logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Pioneer F445 nie stroi, nie odbiera w stereo.

jackone 22 Maj 2014 20:29 3099 5
REKLAMA
  • #1 13625843
    jackone
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam,
    mam tuner radiowy który nie działa prawidłowo.
    Powoli tracił sygnał stereo a teraz to już odbiera tylko w mono.
    Podczas strojenia nie wyszukuje nawet stacji.
    Niestety technika radiowa była ze mną zawsze na bakier i teraz za to płacę.
    Na początek szukam pomocy w kwestii wzmacniacza p.cz. na układzie HA11225.
    Załączam schemat na którym w polu A3 znajduje się ten układ. Wszystkie napięcia są w miarę O'K poza napięciem w punkcie TM (pin nr 7). Tam mam 9 - 10 [V].
    Wejście zwarte do masy i kręcąc rdzeniem L302 jestem w stanie sprowadzić je do poziomu 8,2V.
    Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
    Załączniki:
    • Pages_from_Pioneer_F-445_service_manual_schemat.pdf (3.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13626383
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Na początek ustaw częstotliwość stacji którą dobrze odbierasz i pokręć delikatnie rdzeniem cewki dyskryminatora L302 na dobry odbiór stereo. Jeśli możesz się dostroić to do wymiany cały filtr L302, bo po dostrojeniu znowu za jakiś czas "odpłynie". Częsty przypadek. Dokładnie chodzi o wewnętrzny kondensator filtra L302. Traci pojemność. Można go delikatnie wydłubać i wstawić od strony druku inny, albo wstawić inny filtr z innego radia z zakresem ukf oczywiście filtr z dyskryminatora.
  • REKLAMA
  • #3 13626413
    jackone
    Poziom 14  
    Dziękuję za odpowiedź,
    czyli jak rozumiem to tą cewką dostraja się układ do wartości napięcia podanego na schemacie (przy zwartym do masy wejściu)? Niestety ale nie mam zbyt wielkiego pojęcia o technice radiowej.
    Jedyne co dzisiaj sprawdziłem, to to że głowica działa prawidłowo - sygnał p.cz. doprowadziłem do wejścia demodulatora innego tunera (radia samochodowego) i stereo było prawidłowe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13626523
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Ustaw na wyświetlaczu częstotliwość stacji którą dobrze odbierasz i pokręć delikatnie L302 do uzyskania dobrego stereofonicznego odbioru. Bez zwierania czegokolwiek do masy.
  • REKLAMA
  • #5 13628658
    jackone
    Poziom 14  
    Dziękuję za rady ... na razie jest weekend i muszę zająć się rodziną.
    Do sprzętu siądę w tygodniu i napiszę co dały moje próby.
  • #6 13633412
    jackone
    Poziom 14  
    Jak kolega sugerował uszkodzeniu uległ kondensator w cewce dyskryminatora.
    Nie byłem w stanie go zmierzyć ... ale wstawiłem od strony druku 100pF i udało mi się zestroić. Co prawda tylko przy pomocy nadajników dostępnych do odbioru bo nie mam odpowiedniego generatora.
    W każdym razie należy się pomógł - kolejne bo pierwsze było za same chęci :D
REKLAMA