logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[stm32f103][UcGui] - Budowanie ekranów e emWinGUIBulider/ Embedded GUI Library

tomasz1987 14 Maj 2014 04:25 1587 3
REKLAMA
  • #1 13599195
    tomasz1987
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Czy ktoś używał gotowych Programów do Budowania Menu?
    Wydawało mi się że jeżeli uda mi się uruchomić GUI to potem powinno być z górki wszystkie komponenty predefiniowane

W bibliotece od gui emWIN był program do budowania menu jednak nigdzie niema tuta jak tego używać a narazie tylko to Gui uruchomiłem.

Może ma ktoś jakieś materiały/sample jak prosto używać tego gui. Dodam tylko że sample z tego emWIN są identyczne z tymi dodawanymi do makiety ale tam jest uCOSII którego nie chciałem pchać do tej pracy
  • REKLAMA
  • #2 13599552
    tomzor
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Niewiele ale jest opis w pliku pdf do samego emWin. Sama obsługa programu jest banalna i nie ma zbyt wiele funkcji, jest wręcz uboga, dlatego sporo właściwości danego elementu np BUTTON można zmienić jedynie w samym już programie, np. tzw. skórki (skin) itp właściwości. Program jest z pewnością przydatny, z czasem nabierasz wprawy i większość ręcznie można zrobić.
    Na pewno sporo więcej zyskasz analizując przykłady jakie dostarcza segger, jest tego sporo na ich stronie.

Ponadto używasz starej biblioteki, a ST dostarcza przekompilowaną nowszą.
    A jeszcze nowsza jest na stronie NXP
    Link
  • REKLAMA
  • #3 13599604
    tomasz1987
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Banalny? czyli jak?
    W zakładce File jest tylko Open, Otwiera pliki C a żadnego pliku z projektu menu otworzyć nie można więc Proszę przybliż tę banalność :D
  • #4 13600090
    tomzor
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Mam na myśli to, że w tym Builderze "wstawiasz" elementy jakich potrzebujesz na odpowiednich ekranach (window lub framewin) i je konfigurujesz (kolor czcionki, wielkość itp) i zapisujesz do pliku ***.c. I ten plik c jest opisem jak ma wyglądać dany "ekran", a nie ma tam żadnego otwierania projektu/zapisywania. Program generuje tylko taki podkład dla dalszej ew pracy z takim plikiem. Taki wygenerowany plik dołączyć musisz do projektu nad jakim pracujesz czy to w eclipse, keilu itd...
    A żeby utrudnić sprawę to po ew. zmianach w tych plikach poza Builderem to prawdopodobnie już ten program nie otworzy do edycji takiego pliku (zależy co się pozmienia).
REKLAMA