logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki prosty linux z oprogramowaniem na stary sprzęt?

Grigori310891 04 Gru 2015 17:49 4788 16
REKLAMA
  • #1 15210569
    Grigori310891
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Witam, wiem że tematów pewnie było sporo, chodzi mi o jakąś dystrybucje linuxa uproszczoną z gotowym pakietem oprogramowania, dla osoby która nigdy nie miała styczności z linuxami.
    Celeron m 1.8Ghz
    1,5Gb ram.
    Xp muli przy trzech kartach i tnie filmiki 360p.

Ważne to, obsługa filmów, dokumenty, pdfy i przeglądanie internetu oraz oglądanie filmów, yt na internecie.

Jest jakaś dystrybucja która jest prosta w obsłudze? (laptop siostry) która jest przyzwyczajona tylko do xp/7.

Myślałem nad Mint?, dawno nie miałem doświadczenia z linuxami, może coś się zmieniło. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15210659
    rafal o
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Jeśli Ubuntu edycja14.4 środowisko "mate", bo środowisko "unity" bardzo spowolni Twój sprzęt.
    Linux Mint mam zainstalowany na starszym sprzęcie podobnym do Twjego, działa najlepiej z instalowanych Linuxów. Wady: za dostęp do niektórych aktualizacji życzą sobie kasy, mozilla czasami potrafi się zamknąć.
    Pozdrawiam!
  • #5 15211246
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Grigori310891 napisał:

Ważne to, obsługa filmów, dokumenty, pdfy i przeglądanie internetu oraz oglądanie filmów, yt na internecie.

Na tym sprzęcie zapomnij o płynności. Podziękujmy za "HD", w tym reklamy na niemal wszystkich portalach. Czego nie użyjesz - będzie cięło.

Mimo wszystko polecam nie Linux, a - jeśli oczywiście jest taka możliwość - XP, ale bez SP 3, z zablokowanymi update-ami (w zasadzie jedynym programem którego updaty są sensowne, jest oprogramowanie zabezpieczające, jak antywirus). Z obsługą dokumentów poradzi sobie z nawiązką. W zasadzie, jeśli nie przesadzi z aplikacjami działającymi w tle, to nawet Windows 7 pociągnie, przypuszczam że na podobnym poziomie komfortu, co współczesne edycje Linux.

P. S. Jak masz pendrive albo płytę DVD RW, to pościągaj sobie kilka wersji Linux i sam zobaczysz jak to chodzi, szczególnie pod względem przeglądania internetu - większość dystrybucji pozwala na uruchomienie systemu bez instalacji. Tylko czas uruchamiani systemu i aplikacji będzie dłuższy niż na zainstalowanym systemie - po uruchomieniu aplikacji zobaczysz rzeczywistą wydajność, którą ograniczy procesor.
  • #6 15212404
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    HD nie będzie płynnie działać ale da się youtube oglądać
    Poniżej fotki pulpitu z debiana8 mate. Po prawej stronie widać użycie procesora i RAM przez poszczególne procesy.
    Jaki prosty linux z oprogramowaniem na stary sprzęt? Jaki prosty linux z oprogramowaniem na stary sprzęt? Jaki prosty linux z oprogramowaniem na stary sprzęt?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 15213268
    Grigori310891
    Poziom 23  
    Nikt nie ma zamiaru oglądać HD na tym sprzęcie :)

ściągam właśnie debiana, ściągnąłem wcześniej minta cinnamon ale wieszał na instalacji. (może źle ISO się "wypaliło" na pendrive'ie) , ta wersja mate zawiera pakiet oprogramowania? (office, mozilla, coś do filmów itp?)
  • REKLAMA
  • #8 15213332
    linuks
    Spec od komputerów
    Grigori310891 napisał:
    ta wersja mate zawiera pakiet oprogramowania? (office, mozilla, coś do filmów itp?)

Tak.
    Pena zrób programem unetbootin.
    Pozdrawiam.
  • #9 15224071
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Ubuntu LXDE to chyba najlżejsze środowisko.
  • #10 15224232
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Dlatego lepiej zainstalować Lubuntu, a potem doinstalować co się chce z repozytorium.
  • #11 15224292
    linuks
    Spec od komputerów
    Kolejne mity. LXDE nie jest lżejsze od MATE co widać na fotkach powyżej. MATE jest łatwiejsze w obsłudze i konfiguracji dla początkującego użytkownika linuksa.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

0ceanborn napisał:
    Ubuntu LXDE to chyba najlżejsze środowisko.

Wcale nie jest najlżejsze.
    Nie wiesz to nie pisz. Widocznie nie widziałeś linuksa z różnymi środowiskami a tylko tak gdybasz.
    Pozdrawiam
  • #12 15224311
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Zależy co uważasz za ciężkość/lekkość. MATE i LXDE mają porównywalną zasobożerność.
  • #13 15224368
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie mam doświadczenia z MATE, ale przyznam, że LXDE wcale takie leciutkie nie jest jak jest opisywane, choć jest różnica pomiędzy KDE czy GNOME.
  • #14 15224809
    Grigori310891
    Poziom 23  
    Na razie jest mate, się testuje tylko coś jakby się bardziej ten trup grzał. Jest w miarę, siostra jakoś ogarnia na razie. Zobaczę za kilka dni jak będzie lepiej chodził od xpka to dam znać. Widać różnicę szczególnie przy filmikach na jednej karcie, na drugiej fb, poczta i onet. Jeszcze Pipelighta muszę wgrać.
  • #15 15224981
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 15225111
    linuks
    Spec od komputerów
    phantom48 napisał:
    Instalowałem Koliberka nawet na 256mb ramu live z cd bez instalacji.Robiłem to tylko dla potrzeb testowych starych laptopów.Jakoś to chodziło dało się otworzyć przeglądarkę, Ubuntu w jakiejkolwiek dystrybucji tego już nie mógł uczynić.

Koliberek to też ubuntu. Konkretnie to stare ubuntu 9.10
    Dla celów poznawczych fotki z debiana 6 z GNOME 2. Firefox i flash najnowszy.
    Jaki prosty linux z oprogramowaniem na stary sprzęt? Jaki prosty linux z oprogramowaniem na stary sprzęt? Jaki prosty linux z oprogramowaniem na stary sprzęt?
    Pozdrawiam.
    Nie instaluj pipe bo zamulisz. Lepiej jak musisz używać programów windowsa to tylko samo wine zainstaluj. Ciekawy jestem jakie programy z windowsa chcesz używać ?
  • #17 15544177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego systemu Linux z gotowym oprogramowaniem dla starszego laptopa z procesorem Celeron M 1.8 GHz i 1,5 GB RAM, który obecnie działa na Windows XP. W odpowiedziach polecane są różne dystrybucje Linuxa, takie jak Ubuntu (szczególnie edycja 14.04 z środowiskiem MATE), Linux Mint oraz Debian z MATE, które są uznawane za odpowiednie dla starszego sprzętu. Użytkownicy zwracają uwagę na potrzebę lekkiego środowiska graficznego, sugerując Lubuntu jako opcję. Wskazano również na problemy z płynnością odtwarzania filmów w HD oraz na konieczność testowania różnych dystrybucji przed podjęciem decyzji. Użytkownik zainstalował Debiana i zauważył poprawę w wydajności w porównaniu do XP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA