logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Pioneer F-445 - odbiór tylko w mono, nie zatrzymuje się na stacjach

marqo. 16 Wrz 2017 00:18 3168 19
REKLAMA
  • #1 16701866
    marqo.
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Tuner nie odbiera w stereo, antenę mam zewnętrzną, również łapie stacje na kawałku kabla tylko wszystko w mono. Gdy stacje wyszukuje automatycznie to nie zatrzymuje się na żadnej stacji tylko jedzie całą skalę i tak w kółko, natomiast gdy nastawie ręcznie to stacje odbierają w mono.
    ( Mam drugi tuner technics st-8011 analogowy i ten odbiera w stereo nawet na kawałku kabla choć łapie mniej stacji jak pioneer).
    Na forum wyczytałem że może to być wina filtra fm dyskryminatora.
    Pewien serwisant powiedział mi że tunery firmy pioneer są bardzo czułe na odbiór stereo i musi być bardzo dobra antena zewnętrzna- prawda czy fałsz?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16703405
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 221
    Sprawdź, czy działa automatyczne szukanie stacji, czy zatrzymuje się na stacjach. Jeżeli nie to masz rozstrojony układ pośredniej częstotliwosci, ale czy dasz radę sam go zestroić?
  • #3 16703650
    marqo.
    Poziom 10  
    Nie zatrzymuje się w automatycznym szukaniu stacji. Jakieś wskazówki co do zestrojenia?
  • #4 16703663
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 316
    Tak to może być rozstrojony dyskryminator FM. Wrzuć schemat tego tunera(szczególnie toru FM), obejrzymy i może coś się poradzi.
  • Pomocny post
    #5 16703698
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 221
    Poczytaj tu : Link

Dodano po 1 [minuty]:

Ale jak nie znasz się na tym to radził bym Ci oddać komuś kto ma pojęcie,bo możesz więcej naszkodzić jak pomóc
  • #6 16705107
    marqo.
    Poziom 10  
    Wyczytałem że chodzi o zestrojenie filtra Fm dyskryminatora- czy dobrze myślę? Przeczytałem kilka postów na ten temat.
    Dołączyłem załączniki, mam nadzieję że będą czytelne, jeszcze zrobię zdjęcie całej płyty głównej.
    Załączniki:
    • Tuner Pioneer F-445 - odbiór tylko w mono, nie zatrzymuje się na stacjach WP_20170905_05_17_19_Pro_LI.jpg (777.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pages_from_Pioneer_F-445_service_manual_schemat.pdf (3.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuner Pioneer F-445 - odbiór tylko w mono, nie zatrzymuje się na stacjach WP_20170905_15_48_35_Pro_LI.jpg (673.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16706015
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Tak to chodzi o zestrojenie dyskryminatora FM. Prosiłem o schemat ale ze zdjęcia odczytałem że p.cz. jest na scalaku HA 11225 a obwód dyskryminatora to filtr podpięty do 9 i 10 nóżki tego scalaka. Czy ten tuner ma wskażniki pokazujące wielkość sygnału i wskazania "0" na FM, czy ma włącznik ARCz? To ważne jak chcesz zestroić FM bez przyrządów.
  • #8 16706193
    marqo.
    Poziom 10  
    Schemat załączyłem, jest on w pdf, taki znalazłem w poście, w którym problem był taki sam z tym samym modelem tunera. Niestety nie ma wskaźników sygnalu, ARCz też nie.
    Załączniki:
    • Pages_from_Pioneer_F-445_service_manual_schemat (4).pdf (3.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 16706346
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 307
    Witam
    Samo zestrojenie filtra nie wystarczy bo usterka powróci .
    W filtrze jest kondensator rurkowy który z wiekiem czasu zmienia swoją pojemność .
    Trzeba go wydłubać z filtra i przylutować nowy od strony druku .
    Przy strojeniu filtra potrzebna jest dokumentacja serwisowa .
    Bo na "czuja" ciężko będzie zestroić, parametry strojenia są krytyczne .
    Pzdr
  • #10 16706460
    marqo.
    Poziom 10  
    Właśnie czytałem na ten temat, że trzeba wydłubać kondensator. Schemat załączyłem powyżej, w wersji papierowej nie posiadam, jedynie to co znalazłem w innym poście. W wolnym czasie powalczę z tym. W załączniku foto całej płyty.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Tuner Pioneer F-445 - odbiór tylko w mono, nie zatrzymuje się na stacjach WP_20170918_15_20_01_Pro_LI.jpg (738.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 16706963
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Wrzuć zdjęcie scalaka HA11225 wraz z elementami wokół niego. Tam jest cewka L 302 podłączona do nóżek 8 - 9 tego scalaka, to jest obwód strojony czy stały? Jak wylutujesz filtr i usuniesz kondensator to wstaw 82pF zamiast tego usuniętego. Chcąc zestroić dyskryminator FM musisz mieć dwa mierniki. Jeden podłącz do nóżki 13 to jest wyjście wielkości sygnału i dostrajając się do stacji ma pokazać największą wartość. Drugi miernik podłączasz do nóżek 7 i 10 i ten ma pokazać "0" jak się dostroisz do stacji, jeżeli nie to delikatnie korygujesz rdzeniem w filtrze w którym wymieniłeś kondensator. Gdyby był włącznik ARCz to trzeba go włączyć i przy dobrym zestrojeniu mierniki nie mają prawa się odchylić.
  • #12 16708468
    marqo.
    Poziom 10  
    Witam.
    Załączyłem dwa zdjęcia scalaka HA11225. Nie bardzo wiem czy to jest obwód strojony czy stały, aż tak to się nie znam na elektronice.
    Załączniki:
    • Tuner Pioneer F-445 - odbiór tylko w mono, nie zatrzymuje się na stacjach WP_20170919_16_05_10_Pro_LI (2).jpg (2.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tuner Pioneer F-445 - odbiór tylko w mono, nie zatrzymuje się na stacjach WP_20170919_16_08_27_Pro_LI (2).jpg (2.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 16760415
    marqo.
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Nadal mam problem z dostrojeniem dyskryminatora mimo że wykonałem czynności które polecił mi kolega DIORADIO. Nie mogę ustawić zera dyskryminatora. Które nóżki pomiarowe są odpowiedzialne za ustawienie zera? Prosiłbym żeby ktoś zaznaczył na zdjęciu powyżej które to są nóżki. A może problem leży po innej stronie.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #14 16760634
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Wzorowałem się na budowie Merkurego, tam jest scalak HA-1137. W Merkurym rozrysowane są osobno cewki które są podłączone do nóżek 8,9,10 a tutaj na schemacie te cewki są zaznaczone jakby były w jednej obudowie. Nóżki w scalaku liczy się od wklęśnięcia w czarnej masie na dole od lewej do prawej następnie do góry i do końca w lewo.Być może że ten kondensator w cewce ma inną wartość, jak pisałem wcześniej wzoruje się na Merkurym i tam jest cewka 211 a w niej 82pF.
  • #15 16762561
    marqo.
    Poziom 10  
    Mam kolejny problem bo pękł rdzeń w filtrze, ktoś już wcześniej grzebał bo był uszczerbiony. Czy da się temu jakoś zaradzić czy musze gdzieś kupić nowy filtr? Czy można rdzeń wymienić?
  • Pomocny post
    #16 16762644
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Podpowiem Ci jak ja bym to zrobił, ciągle wzorując się na Merkurym. Otóż cewka między nóżkami 8 i 9 ma mieć 22 mikrohenrów i była nawijana w zakładzie (Diora), ale potem w nowszych wersjach był wstawiany filtr 413. A cewka między nóżkami 9 i 10 to jest filtr 211. Po prostu stary filtr bym wylutował a zastąpił tymi dwoma filtrami.
  • #17 16767984
    marqo.
    Poziom 10  
    Rozumiem. W ramach wolnego czasu będę próbował coś robić z tunerem.
  • #18 16778229
    marqo.
    Poziom 10  
    Znalazłem w starym radiu filtr fm, wlutowałem i stereo odbiera, szybkie wyszukiwanie stacji również działa bez problemu. To co mi powiedział pewien serwisant cyt:
    "Że tunery firmy pioneer są bardzo czułe na odbiór stereo i musi być bardzo dobra antena zewnętrzna"- wydaje mi sie nie do końca prawdą skoro mój pionier łapie stacje na kawałku druta, nie które w stereo, i jeszcze gość chciał mi wcisnąć antenę zewnętrzną za 60zł. Co prawda wyglądałaby estetycznie, bo ja zrobiłem dipol otwarty i jest mało estetyczny ale się sprawdza, nawet telewizor odbiera kanały dvbt bo sprawdzałem.
    Jest jeszcze jedna sprawa, mam wzmacniacz Unitra Bruns 2503, jak go wł/wył to słychać "pierdnięcie" gdy dioda zgaśnie przy wył. Co by mogło być przyczyną tego "pierdnięcia"?
  • #19 16778385
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9434
    marqo. napisał:
    Jest jeszcze jedna sprawa, mam wzmacniacz Unitra Bruns 2503, jak go wł/wył to słychać "pierdnięcie" gdy dioda zgaśnie przy wył. Co by mogło być przyczyną tego "pierdnięcia"?
    To już w innym temacie. Załóż nowy.
  • #20 16778440
    marqo.
    Poziom 10  
    Ok. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Tuner Pioneer F-445 ma problemy z odbiorem w stereo oraz automatycznym wyszukiwaniem stacji, które nie zatrzymuje się na żadnej stacji. Użytkownik zauważył, że tuner odbiera tylko w mono, nawet przy użyciu zewnętrznej anteny. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z rozstrojenia filtra FM dyskryminatora, co potwierdzili inni uczestnicy forum. Wskazówki dotyczące zestrojenia obejmowały wymianę kondensatora w filtrze oraz użycie schematu do precyzyjnego dostrojenia. Po wymianie filtra FM tuner zaczął odbierać w stereo, co podważyło wcześniejsze twierdzenia o konieczności posiadania wysokiej jakości anteny. Użytkownik poruszył również problem "pierdnięcia" w wzmacniaczu Unitra Bruns 2503 przy wyłączaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA