o możliwość wykorzystania sieci CATV do przesyłania sygnału internetowego. Odpowiedzi wskazują, że nie ma technicznej możliwości realizacji takiego rozwiązania bez osobnych kabli dla internetu i telewizji. Wskazano na konieczność zastosowania CMTS (Cable Modem Termination System) oraz modemów kablowych dla każdego klienta. Koszty związane z modernizacją istniejącej sieci oraz dostępność technologii, takich jak EuroDOCSIS 3.0, były również omawiane. Użytkownicy podkreślili, że integracja różnych usług w jedną infrastrukturę jest technologicznie i ekonomicznie nieopłacalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA