logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat do 2500 zł dla amatora: kompakt czy lustrzanka?

laura1391 21 Maj 2014 21:01 1665 3
REKLAMA
  • #1 13623271
    laura1391
    Poziom 1  
    Witam!
    Chciałabym kupić aparat fotograficzny/lustrzanke do 2000-2500zł. Jednak nie znam się za bardzo na tym sprzęcie i szukam pomocy.
    Bardzo lubię robić zdjęcia i jest to moja pasja, jednak nie zajmuje się tym profesjonalnie. Chciałabym, żeby aparat robił ładne i wyraźne zdjęcia, bez rozmazywań. Nie chciałabym żeby był bardzo ciezki. Wybór jest jeszcze taki aparat czy lustrzanka, tylko niekoniecznie chce inwestowac w obiektywy, nie sa mi chyba potrzebne, ponieważ nie robie często zdjęć z duzym przybliżeniem, wiem ze wybor obiektywow jest duży ale tez nie znam się na tyle żeby wiedzieć co oznaczają dane parametry obiektywu i jaki obiektyw do jakich zdjęć wybrać.
    Głownie fotografuje ludzi rodzinę, znajomych i siebie.
    Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 13623340
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Ponieważ fotografia to moje hobby to odpowiem Ci. Nie kupuj lustrzanki jeśli chcesz lekki, mobilny aparat, który pozwoli Ci na zrobienie zdjęć.
    Z treści postu orientuję się, że masz nikłe pojęcie o fotografowaniu no ale każdy kiedyś zaczynał. Popatrz na fora fotograficzne http://canon-board.info/ lub http://pentax.org.pl/ oraz http://forum.nikoniarze.pl/. Mają tam działy poświęcone sprzętowi i pytanie co kupić pojawiło się nie raz.
    Kup kompakt lub kompakt z wymienną optyką (jakby jednak naszło Cię kiedyś na "inne" zdjęcia) ale obowiązkowo z możliwością ręcznego ustawiania parametrów ekspozycji (to tak na zapas) a nie tylko z trybem automat.

Można by pisać elaboraty na ten temat co wybrać no ale to Ty zapłacisz i to Twój wybór.

I jeszcze jedno, tak na marginesie ... nie daj sobie wciskać kitu, że więcej pikseli to lepiej. 10-12 mln pikseli przy matrycy kompaktu to i tak sporo.
  • REKLAMA
  • #3 13623354
    mawi2
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Witam. Z opisu wynika, że lustrzanka raczej odpada. Aby fotografować lustrzanką trzeba zainwestować w porządny obiektyw, porządny to nie znaczy zoom. Dobry obiektyw jest często cenowo porównywalny z samym body. Dodatkowo aby robić zdjęcia lustrzanką trzeba znać podstawy fotografii, czas naświetlania, przysłona, głębia ostrości , balans bieli i wiele innych. Dopiero wtedy lustrzanka pokaże możliwości. Jeśli chcesz wykonywać zdjęcia dla siebie polecam compact. Łatwy w użyciu, duży zoom, dobre programy auto. Dodatkowo lżejszy. Czyli coś dla Ciebie. Jakiej firmy? To już zależy głównie od Ciebie. Pójdź do sklepu i weź w rękę, nie każdy dobrze leży. Z ogólnie polecanych to : canon, fuji, panasonic, nikon. Osobiście nie jestem zwolennikiem sony - robi zbyt podrasowane zdjęcia. Mimo iż posiadam system Nikona to kompakty tej firmy mi nie leżą, dziwne i skomplikowane menu. Pozdrawiam. Życzę udanych fotek.
  • #4 13623580
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    Trochę powtórzę to co powiedział gervee. Polecam kompakt, niekoniecznie z wymienną optyką. Zoom ale bez przesady X 10 lub 12 wystarczy. Matryca 10 mln pikseli też. Bardziej należy skupić się na wyborze w miarę dobrego obiektywu. Lepiej 10 mln pikseli z dobrej jakości obiektywem niż 15 mln z lichym.
    Z niewielkim zoomem X4 warto zwrócić uwagę na Olympus Stylus XZ-10 Creator lub Panasonic Lumix DMC-LX7
    Jeszcze jedno - proszę pójść do dowolnego marketu i zobaczyć jak aparaty "leżą w ręku", to ważny szczegół często nie brany pod uwagę. Polecam market bo można je brać do ręki, przymierzać do oka, bez ingerencji sprzedawcy.
REKLAMA