logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system - Jaki system do starszego laptopa dla Emc2 CNC

jarcys 13 Maj 2014 22:37 2487 5
REKLAMA
  • #1 13598855
    jarcys
    Poziom 22  
    Ocena: 181
    Jaki system do laptopa pod Emc2 cnc
    Laptop CLEVO 2300T procesor 1.1 Celeron
    512MB
    32 MB Video RAM
    Wcześniej miałem zainstalowany Ubuntu 8.04 a w nim Emc2 program do obsługi maszynki cnc. Jak wiadomo Ubuntu 8.04 nie ma wsparcia to i przy ponownej instalacji bo miałem taką potrzebę mam problem z językiem Polskim a dokładnie nie wszystko jest w tym języku . Próba instalacji nowszego Ubuntu 10.04 linuxcnc w którym jest Emc2 zakonczyła się powodzeniem ale podczas konfiguracji Emc2 wyskoczyło szereg błedów . Ubuntu 12.04 nie da się załadować.
    Z tego co znalazłem w sieci są odpowiednie systemy pod takie starsze laptopy np.

Lubuntu 12.04
    Minimalne wymagania dystrybucji to procesor Pentium II bądź Celeron oraz jedynie 128 MB pamięci operacyjnej.
    Lubuntu posiada najprostszy i najlżejszy interfejs graficzny spośród obecnych aktualnie w środowisku Open-Source, czyli LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment). Zgodnie z tym co można znaleźć na stronach wiki Lubuntu, system jest w stanie płynnie pracować nawet przy 256 MB RAM. Jest to znakomity rezultat w porównaniu do nowoczesnych systemów, które wymuszają na użytkownikach regularne zmiany sprzętu.

W tym Lubuntu 12.04 oczywiście nie ma Emc2 i tutaj pytanie czy czy w tym systemie jest możliwość instalacji Emc2 jeśli tak to w jaki sposób a jesli nie to może jest jakis system współpracujący z Emc2.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13599533
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Jeżeli musisz ubuntu 8.04 to zmień po instalacji 8.04 repozytoria w pliku /etc/apt/sources.list i wszystko będzie jak było. Nie jest już wspierany ale repozytoria są czynne.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13600916
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Trzeba zmienić na old-releases bo repozytoria 8.04 zostały przeniesione do archiwalnych. Zamieść plik /etc/apt/sorces.list to podam dokłanie albo zmienię i wstawię na forum
    http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/dists/
    Pozdrawiam.
REKLAMA