logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

bravi I 1997 - jak się skręca w prawo to wypada bieg :O

Madzialeniuch 21 Maj 2014 08:42 1911 12
REKLAMA
  • #1 13621404
    Madzialeniuch
    Poziom 8  
    Nie mam pojęcia o co u diabła chodzi. Samochód jeździ jak każdy inny, przyspiesza, czasem pasek piszczy, pali jak smok i jest ok. Ale to co się dzieje ostatnio zadziwia mnie. Jak się skręca na DWÓJCE w PRAWO to bieg jakby wypada. To znaczy szarpie tak okropnie samochód, słychać jakby zgrzytanie (coś jak się czasem wrzuci wsteczny gdy samochód się toczy do przodu jeszcze). Po wysprzęgleniu i wrzuceniu znów dwójki wszystko jest ok. Od razu urzedzam. Tylko w prawo i tylko dwójka. Wodziki całe (ładne naciągnięte sprawdzane), skrzynia też ok (niedawno była rozbierana). Byłam u mechanika nic nie znalazł. Powiem Wam też, że jak Tata nic nie znalazł to wiedz, że coś się dzieje. Dziś tak szarpnął, że wypadło radio. Fiat Bravo 1.6 16V
  • REKLAMA
  • #2 13621422
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 723
    Sprawdź przeguby zewnętrzne, może któryś kończy żywot.
  • REKLAMA
  • #3 13621424
    Madzialeniuch
    Poziom 8  
    a jak się sprawdza przeguby? Bo ostatnio też myśleli o przegubach, zdjęci koło, złapali za przegub i próbowali poruszać. Siedzi twardo i się w ogóle nie rusza. Usłyszałam "Jest ok". Coś jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #4 13621503
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 723
    Usterka przegubu przeważnie objawia się podczas skrętu chrupaniem w kole. Czasami jest zdarza się że przegub zablokuje się 'skrzywiony' i telepie samochodem, kierownicą ale wtedy nie zgrzyta.
  • #5 13621545
    Madzialeniuch
    Poziom 8  
    to absolutnie nic takiego się nie dzieje. kierownica (ze wspomaganiem) chodzi równo, lekko. Koła dobrze manewrują nie telepią. Czasami trochę ciągnie w lewo, ale chyba muszę pojechać na geometrię kół to sprawdzić. :)
    Jakieś inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #6 13621578
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 623
    A tam drążek zmiany biegów nie jest na linkach? Nie zaczepia jej maglownica? A może samochód dostał klapsa, jak kręcisz kierownicą nie rusza się silnik i skrzynia?
  • #7 13621605
    Madzialeniuch
    Poziom 8  
    Samochód miał klapsa i to nie jednego. Nie wiem jak ocenić czy silnik się rusza. Wydaje mi się, że nie. Podkręcali go nie dawno (bo się zalał nieszczęśnik jeden) z otwartą maską i co prawda wył, tak że myślałam, że zaraz wyskoczy, ale stał w miejscu. Drążek faktycznie jest na linkach, ale co to jest maglownica i tak to sprawdzić to proszę mnie oświecić, bo jestem tylko niewinną niewiastą, która stara się sama naprawiać swoje autko :)
  • #8 13634494
    qoompel
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    Madzialeniuch napisał:
    Jak się skręca na DWÓJCE w PRAWO to bieg jakby wypada. Wodziki całe (ładne naciągnięte sprawdzane), skrzynia też ok (niedawno była rozbierana).
    Upatrywałbym przyczynę tylko w niepoprawnie ustawionych linkach/lewarku albo źle amortyzowanej skrzyni/silniku. Myślę, że synchronizator można wykluczyć.

W jakim celu była rozbierana skrzynia?
    Czy biegi zapinają się dobrze?
    Czy podczas wypadania biegu gałka wraca na pozycję neutralną?
    Czy drugi bieg wypada po redukcji?

P.S. Faktycznie jesteś Madzialeniuch - nawet nie chce Ci się ustawić w podpisie Twojej miejscowości z dużej litery :]
  • #9 13636827
    Madzialeniuch
    Poziom 8  
    Skrzynia to ciekawa sprawa. Otóż rok temu wpadłam ostro w dziurę i nie wchodziła czwórka. Wszystko grało, dwójki, wsteczne ale czwórki w ogóle nie szło włożyć. Po rozebraniu skrzyni (podobno tylko trochę) okazało się, że od uderzenia opiłek zablokował "wejście" czwartego biegu. Wyjęcie opiłka i wymiana oleju zadziałała. Od tamtej pory wszystko jest ok. Jeśli chodzi o biegi to wszystkie działają, czasami tylko nie do końca wchodzi wsteczny. Niby wejdzie, ale jak się puści sprzęgło to warczy. Wystarczy mocniej poprawić. Gałka ma różne zagrywki. Zostaje w miejscu, ale jak się wciśnie sprzęgło to od razu wyskakuje sama na luz. Po redukcji dwójka siedzi na miejscu.
  • #10 13636966
    qoompel
    Poziom 21  
    Madzialeniuch - jest problem z wypadającą dwójką po założeniu skrzyni?
  • #11 13637045
    Madzialeniuch
    Poziom 8  
    nie... broń boże. przejeździłam prawie rok po tym założeniu, nie chwaląc się w dużych prędkościach i wszystko było ok. nie wiadomo skąd nagle ze dwa tygodnie temu zaczęło
  • #12 13637118
    qoompel
    Poziom 21  
    Wg mnie są jakieś naprężenia, lewarek się rozregulował albo poluzowało się mocowanie silnika/skrzyni.

Na tym moje zgadywanie się kończy i nie sądzę, żeby ktoś inny bez organoleptycznych doznań napisał coś więcej.
  • #13 13637140
    Madzialeniuch
    Poziom 8  
    Popatrzę, posprawdzam, zasięgnę radu u Guru (taty) i napiszę jak czegoś się dowiem :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fiatem Bravo 1.6 16V, polegający na wypadającym biegu podczas skrętu w prawo na drugiej biegu. Samochód szarpie, słychać zgrzytanie, a po wysprzęgleniu i ponownym wrzuceniu biegu wszystko wraca do normy. Mechanik nie znalazł usterki, a użytkownik sprawdził przeguby, które wydają się być w porządku. Inne sugestie obejmują sprawdzenie drążka zmiany biegów, ustawienia linki oraz mocowania silnika i skrzyni biegów. Użytkownik zauważa, że problem pojawił się nagle, mimo wcześniejszej poprawnej pracy skrzyni biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA