logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zalany przedłużacz co by się mogło stać

Początkujacy4567 20 Maj 2014 21:01 23352 5
REKLAMA
  • #1 13620484
    Początkujacy4567
    Poziom 1  
    Witam mam pytanie, jeżeli to nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie.
    Otóż wczoraj wpadł mi przedłużacz do wiaderka z wodą jezeli znajdowała by się w środku woda (przedłużaczu) i podłączył bym go do prądu mogło by mnie porazić? czy tylko nastąpiło by zwarcie i wybiło by bezpieczniki? Na internecie widziałem zdjęcie gdzie w basenie pływał przedłużacz a ludzie się w nim stali.Wiem że podobny był temat na tym forum ale poroszę o odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 13620669
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Początkujacy4567 napisał:
    Witam mam pytanie, jeżeli to nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie.
    Otóż wczoraj wpadł mi przedłużacz do wiaderka z wodą jezeli znajdowała by się w środku woda (przedłużaczu) i podłączył bym go do prądu mogło by mnie porazić? czy tylko nastąpiło by zwarcie i wybiło by bezpieczniki? Na internecie widziałem zdjęcie gdzie w basenie pływał przedłużacz a ludzie się w nim stali.Wiem że podobny był temat na tym forum ale poroszę o odpowiedz

Dylematy godne pisowni :-)
    Woda jako taka jest izolatorem ( teoretycznie ) to co mamy w kranach przewodzi lepiej./gorzej , co do zadziałania zabezpieczeń to zależy od ich wartości rezystancji pętli zwarciowej itd :-) więcej mi się nie chce pisać :-)
  • REKLAMA
  • #3 13621150
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Na opisywanym zdjęciu, przedłużacz pływał na pływaku, nie sam. A po drugie, choć to humorystyczne, to ludzie w basenie jako takim byli odizolowani i nic im specjalnie nie groziło. Do porażenia prądem potrzebny jest uziemiony obwód. Bez tego,nic się nie stanie.

Jeżeli nalejesz do środka wody, to nastąpi zwarcie.
    Istnieje ryzyko, że możesz zostać porażony, jeżeli na wtyczce pojawi się łuk elektryczny. Wtedy może też poparzyć.

Ale nowoczesne zabezpieczenia są dziś takie, że po prostu zgaśnie w domu całe światło, zanim ujrzysz choćby iskierkę.
    Pytanie, jaką masz w domu instalację.
  • REKLAMA
  • #4 13624691
    Pan_Kleks
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    "Przeciętna" woda wlana do przedłużacza - normalnie się wygotuje, standardowe zabezpieczenie 10-16A jest za mocne na taki przypadek, miałem kilka takich akcji.
    Kto pamięta takie małe pół litrowe czajniki do wody bez grzałki ? miał tylko dwie płytki które dość szybko szlag trafiało. (taka cywilizowana wersja buzały, chyba ruskie to było czy coś...).
  • REKLAMA
  • #5 13624736
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13629748
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 556
    Nic nie powinno się stać, woda z kranu jest bardziej izolatorem niż przewodnikiem, chyba, że woda była nasolona to inna sprawa :P Nie raz używałem przedłużaczy na dworze podczas deszczu, nie jeden zalałem piciem, wodą i do dziś działają bezproblemowo :) Jednakże z łapami nie radzę do niego dochodzić gdy jest mokry!
REKLAMA