Witam. Problem się zaczyna od przyciągnięcia auta z pękniętym paskiem rozrządu. Zdjąłem głowicę została sprawdzona na szczelność wymienione zawory wszystkie ssące i szlif głowicy. Przy okazji wymienione świece bo nie były w dobrym stanie i oczywiście Kpl. uszczelek itp. rozrząd pompa wody. Po złożeniu wszystkiego nagrzaniu auta wyskakuje kontrolka STOP i Ciśnienie oleju. pomyślałem Hmm... no pewnie pływające cylindry pewnie woda w oleju. Wymieniłem olej na taki co był ( 5w-40 ) filtr oleju. po rozgrzaniu i otwarciu termostatu gdy obroty na biegu jałowym spadają poniżej 800 odrazu zapalają się kontrolki. Wymieniłem czujnik ciśnienia Zdjąłem misę wyczyściłem smok ( żadnych brudów i sylikonu ) myślałem że zły filtr to wymieniłem ponownie na orginalny. ciśnienie na biegu jałowym 0,2-3bar na 2,5 tys obrotów 2,8-3,0 bara. Uszczelka identyczna ( w bloku nie ma zaworka żadnego który mógł wypaść podczas czyszczenia). Przerwy żadnej w instalacji nie ma. Wyczyściłem podstawę filtra oleju dałem nowe uszczelki... Nie mam pewności czy klient nie wymaga naprawy darmowej że niby nie było tego. Popychacze wypompowane były twarde dźwigienki proste. Jedynie zostaje mi wymienić popychacze może one nie trzymają ciśnienia gdy olej nagrzany. Jakieś pomysły ?
Peugeot 307 2004r. 1.4 ( 1360 ) 65KW
Peugeot 307 2004r. 1.4 ( 1360 ) 65KW