logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić logowanie z wyłączaniem komputera w Windows 98 SE?

Janusz Głód 14 Kwi 2005 20:49 1299 10
REKLAMA
  • #1 1405632
    Janusz Głód
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam Wgranego na starszego kompa win 98 SE i chciałbym zrobić coś takiego że jak włacza się komp wyświetla mi się okienko do logowania wpisuje sobie moje dane i włacza się ,a jak nie w pisze nic lub np . gość lub coś innego albo dam anuluj to żeby mi wyłaczał kompa a nie właczał go bez mojego pulpitu czy da się coś takiego zrobić acha jeszcze przepraszam z góry jeśli temat był już poruszany poprostu niemam pojęcia co wpisać w okienko szukaj żeby mi to znalazło wipsywałem rózne rzeczy ale nic mi nieznajdowało sprawdzałem do 5 stron
  • REKLAMA
  • #2 1405817
    scrappy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    W samym Win tego nie zrobisz. Musiał byś zapoatrzyć się w odpowiedni program (teraz nie mogę sobie skojażyć nazwy żadnego programu ego typu ale jak mi się przypomni to dam znać).
  • REKLAMA
  • #3 1405884
    elektronik16
    Poziom 12  
    hmmm a ja pamietam jak kumpel to robil bez programiku, ale nie jestem do konca pewien.Dowiem sie wiecej dam znac

Pozdro
  • #4 1405915
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    a gdybyś sobie zainstalował boot magic,a czy innego loadera? -bm ma opcję ochrony hasłem ,i zwykły wyjadacz nie ma szans wejść
  • REKLAMA
  • #6 1406149
    nekri
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    hasło systemowe w biosie najlepszym i najprostszym rozwiazaniem tego problemu..
  • REKLAMA
  • #7 1406560
    Janusz Głód
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    nekri napisał:
    hasło systemowe w biosie najlepszym i najprostszym rozwiazaniem tego problemu..

Dając to hasło to uzyskam przezemnie chciany efekt .Jak to będzie wyglądało
  • #8 1406568
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    nikt nie włączy kompa - po starcie i przelogowaniu biosu odrazu jest monit o hasło - jak go nie podasz to nawet nie zacznie startować do windowsa.

ten temat był już poruszany - nawet taki programiik wrzuciłem na forum musisz poszukać
  • #9 1406973
    wddf
    Poziom 18  
    [quote="marek216"]nikt nie włączy kompa - po starcie i przelogowaniu biosu odrazu jest monit o hasło - jak go nie podasz to nawet nie zacznie startować do windowsa.

Chyba że będzie spryciaż i wyjmię bateryjkę z płyty głównej, albo pojdzie na neta i znajdzie hasło uniwersalne do płyty. Ale mimo wszystko dobry sposób, dla większości ludu wystarczający
  • #10 1407104
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Nowe płyty nie mają uniwersalnych haseł, jak ktoś ma fizyczny dostęp do komputera to i hasło w Windowsie 2003 nie stanowi dla niego problemu...
  • #11 1407306
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    do Win98 restrykcje ustawisz programem poledit. (policy editor).

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows 98 SE nie ma natywnej funkcji umożliwiającej logowanie z opcją wyłączania komputera w przypadku błędnego lub anulowanego logowania. Rozwiązaniem może być zastosowanie zewnętrznego oprogramowania zabezpieczającego, np. loadera z funkcją ochrony hasłem, takiego jak Boot Magic. Alternatywnie, najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest ustawienie hasła na poziomie BIOS-u, które blokuje uruchomienie systemu przed startem Windows. Po włączeniu komputera BIOS wymaga podania hasła, bez którego system się nie załaduje. Wadą tej metody jest możliwość obejścia zabezpieczenia przez fizyczny dostęp do płyty głównej (wyjęcie baterii CMOS) lub znalezienie uniwersalnego hasła, choć nowsze płyty główne często takich nie posiadają. Dla Windows 98 można również ustawić restrykcje za pomocą narzędzia poledit (policy editor), jednak nie zapewnia to dokładnie opisanego efektu wyłączania komputera przy nieudanym logowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA