logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile kamer IP za 10 000 zł do monitoringu firmy? Jakie pole widzenia wybrać?

Qla90 15 Maj 2014 23:13 1413 8
REKLAMA
  • #1 13605047
    Qla90
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam

Chciałbym w swojej firmie założyć monitoring, mam na to 10 tys zł czy to wystarczy?

Przeglądałem internet i allegro, dowiedziałem się, że najlepsze są kamery IP ile w takim razie mógłbym mieć kamer za tą cenę wraz ze wszystkimi potrzebnymi komponentami?

Początkowo myślałem o 16 kamerach jednak nie orientuje się jakie mają pole widzenia i czy jest aż tyle potrzebnych.

Monitoring miałby obejmować:

Budynek w kształcie prostokąta na środku placu, więc dwa place przy firmie (z każdej strony magazynów)

-3 magazyny; pierwszy 1 kamera; drugi 2 kamery; trzeci 2 lub 3 kamery.
    wszystkie magazyny w kwadracie lecz różnych wielkości
    -biuro jedna kamera
    -plac z jednej strony 2 lub 3 kamery
    -plac z drugiej strony 3 lub 4 kamery

nie wiem czy tyle będzie potrzebnych lub czy tyle wystarczy, te w biurze i magazynach nie musza być dokładne jednak te na zewnątrz tak ponieważ w nocy kradną mi towar i dobrze by było gdyby dało się rozpoznać ludzi, na zewnątrz z każdej strony są po 2 metahalogeny jeśli zajdzie potrzeba mogę dołożyć lamp, jednak te i tak biorą już dużo prądu.

Dodam, że w temacie jestem zielony, kamery chciałbym założyć sobie sam.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13605278
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1407
    Jestem zielony i zrobię to sobie sam Fajnie :D
    A tak poważnie to czego oczekujesz od nas?
    Zaproś instalatora i zrób wycenę.
    Jak jesteś w porządku to za tą usługę mu zapłać (nie będzie droga) to będziesz miał wsparcie przy uruchamianiu systemu.
  • #3 13605329
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 98
    Powinno wystarczyć kasy jednak proponuję jak kolega wyżej... zaproś instalatora który podpowie co i jak. Pomoże uruchomić,ustawić,doradzić
    Po prostu nikt nie jest w stanie ogarnąć tematu nie widząc obiektu.
    Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • REKLAMA
  • #4 13605442
    Qla90
    Poziom 9  
    Oczekuje od Was doradztwa w sprawie dobrania sprzętu, może jeśli podrzuciłbym rysunek firmy dalibyście radę coś pomóc? Jakie kamery i sprzęt dobrać?
  • REKLAMA
  • #5 13605520
    Kiksu
    Poziom 12  
    10tys na system z 16 kamerami IP? Chyba że chcesz to zrobić na kamerach IP za 300zł z allegro na których i tak nikogo nie rozpoznasz. Za tą kwotę to proponował bym dobry system analogowy. W tym przypadku jest potrzebna jakaś wizja lokalna ponieważ jest zbyt dużo czynników które mogą mieć wpływ na jakość obrazu.
  • REKLAMA
  • #6 13605559
    Qla90
    Poziom 9  
    Więc na ile kamer mi to wystarczy?
    Głównie chodzi o to, żeby w nocy na zewnątrz dało się rozpoznać ludzi w magazynach nie koniecznie, może któryś z Was handluje takim sprzętem?
  • #7 13605639
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Masa osób tutaj handluje takimi rzeczami.

Policz sobie na podstawowy, najzwyklejszy rejestrator, jakieś 2000-3000 zł.
    Zostaje Ci 7.000 zł na kamery. Średniej klasy kamera IP to jakieś 700-1000 zł.
    Do tego należy doliczyć okablowanie, puszki, zasilanie. No i najważniejsze, konfigurację i instalacje - chyba że chcesz to robić sam.

Najlepiej powiedz skąd jesteś. Może ktoś z forum pracuje w okolicy, to podjedzie i wyceni Ci taki system.
    ALBO powie co w tej cenie możesz mieć :)
  • #8 13605887
    Qla90
    Poziom 9  
    Okolice Kępna 63-640
    dokładny adres podam na priv

Dodano po 5 [godziny] 25 [minuty]:

Ile kamer IP za 10 000 zł do monitoringu firmy? Jakie pole widzenia wybrać?

narysowałem układ mojej firmy oraz gdzie według mnie powinny być kamery, ale może nie potrzeba aż tylu?
  • #9 13614969
    marrcin00
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Ja bym może dodał jeszcze jedną kamerę na rogu lewej strony skierowaną na plac.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować system monitoringu w swojej firmie z budżetem 10 000 zł. Zastanawia się, ile kamer IP może zakupić oraz jakie pole widzenia powinny mieć te kamery. W odpowiedziach sugerowane jest, aby skonsultował się z instalatorem, który pomoże w doborze sprzętu oraz ocenie potrzeb. Wskazano, że przy budżecie 10 000 zł można rozważyć zakup 7-10 kamer IP średniej klasy, kosztujących od 700 do 1000 zł za sztukę, oraz podstawowego rejestratora za 2000-3000 zł. Użytkownik dostarczył rysunek układu firmy, co może pomóc w dalszej dyskusji na temat rozmieszczenia kamer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA