logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu do 2000zł: lustrzanka czy kompakt na zajęcia z fotografii?

Memfis 10 Gru 2007 21:21 4240 8
REKLAMA
  • #1 4574199
    Memfis
    Poziom 12  
    Planuję zakup aparatu cyfrowego, który chcę wykorzystać na zajęciach z fotografii oraz do zdjeć amatorskich.
    Cena nie może przkroczyć 2000zł.
    Zastanawiam się czy wybrać zwykłą cyfrówkę czy tanią lustrzankę, oraz na co zwrócić uwagę przy ich wyborze.
  • REKLAMA
  • #2 4574280
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    O lustrzance myślisz jak o hybrydzie? Jak tak to weź lustrzankę. Zasadniczą wadą jest czas migawki, ale za to wiesz od razu co zrobiłeś. Patrz tylko aby zoom optyczny byli duży min 10x, cyfrowym się nie interesuj. Dodatkowo dużo warta jest możliwość regulacji czułości i obecność wielu programów. Do 2000 zł Możesz kupić naprawdę dobry aparat a jak zapoznasz się z nim w "terenie" to zdjęcia naprawdę będą świetne. Osobiście mam Fujifilm FinePix S5700 i jestem z niego zadowolony mimo iż cudem obecnie nie jest. Rozmiar matrycy nie ma dla mnie większego znaczenia, bo zdjęć większych niż opisanych formatem 4M raczej nie wykonuje.
  • REKLAMA
  • #3 4574766
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Do zdjęć amatorskich możesz wykorzystać zwykły aparat cyfrowy. Jednak do zajęć z fotografii lustrzanka okaże się niezbędna. Istnieje mnóstwo tematów w fotografii, w których aparat kompaktowy nie da sobie rady a lustrzanką bardzo łatwo zrobisz; np. błyskawice.
    Zoom optyczny bez znaczenia, właściwie w lustrzankach nikt nie posługuje się pojęciem zoom. Istotna jest długość ogniskowej. Na stronach internetowych jest mnóstwo informacji jak przeliczać ogniskową na zoom. A wielkość matrycy? potwierdzam to co napisał kol. fuutro.
  • REKLAMA
  • #4 4574793
    Memfis
    Poziom 12  
    [quote="lichtar"]Istnieje mnóstwo tematów w fotografii, w których aparat kompaktowy nie da sobie rady a lustrzanką bardzo łatwo zrobisz; np. błyskawice.

A jak dobry musi być to aparat żeby np te błyskawice wyszły, bo czy lustrzanka do 2tys jest dobrym aparatem?? Oczywiście rozważam tylko Canon, Nikon lub Pentax
  • REKLAMA
  • #5 4574824
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Wszystkie trzy dają sobie z tym radę. Aparat musi mieć długi czas naświetlania, najlepiej B (bulb), przyda się też wężyk spustowy, choć ja ostatnio dałem rady bez niego (dla Canona na allegro kupisz za ok. 20 zł). Musisz mieć tylko statyw aby nie poruszyć aparatu na długim czasie naświetlania.
    Canon EOS 350D kosztuje już poniżej 2000 zł.
  • #6 4579468
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Inne
  • #7 4584116
    bolero
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    2000 zł na lustro to początek ,jeśli nawet kupisz z obiektywem.Trzeba być bardzo twardym aby odmówić sobie kolejnych obiektywów,dłuższych ,jaśniejszych,lustro to skarbonka-ale też i przyjemność.
  • #8 4591203
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    bolero napisał:
    2000 zł na lustro to początek ,jeśli nawet kupisz z obiektywem.Trzeba być bardzo twardym aby odmówić sobie kolejnych obiektywów,dłuższych ,jaśniejszych,lustro to skarbonka-ale też i przyjemność.

i to jest konkluzja... nic dodać, nic ująć.

Kitowy obiektyw na długo nie starczy, a dobre szkło kosztuje często więcej niż body.

Przede wszystkim musisz sobie zadać pytanie czy wykorzystasz możliwości lustrzanki, jesli nie, to kup dobrą hybrydę lub jakiś zaawanoswany kompakt.

Jesli chcesz pstrykać ptaszki na gałęzi to roważ kupno ultrazoom'a.
  • #9 8290564
    marthors
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wydaje mi się że powinieneś kupić lustrzankę. Napewno przyda się na zajęciach z fotografi, a jeżeli uznasz że to faktycznie jest TO, to kiedy idziej możesz dokupić inne obiektywy ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór aparatu cyfrowego do 2000 zł, przeznaczonego na zajęcia z fotografii oraz do zdjęć amatorskich. Zalecane jest rozważenie lustrzanki, która lepiej sprawdzi się w zaawansowanych technikach fotograficznych, takich jak fotografia błyskawicowa, dzięki możliwości regulacji czasu naświetlania (np. tryb B) oraz wymiennym obiektywom. W lustrzankach istotna jest długość ogniskowej, a nie zoom optyczny. Do nauki i praktyki polecane są modele Canon, Nikon i Pentax, przy czym Canon EOS 350D można znaleźć w cenie poniżej 2000 zł. Warto zwrócić uwagę na obecność funkcji regulacji czułości ISO oraz różnorodnych programów fotograficznych. Zakup lustrzanki to jednak dopiero początek inwestycji, gdyż dobre obiektywy są kosztowne i często droższe niż body aparatu. Alternatywnie, jeśli nie planuje się korzystać z pełni możliwości lustrzanki, można rozważyć zaawansowany kompakt lub hybrydę z dużym zoomem optycznym (minimum 10x). Do długich czasów naświetlania przyda się statyw i ewentualnie wężyk spustowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA