logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator - podłączanie do sieci i odbiornika, a uziemienie

karolh2 14 Maj 2014 23:42 2781 5
  • #1 13602039
    karolh2
    Poziom 2  
    Witam. To jest mój pierwszy post na forum, więc mam nadzieję, że przedstawię mój problem w miarę sprawnie. :)

Otóż mam z demontażu transformator, posiada on (według mnie) na uzwojeniu pierwotnym 6 przewodów, część z nich (5) jest podpisana co można zobaczyć na zdjęciu.

A tak to wygląda w całości:

Natomiast na uzwojeniu wtórnym sprawa wygląda następująco:
    Transformator - podłączanie do sieci i odbiornika, a uziemienie Transformator - podłączanie do sieci i odbiornika, a uziemienie

Oczywiście, na zdjęciach widać dwa transformatory, ale chodzi o ten dolny. Czytałem trochę o układach PELV, FELV i SELV, ale wydaje mi się, że ten transformator (przynajmniej w części) nie dotyczy tych układów (ze względu na napięcie 100V). Wydaje mi się, że wg. oznaczeń mogę podłączyć transformator na uzwojeniu pierwotnym do sieci np. do przewodu 230 i przewodu oznaczonego kolorem białym, oraz jakiś odbiornik do np. do przewodów oznaczonych 100 i 0 i uzyskam interesujące mnie napięcie (100V). Problem polega na tym, że z szyny uzwojenia wtórnego, które oznaczone jest jako zero, wychodzi przewód uziemienia (zielono-żółty) co mnie bardzo zastanawia, bo to oznacza, że w maszynie podłączony był on do obudowy maszyny (sam demontowałem). Więc teraz nasuwa mi się pytanie: czy jeżeli podłącze transformator do sieci tak jak powyżej, a uziemienie przykręcę do obudowy transformatora, a na uzwojeniu wtórnym odbiornik do 110 i 0, a uziemienie do obudowy odbiornika, to będzie to poprawnie połączony układ?

Jeśli ktoś ma chwilę czasu i chęci, to proszę o pomoc w zaprojektowaniu bezpiecznego połączenia.
  • Pomocny post
    #2 13602211
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    karolh2 napisał:
    Problem polega na tym, że z szyny uzwojenia wtórnego, które oznaczone jest jako zero, wychodzi przewód uziemienia (zielono-żółty) co mnie bardzo zastanawia, bo to oznacza, że w maszynie podłączony był on do obudowy maszyny (sam demontowałem).

Co jest w tym dziwnego?

karolh2 napisał:
    Więc teraz nasuwa mi się pytanie: czy jeżeli podłącze transformator do sieci tak jak powyżej, a uziemienie przykręcę do obudowy transformatora, a na uzwojeniu wtórnym odbiornik do 110 i 0, a uziemienie do obudowy odbiornika, to będzie to poprawnie połączony układ?

Konieczne jeszcze połączenie obudowy z przewodem ochronnym sieci.
  • #3 13602433
    karolh2
    Poziom 2  
    jdubowski napisał:
    Co jest w tym dziwnego?

Dwie rzeczy, które może mylnie zakładam:
    - z tego co udało mi się wyczytać to różnica potencjałów w sieci pomiędzy zerem, a uziemieniem nie powinna być równa zero, a gdy tak jest to znaczy, że przewód zerowy nie jest bezpieczny
    - i znów gdzieś wyczytane, że w transformatorach bezpieczeństwa uzwojenie wtórne nie powinno być uziemione. Co prawda występują tu napięcia powyżej zwyczajowych 24V (źródło: Wikipedia), ale i takie są tu dostępne.

jdubowski napisał:

Obudowy transformatora czy odbiornika? Wolę dopytać, bo z tego co zrozumiałem to odbiornika (transformatora wymieniłem w poprzednim poście).

Edit:
    Na transformatorze widnieje jeszcze na uzwojeniu wtórnym oznaczenie "C.T", co to oznacza?
    Edit 2:
    Znalazłem: CT oznacza wyprowadzenie wspólne transformatora (jeśli błędne jest to założenie to proszę mnie poprawić), ale to rodzi kolejne pytanie: Zatem odbiornik powinienem podłączyć do CT oraz 100, czy do 0 i 100?
  • Pomocny post
    #4 13602644
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    karolh2 napisał:
    jdubowski napisał:
    Co jest w tym dziwnego?

Dwie rzeczy, które może mylnie zakładam:
    - z tego co udało mi się wyczytać to różnica potencjałów w sieci pomiędzy zerem, a uziemieniem nie powinna być równa zero, a gdy tak jest to znaczy, że przewód zerowy nie jest bezpieczny
    - i znów gdzieś wyczytane, że w transformatorach bezpieczeństwa uzwojenie wtórne nie powinno być uziemione. Co prawda występują tu napięcia powyżej zwyczajowych 24V (źródło: Wikipedia), ale i takie są tu dostępne.

1. Ale tu przecież z uziemieniem (przewodem ochronnym) połaczona jest jedna z końcówek uzwojenia wtórnego. Tu nie wchodzi w grę przewód N sieci - to nie uzwojenie pierwotne do którego podłączasz przewody sieci.

2. Transformator ten nie jest transformatorem bezpieczeństwa - tenże musi mieć wzmocnioną izolację (co się sprowadza do karkasu z przegrodą izolacyjną lub oddzielnych karkasów), a tu mamy dość partackie nawinięcie bezkarkasowe.

karolh2 napisał:
    jdubowski napisał:

Obudowy transformatora czy odbiornika? Wolę dopytać, bo z tego co zrozumiałem to odbiornika (transformatora wymieniłem w poprzednim poście).

Jednego i drugiego - obudowy urządzenia i obudowy (rdzenia) transformatora.

karolh2 napisał:
    Na transformatorze widnieje jeszcze na uzwojeniu wtórnym oznaczenie "C.T", co to oznacza?
    Znalazłem: CT oznacza wyprowadzenie wspólne transformatora (jeśli błędne jest to założenie to proszę mnie poprawić), ale to rodzi kolejne pytanie: Zatem odbiornik powinienem podłączyć do CT oraz 100, czy do 0 i 100?

CT - center tap - odczep środkowy, odnosi się to zapewne do uzwojenia 2x19V. Skąd pobrać 100V - odpowiedź da pomiar, na początek omomierzem (czy uzwojenia 2x19V i 100V są ze sobą połaczone w jakiś sposób) a potem woltomierzem.
  • #5 13602681
    karolh2
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi. Jak tylko będę mógł (dopiero wieczorem), to sprawdzę w/w wskazania.
  • #6 13605163
    karolh2
    Poziom 2  
    Po pomiarach rezystancji mogę stwierdzić, że:
    - przewód CT i przewód 100V nie mają ze sobą nic wspólnego
    - przewód 0 i znajdujący się obok niego 100V wykazują między sobą jakąś rezystancję

W takim wypadku:
    - podłączyłem do sieci uzwojenie pierwotne, przewód bezpieczeństwa sieci do obudowy transformatora
    - z uzwojenia wtórnego podłączyłem przewód 0 do obudowy transformatora (a więc jednocześnie do uziemienia sieci)
    - dokonałem pomiaru pomiędzy przewodem 0 uzwojenia wtórnego i 100V, woltomierz wskazał 108V
    - pomiarów dokonywałem bez obciążenia

Czy zatem mogę teraz założyć, że transformator jest bezpiecznie podłączony do sieci?
    Moim odbiornikiem ma być pompa z silnikiem prądu zmiennego (jednofazowego). Wnioskuję zatem, że w takim podłączeniu transformatora, nie ma zatem znaczenia czy podłącze 0 uzwojenia wtórnego czy uziemienie do silnika/obudowy, byle bym nie podłączył 100V na obudowę silnika? Niby oczywiste się wydaje, ale jak to mówią: przezorny, zawsze ubezpieczony ;)
    Kolejne pytanie jakie rodzi mi się w głowie, to czy przewody CT oraz drugie zero (uzwojenia wtórnego, które wykazuje rezystancję z przewodem 7,5V) też powinienem podłączać do obudowy transformatora?

Ze względu na brak odpowiedzi i rozwiązanie głównego problemu tematu, oznaczam jako rozwiązany.
REKLAMA