logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AOC 4Vlr - zmiana jasności wpływa na ostrość obrazu, co robić?

cezaryzseit 15 Kwi 2005 00:06 2469 7
REKLAMA
  • #1 1406333
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Gdy właczyłem monitor obraz był nieostry. Nie udało się go dobrze ustawić na trafie. Zauważyłem, że gdy na ekranie pojawia się coś jasnego (np. rozciąganie i zwężanie okna explorera) reszta obrazu również się rozjaśnia. Następue przy tym zmiana ostrości. Gdy obraz jest jasny jest również ostry.
    Zlikwidowałem liczne zimne luty i wymieniłem kondensatory w +B, nie przyniosło to jednak żadnego efektu. Czy jest to wina kineskopu i czy pomogłaby jego "aktywacja" ?
  • REKLAMA
  • #2 1406573
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Wszystko na to wskazuje, że masz uszkodzony kineskop. Regeneracja kineskopu jest skuteczna, ale na krótki czas.
  • REKLAMA
  • #3 1406580
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    A nie jest to przypadkiem wina stabilizacji napięcia na tranzystorze kluczującym trafo, lub samego trafopowielacza?
    Coś mi się jednak wydaje, że to trafopowielacz.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1406841
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Jeśli jasność się zmienia to raczej upływność między S2 i S3 w kineskopie.
    Regeneracja nie pomaga ale przestrzelenie S3 napięciem 50kV często jest skuteczne.
  • #5 1407935
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    50kV? Nie można go czyścić niższym napięciem?
    W poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic5668.html
    są opisane 2 metody ale nie mam pojęcia jak zlokaliozować S2 i te inne :(
    Spróbuje przedtem zmieżyć prąd nieobciążonego trafa.
  • REKLAMA
  • #6 1427998
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Za każdym razem jak go włącze to zauważe coś nowego w jego zachowaniu. Jeśli jeżdzi się białym okienkiem po ciemnym tle to widzać jak obraz "pływa" tzn. rozszerza się i zwęża. Trafo
    Jeśli będe mirzył napięcie na rezystorze zasilającym trafopowielacz to muszę mieć oscyloskop bo miernik bez True RMS nie pokaże mi prawidłowego napięcia? Rezystor musi być po stronie +B czy może znajdować się przy COL?
    Pozdrawiam

Takie małe pytanko jeszcze: Jak oszukać monitor aby ciągle wysokie pracowało, bo może ta 14" zostanie przerobiona na tester trafopowielaczy :-)
  • #7 1476492
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Objaw wskazuje na zasilacz ,lub trafo.
    Zmierz napięcie +B w trakcie występowania opisanych objawów.
    Jeżeli pływa , to znaczy że uszk.masz zasilacz.
    Wymień elektrolity po stronie pierwotnej zasilacza.
    Za tym również przemawia fakt że chodzi tylko w jednej rozdzielczości.
    Trzeba sprawdzić(nie mam sch.)w jaki sposób jest reg.napięcie +B
    To napięcie się zmienia w zależności od rozdzielczości.
    Powodzenia
  • #8 1980889
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Witam wszystkich
    Nie udało mi się naproawić ww. monitora. Został, sprzedany na serwer.
    Dziekuje za udzieloną pomoc.
    Pozdrawiam
    Cezary

Podsumowanie tematu

✨ Monitor AOC 4Vlr wykazuje problem z ostrością obrazu zależną od jasności, gdzie jaśniejsze fragmenty ekranu powodują wyostrzenie obrazu, a ciemniejsze rozmycie. Wymiana kondensatorów i naprawa zimnych lutów nie przyniosły poprawy. Podejrzewa się uszkodzenie kineskopu, zwłaszcza upływność między elektrodami S2 i S3, co może powodować zmiany jasności i ostrości. Regeneracja kineskopu jest możliwa, lecz krótkotrwała, a skuteczną metodą bywa przestrzelenie elektrody S3 napięciem około 50 kV. Inne sugestie wskazują na możliwe problemy ze stabilizacją napięcia zasilającego, w szczególności z tranzystorem kluczującym lub trafopowielaczem. Zaleca się pomiar napięcia +B podczas występowania objawów, gdyż jego fluktuacje mogą wskazywać na uszkodzony zasilacz lub trafopowielacz. Pomiar napięcia na rezystorze zasilającym trafopowielacz wymaga oscyloskopu, gdyż standardowy miernik bez True RMS może nie pokazać prawidłowych wartości. Ostatecznie monitor nie został naprawiony i został sprzedany na części.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA