Witam.
Posiadam zasilacz do LED o parametrach : "12V 3,2A". Zasilacz posiada regulację napięcia lecz jest taki problem że regulacja jest od około 11,5V od 13,5V.
I mam taki pomysł:
-R3 wywalił bym lub dał połowę mniej ohm
-R4 dał bym potencjometr
-R2 dać potencjometr z większą rezystancją
uproszczony schemat.
Dało by radę uzyskać w ten sposób regulację od około 8V do 20V?
Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:
potencjometr zmieniłem z 0,8k na 20k. Obecnie jest regulacja od 9.7V, niedługo spróbuje obciążyć zasilacz i zobaczymy czy będzie się grzał ;D
Dodano po 10 [minuty]:
dałem zworkę zamiast r3, napięcie 21V kondensator BUM ;/
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
Witam!
Na prawdę bardzo fajna sprawa z tą regulacją, w łatwy sposób można zrobić regulację napięcia pd 7V do 20V(lepiej wcześniej wymienić kondensatory
) . Zasilacz ogólnie się nie grzeje, trochę syczy nic więcej. Zasilacz przy 8V obciążyłem do 2A i napięcie spadło o 0,4V, nic się nie grzeje, przy 20V jest 1,2A i i napięcie stabilne.lepsze by było kupienie takiego zasilacza i pobawić się trochę niż jakiś gorący stabilizator np; LM317 .
Posiadam zasilacz do LED o parametrach : "12V 3,2A". Zasilacz posiada regulację napięcia lecz jest taki problem że regulacja jest od około 11,5V od 13,5V.
I mam taki pomysł:
-R3 wywalił bym lub dał połowę mniej ohm
-R4 dał bym potencjometr
-R2 dać potencjometr z większą rezystancją
uproszczony schemat.
Dało by radę uzyskać w ten sposób regulację od około 8V do 20V?
Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:
potencjometr zmieniłem z 0,8k na 20k. Obecnie jest regulacja od 9.7V, niedługo spróbuje obciążyć zasilacz i zobaczymy czy będzie się grzał ;D
Dodano po 10 [minuty]:
dałem zworkę zamiast r3, napięcie 21V kondensator BUM ;/
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
Witam!
Na prawdę bardzo fajna sprawa z tą regulacją, w łatwy sposób można zrobić regulację napięcia pd 7V do 20V(lepiej wcześniej wymienić kondensatory