logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasilacz 12V do LED/ regulacja napięcia/ warte uwagi

misterbociek 18 Maj 2014 13:43 4029 3
REKLAMA
  • #1 13612831
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Witam.
    Posiadam zasilacz do LED o parametrach : "12V 3,2A". Zasilacz posiada regulację napięcia lecz jest taki problem że regulacja jest od około 11,5V od 13,5V.
    I mam taki pomysł:
    -R3 wywalił bym lub dał połowę mniej ohm
    -R4 dał bym potencjometr
    -R2 dać potencjometr z większą rezystancją

uproszczony schemat. zasilacz 12V do LED/ regulacja napięcia/ warte uwagi

Dało by radę uzyskać w ten sposób regulację od około 8V do 20V?

zasilacz 12V do LED/ regulacja napięcia/ warte uwagi

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

potencjometr zmieniłem z 0,8k na 20k. Obecnie jest regulacja od 9.7V, niedługo spróbuje obciążyć zasilacz i zobaczymy czy będzie się grzał ;D

Dodano po 10 [minuty]:

dałem zworkę zamiast r3, napięcie 21V kondensator BUM ;/

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Witam!
    Na prawdę bardzo fajna sprawa z tą regulacją, w łatwy sposób można zrobić regulację napięcia pd 7V do 20V(lepiej wcześniej wymienić kondensatory ;) ) . Zasilacz ogólnie się nie grzeje, trochę syczy nic więcej. Zasilacz przy 8V obciążyłem do 2A i napięcie spadło o 0,4V, nic się nie grzeje, przy 20V jest 1,2A i i napięcie stabilne.lepsze by było kupienie takiego zasilacza i pobawić się trochę niż jakiś gorący stabilizator np; LM317 .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13614530
    paulo 443
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    To co tam sobie namalowałeś na tym schemacie jest trochę nie tak, ale baw się...
    Te zasilacze są w stanie wyciągnąć takie napięcia, bo przewidziano je na mniejsze napięcia pierwotne, ale nie wtórne. Z resztą sam zobaczysz.
  • REKLAMA
  • #3 13614578
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    paulo 443 napisał:
    To co tam sobie namalowałeś na tym schemacie jest trochę nie tak, ale baw się...

No oczywiście pominąłem wiele elementów, ważne że działa :D

paulo 443 napisał:

Te zasilacze są w stanie wyciągnąć takie napięcia, bo przewidziano je na mniejsze napięcia pierwotne, ale nie wtórne. Z resztą sam zobaczysz.

Ustawiłem na 22V, obciążenie 11,3 Ω, prąd 1,5A i napięcie nie spada :D . Jak by mi się udało dojść do 5V to by było super :D
  • Pomocny post
    #4 13614657
    paulo 443
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jest super, bo zasilacz przewidziano z zapasem. (dla 22V już tego zapasu nie będziesz mieć. Gdybyś był producentem, to musiał byś mieć dwa modele zasilaczy. Ten twój bez przeróbki może pracować w USA Rosji, czy też Polsce. Po przeróbce będzie wrażliwy na napięcie sieciowe. )
    Zresztą po co ja to piszę. (handlować za granicą tym nie będziesz)

Nie ma nic lepszego jak dobra partyzantka (polak jak chce to wykombinuje)
REKLAMA