logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego po podłączeniu zmywarki do przedłużacza inne urządzenia rażą prądem?

maly1103 24 Kwi 2021 10:17 7854 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego zmywarka podłączona przez przedłużacz powoduje, że kuchenka lub zlew „kopią” prądem?

Najprawdopodobniej winny był niesprawny albo nieodpowiedni przedłużacz, a dodatkowo taka konfiguracja z piekarnikiem, kuchenką i zmywarką jest niewłaściwa i niebezpieczna. Wskazywano, że przedłużacz może nie mieć sprawnego przewodu ochronnego PE albo mieć zbyt mały przekrój, np. 1,5 mm², a przy takich odbiornikach powinny być osobne, dedykowane obwody [#19397657][#19398202] Zalecano sprawdzenie układu sieci i wykonanie pomiarów przez elektryka, bo bez przewodu ochronnego lub przy uszkodzonym połączeniu ochronnym może pojawiać się porażenie przy dotyku obudów i zlewu [#19397652][#19397673] Po wymianie przedłużacza autor potwierdził, że problem ustąpił, co potwierdza, że stary był uszkodzony [#19401359]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19397599
    maly1103
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam, kupiłem nową zmywarkę, podłączyłem ją do przedłużacza, gdzie jest podłączona kuchenka i piekarnik i jak dotykam kuchenki i zlewu to kopie prąd. Dodam, że przy starej zmywarce było super, odłączyłem zmywarkę i nie kopie, co może być za przyczyną.
  • REKLAMA
  • #2 19397605
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Pierwszy problem to to że podłączasz te urządzenia do przedłużacza...
    Rodzaj sieci też by się przydało poznać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19397623
    maly1103
    Poziom 10  
    Nie mam możliwości podłączenia do kontaktu
  • REKLAMA
  • #4 19397629
    sosarek

Poziom 43  
    Więc trzeba przerobić instalację.
    Jak masz układ sieci w mieszkaniu?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19397649
    maly1103
    Poziom 10  
    Nie rozumiem co znaczy układ sieci mam 380 i 230
  • #6 19397652
    sosarek

Poziom 43  
    Więc bierzesz się za coś o czym nie masz zielonego pojęcia...
    https://elektrykapradnietyka.com/21667/tnc-tns-tncs-tt-it/
    Polecam wezwać elektryka który przejrzy i dokona zmian.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19397657
    gregbud
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Prawdopodobnie nie masz przewodu ochronnego w instalacji - uziemienia. Jak najbardziej przeróbka instalacji. Te urządzenia winny być uziemione i zasilane odpowiednim przekrojem kabla.
  • #8 19397663
    maly1103
    Poziom 10  
    Aż tak się nie znam, ale podstawy jak wymienić żarówkę to wiem, ha, ha, żart trochę się znam, ale nie aż tak dogłębnie, nie jestem elektrykiem, jestem samoukiem i co nieco potrafię.
  • #9 19397673
    sosarek

Poziom 43  
    Jak bawi Cie możliwość porażenia to trudno - ale nie narażaj na to innych i wezwij kogoś kto ma pojęcie o instalacjach i dokona stosownych pomiarów oraz przeróbek.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19398179
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    gregbud napisał:
    Prawdopodobnie nie masz przewodu ochronnego w instalacji- uziemienia.
    Możliwe, że ma.
    Zastosuj przedłużacz z żyłą "PE" i podłącz do gniazdka z uziemieniem. (takie gniazdo posiada bolec).
  • #11 19398202
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4312
    maly1103 napisał:
    ...kupiłem nową zmywarkę, podłączyłem ją do przedłużacza, gdzie jest podłączona kuchenka i piekarnik ...
    A przedłużacz prawdopodobnie 1,5mm² (i na pewno bez żyły ochronnej) walnięty za szafkami.
    Kolego piekarnik wymaga oddzielnego, dedykowanego obwodu a i zmywarce też by się taki przydał.

A to, że sie nie znasz jest jasne jak słońce, bo gdybyś chociaż trochę czuł temat to byś tego wątku nie zakładał.
    Chociaż kostucha takich co są przekonani iż się znają właśnie lubi.

Piekarnik zasilony przedłużaczem to kompletny brak wyobraźni.
  • #12 19398220
    maly1103
    Poziom 10  
    Przedłużacz był z uziemieniem wymieniłem na nowy i jest wszystko okej coś musiało stać się w przedłużacz
  • #13 19398235
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2906
    maly1103 napisał:
    Przedłużacz był z uziemieniem wymieniłem na nowy i jest wszystko okej coś musiało stać się w przedłużacz

Powiedz jeszcze jaki przekrój mają żyły w tym nowym przedłużaczu oraz jakie jest zabezpieczenie w rozdzielnicy (bezpieczniki topikowe, esy).
  • #14 19398247
    CYRUS2
    Poziom 43  
    maly1103 napisał:
    Gniazdo sprawne ?
    Musi kolega wezwać fachowca.
  • #15 19398268
    sosarek

Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Musi kolega wezwać fachowca.

Pisałem już o tym ale jak widać ważniejsze jest że
    maly1103 napisał:
    wymieniłem na nowy i jest wszystko okej coś musiało stać się w przedłużacz

Teraz czekam na temat o treści "Stopił mi się przedłużacz po włączeniu piekarnika".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19398293
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sosarek napisał:
    Teraz czekam na temat o treści "Stopił mi się przedłużacz po włączeniu piekarnika".
    Jak kupi przedłużacz 2,5mm² (88 zł) to się nie stopi.
  • #17 19398306
    sosarek

Poziom 43  
    @CYRUS2 Nie wiesz co to za piekarnik i jak powinien być zasilony.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #18 19398371
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1069
    maly1103 napisał:
    jestem samoukiem
    maly1103 napisał:
    ha, ha, żart

Poległem.
  • #19 19398517
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4797
    CYRUS2 napisał:
    sosarek napisał:
    Jak kupi przedłużacz 2,5mm² (88 zł) to się nie stopi.

Jesteś pewny? Ja już widziałem dymiące się wtyczki w takich przedłużaczach. U sąsiadki. I oduczyłem ją stosowania przedłużaczy w ogóle.

Dodano po 2 [minuty]:

maly1103 napisał:
    Witam, kupiłem nową zmywarkę, podłączyłem ją do przedłużacza, gdzie jest podłączona kuchenka i piekarnik i jak dotykam kuchenki i zlewu to kopie prąd. Dodam, że przy starej zmywarce było super, odłączyłem zmywarkę i nie kopie, co może być za przyczyną.

Powinien Cię solidnie porazić, bo przed podłączeniem czegokolwiek należy przeczytać instrukcję obsługi i dostosować się do jej wymogów.
  • #20 19398669
    Mlodyspec17
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    sosarek napisał:

A dlaczego tak oceniasz autora tematu ? Przecież on nie napisał że będzie grzebał w instalacji tylko opisał problem jaki ma, co się dzieje a Ty już skaczesz na niego.
    Aczkolwiek powinien wezwać fachowca który przejrzy instalację. Bo prawdopodobnie jak mówi kol gregbud nie ma przewodu ochronnego i występuje przebicie na obudowę zmywarki. Tutaj koniecznie potrzebna wizyta elektryka
  • #21 19398681
    kkas12
    Poziom 43  
    Przecież wyraźnie autor napisał, że zmienił przedłużacz i "rażenie" ustało!!!
    Co nie znaczy, że zagrożenie pożarem nie istnieje.
    Otóź istnieje i kolega sosarek ma 100% racji.
  • #22 19398847
    Mlodyspec17
    Poziom 16  
    kkas12 napisał:
    Przecież wyraźnie autor napisał, że zmienił przedłużacz i "rażenie" ustało!!!

To że tak zrobił to nie rozwiązuje problemu i nie popieram takich rzeczy. Tu potrzebny elektryk. Ale podłączyć przedłużacz do gniazdka to i moja żona potrafi i to nie jest żadna ingerencja w instalację więc chyba jednak kolega sosarek nie do końca ma rację 😁
  • #23 19398851
    retrofood
    Mlodyspec17 napisał:
    sosarek napisał:

A dlaczego tak oceniasz autora tematu ? Przecież on nie napisał że będzie grzebał w instalacji tylko opisał problem jaki ma, co się dzieje a Ty już skaczesz na niego.

Bo należy krytykować ignorancję! W instrukcji obsługi nie ma przedłużaczy!!!
  • #24 19398853
    kkas12
    Poziom 43  
    Nie wiem kto to jest kolega dodatek.
    Ale wiem, że kolega sosarek jak juz pisze to zawsze ma rację. Widać to po ilości "pomogów".
    Więc nie ucz ojca dzieci robić.
  • #25 19399302
    sosarek

Poziom 43  
    Mlodyspec17 napisał:
    Ale podłączyć przedłużacz do gniazdka to i moja żona potrafi i to nie jest żadna ingerencja w instalację więc chyba jednak kolega sosarek nie do końca ma rację 😁

Podłączanie zmywarki, piekarnika itp. za pomocą przedłużacza to proszenie się o kłopoty - tylko i wyłącznie więc rób u siebie jak uważasz ale nie pisz że osoby mające na codzień styczność z instalacjami są w błędzie ponieważ obnaża to tylko Twoją niewiedzę.
    Poza tym Autor "zmienił przedłużacz" - ale dlaczego przestało go "kopać" to już nie pomyślisz, tym bardziej nie znając układu sieci.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 19399510
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 460
    Mlodyspec17 napisał:

To że tak zrobił to nie rozwiązuje problemu i nie popieram takich rzeczy. Tu potrzebny elektryk. Ale podłączyć przedłużacz do gniazdka to i moja żona potrafi i to nie jest żadna ingerencja w instalację więc chyba jednak kolega sosarek nie do końca ma rację 😁

To ja jednak następujący przypadek przytoczę dla zaostrzenia czujności.
    Przedłużacz (zakupiony w sklepie elektrycznym), w którym po kilku latach uległ zużyciu wbudowany wyłącznik. Przy wymianie przełącznika okazało się, że przewód żółto-zielony niby jest, ale w środku nie ma miedzi (atrapa! z ciekawości i bardziej z niedowierzania zrobiłem autopsję na całej długości). Dlatego przedłużacze od tej pory sprawdzam co najmniej na przewodzenie, choć jakiś "producent" może być bardziej sprytny i zastosuje jako ochronny np. drucik stalowy, albo cieniutki miedziany, który spali się wcześniej niż bezpiecznik zadziała.
  • #27 19400642
    Mlodyspec17
    Poziom 16  
    kkas12 napisał:
    Ale wiem, że kolega sosarek jak juz pisze to zawsze ma rację. Widać to po ilości "pomogów".
    Więc nie ucz ojca dzieci robić.

Myślę że kolega sosarek jeszcze wiele by się nauczył

sosarek napisał:
    Podłączanie zmywarki, piekarnika itp. za pomocą przedłużacza to proszenie się o kłopoty

Oczywiście że tak, ale trzeba to uświadomić, zwłaszcza komuś co nie miał z tym do czynienia, a nie krytykować. Próbował sam sobie poradzić, ale trzeba powiedzieć : zrób tak i tak, czy tak. A nie łatwa gadka nie masz pojęcia to się nie bierz. Tu jest potrzebny elektryk bo na przedłużaczu długo nie pojedzie
  • #29 19400677
    retrofood
    Mlodyspec17 napisał:

sosarek napisał:
    Podłączanie zmywarki, piekarnika itp. za pomocą przedłużacza to proszenie się o kłopoty

Oczywiście że tak, ale trzeba to uświadomić, zwłaszcza komuś co nie miał z tym do czynienia, a nie krytykować. Próbował sam sobie poradzić, ale trzeba powiedzieć : zrób tak i tak, czy tak. A nie łatwa gadka nie masz pojęcia to się nie bierz. Tu jest potrzebny elektryk bo na przedłużaczu długo nie pojedzie

I po co robisz zamęt? Dawno napisałem, że po pierwsze należy przeczytać instrukcję obsługi! I dostosować się do jej wymogów!
    A wy jak zawsze, usiłujecie się wymądrzać. Po co? Po co "próbował sobie poradzić"? Jak sobie "próbował", skoro łamie elementarne zalecenia? I żadne "nie miał do czynienia" nie jest tu usprawiedliwieniem! Bo nawet osobnik z IQ poniżej 70 powinien umieć poskładać literki w zdanie i przyjąć do wiadomości, że albo rozumie, co na papierku pisze, albo nie. I jeśli nie rozumie, to paluchy należy wsadzić se w rzyć, a nie w instalację.
  • #30 19400802
    sosarek

Poziom 43  
    Mlodyspec17 napisał:
    Myślę że kolega sosarek jeszcze wiele by się nauczył

Szczególnie czytając Twoje posty w różnych tematach - nie masz pojęcia wielokrotnie o tym co piszesz ale próbujesz bronić swoich racji dopisując co rusz jakieś rewelacje - jeśli się uczysz i takim masz być elektrykiem - odpuść i serio - zmień zawód - tu nie ma miejsca na prowizorki i partaninę.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z porażeniem prądem po podłączeniu nowej zmywarki do przedłużacza, który był również używany do zasilania kuchenki i piekarnika. W dyskusji podkreślono, że podłączanie takich urządzeń do przedłużaczy jest niebezpieczne i może prowadzić do porażenia, zwłaszcza w przypadku braku odpowiedniego uziemienia. Użytkownicy zasugerowali, że problem mógł wynikać z niesprawnego przedłużacza, braku przewodu ochronnego w instalacji lub niewłaściwego przekroju kabla. Po wymianie przedłużacza na nowy, problem z porażeniem ustąpił, co wskazuje na wcześniejszą usterkę. Zalecano również wezwanie elektryka do sprawdzenia instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA