logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 33CE7536/30r – jak sprawdzić czy kineskop jest wypalony?

Arturs 11 Lip 2002 13:26 2975 9
REKLAMA
  • #1 25115
    Arturs
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jak można sprawdzić czy kineskop jest wypalony?
  • REKLAMA
  • #2 25117
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 58
    Służy do tego specjalny miernik (do pomiaru emisji katod). Ale jeśli napięcia na kineskopie są zgodne ze schematem, a obraz jest ciemny, małokontrastowy, biel ma odcienie, tak samo czerń, jest zła zbieżność kolorów i są widoczne linie powrotów, jak się rozjaśni pokrętłem na trafie, to kineskop jest zużyty. To samo jeśli jest obraz w pewnym miejscu "brudny" lub luminofor jest jaśniejszy w części, a w części nie.
  • REKLAMA
  • #3 25127
    Arturs
    Poziom 13  
    Jak zmierzyć te napięcia?
    Przecież niektóre przekraczają zakres miernika.
  • #4 25131
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 58
    No cóż. Można sobie kupić specjalną przystawkę (sondę) do pomiaru nawet 30kV :)
  • REKLAMA
  • #5 25292
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam.
    Częęsto w padniętym kinolu, poza w/w objawami, przy dużym kontraście i nasyceniu pojawiają się cienie (smugi) za przy wyświetlaniu elemetów o dużym kontraście, no i jeszcze brak albo słaby któryś z kolorów przy mniej więcej równych napięciach na ktodach. Dobrze jednak upewnić się przyrządem do badania emisji... :lol:
  • #6 25419
    wn
    Poziom 13  
    Może to głupi sposób na sprawdzanie ale na szybko czasem to stosuję.
    Upewniam się że s2 jest w porządku i że w kinolu nie strzela ,żarzenie czy dobre - odłączam katody od wzm wizji i podłączam po kolei przez miliamperomierz do masy. Krótkotrwałe prądy do kilku mA nie grożą układowi odczylania a pozwalają natychmiast ocenić emisję.
    Raz miałem N505 z prawie niewidocznym obrazem sugerującym kompletne wykończenie kinola - podłączyłem miernik j.w.(w tym typie to bardzo łatwe :) ) pokazał po ok 50uA na każdej z katod, ale potrzymałem jeszcze na zwarciu i emisja zaczeła rosnąć 0,1 0,2 0,5
    - przy 2mA odłączyłem. I tak z każdym działem. Po 30 s. kineskop świecił jak nowy :D . Działa do dzisiaj (3lata).
    Pozdrowienia
  • #7 25514
    Arturs
    Poziom 13  
    Dokładnie jest to telewizor Clatronic CTV-191, kineskop firmy ONWA.
    Obraz jest strasznie ciemny pomimo ustawienia jasności i kontrastu na full.
    Może to jakieś typowa usterka dla tego modelu?

Za pomoc serdeczne podziękowania!!
  • #8 25547
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Wn wcale to nie głupi pomysł prosta aktywacja kineskopu na tym polega, nim se sprawiłem 6 lat temu strzelałke :P do kinoli też tak robiłem, tylko przed aktywacjątrrzeba skręciś S2na max do pełnego wygaszenia ekranu ale w większości przypadków ten prąd jest zamały, brałem wtedy elektrolit 2,2uF ładowałem do 150 - 220V i na odłączonych katodach , podpinałem między katode a S1 i tak dla wszystkich dział, oczywiście plus do siatki - minus do katody, a kinol wygrzany przez 15min.
    uwaga w momencie strzału nieżle się zaiskrzy dlatego warto podpinaś to na kablach i załączac włącznikiem, chwilowe dotknięcie i puszczenie np, ze strachu może spowodować trwałe zespawanie K+S1 zamiast pełnego wypalenia śmieci z katody, i powinno się 1 - 3 sekund przed strzałem odłączyć żażenie jak w pożądnych szczelałkach, powieżchnia katod jest bardzo mała wzgłędem S1 i szybciej stygnie od S1 przez co następuje leprze reemisja i czyszczenie. Przy kinolach upartych lub powyżej 25" można użyć elektrolitu od 4,7 do 10uF. Do szczelania wogule niepotrzeba włączać TV najlepiej podpiąć żażenie pod jakiś transformatorek 6V i kondzio ładowaś z sieci przez dzielnik oporowy.
    Uwaga na oczy i palce mi przy **set aktywowanych kinolach były raz potrzebne plastry na dłonie, szyjka rozprysnęła się.
  • REKLAMA
  • #9 25785
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    To na pewno jest sposób... Też go czasem stosuję. Udalo sę nawet kiedyś odblokować zwartą siatkę... Nigdy jednak nie ma pewności jak długo będzie dobrze, warto więc uprzedzić klijenta w czym problem... Mam akurat dostęp do aktywometru i czasami sprawność kineskopu dla pewności wolę potwierdzić przyrządem; czase usterka tkwi w sterowaniu... :P
  • #10 25965
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Uprzedzić klienta - zawsze, i klient musi wyrazić zgode , że robi się tylko na jego ryzyko, bo często może się zdażyć, że po próbie aktywacji kineskop całkiem padnie , lub po paru miesiącach. u mnia proporcje wychodzą tak:
    2 na 100 padły po strzale
    ok 10 między 1 - 3 miesące
    ok 14 do roku
    np. sony 25" sąsiada trzy lata temu padła zielona katoda, po przestrzeleniu jeszcze działa.A rekord to TV Akai 28"digital ponad pięć lat-kinol działa,międzyczasie raz padła przetworka , a niedawno VCU
    Szczelać czy nie? Czy to się opłaca? przynajmiej klient ma zawsze trochę czasu na kupno nowego TV.

Podsumowanie tematu

✨ Sprawdzenie wypalenia kineskopu można przeprowadzić za pomocą specjalnego miernika emisji katod lub aktywometru. Objawy zużycia kineskopu to ciemny, małokontrastowy obraz, odcienie bieli i czerni, złe zbieżności kolorów, widoczne linie powrotów oraz nierównomierne świecenie luminoforu. Pomiar napięć na kineskopie wymaga specjalnej sondy zdolnej do pomiaru wysokich napięć (nawet do 30 kV). Alternatywnie stosuje się metodę pomiaru prądu katodowego przez miliamperomierz po odłączeniu katod od wzmacniacza wizyjnego, co pozwala ocenić emisję i czasem aktywować kineskop, poprawiając jego parametry. Aktywacja polega na krótkotrwałym przepuszczeniu prądu przez katody, co może przywrócić ich emisję, jednak wiąże się z ryzykiem uszkodzenia kineskopu. Przed aktywacją należy ustawić odpowiednio potencjometr S2 i odłączyć żarzenie. W przypadku telewizora Clatronic CTV-191 z kineskopem ONWA problemem jest bardzo ciemny obraz mimo maksymalnych ustawień jasności i kontrastu, co może wskazywać na typową usterkę kineskopu. Aktywacja kineskopu jest metodą stosowaną w serwisach, ale wymaga zgody klienta ze względu na ryzyko trwałego uszkodzenia. Statystyki wskazują, że większość kineskopów działa po aktywacji od kilku miesięcy do kilku lat, choć niektóre mogą ulec uszkodzeniu natychmiast lub po krótkim czasie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA