logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRDP 14-2B23 S5395 - Błąd F0, iskra bez odkręcania wody, co robić?

motov547 24 Maj 2014 12:08 16566 3
REKLAMA
  • #1 13629617
    motov547
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

od dwóch lat jestem posiadamy w domu podgrzewacza Junkers WRDP 14-2B. Urządzenie działało bez żadnych problemów aż do wczoraj. Okazało się, że pomimo nieodkręcania wody coś w nim strzela (tak, jakby iskra, która zwykle zapala się podczas odkręcania wody). Gdy wyłączyłem i ponownie włączyłem urządzenie, na wyświetlaczu pojawił się błąd F0. W instrukcji jest napisane, że powodem jest otwarty zawór czerpalny podczas otwarcia zasilania. Postąpiłem więc zgodnie z zaleceniami i na zamknąłem zawór czerpalny, a potem ponownie go otwarłem. Niestety piecyk nadal nie działa.

Czy w tej sytuacji koniecznie muszę zadzwonić do serwisu firmy, czy może jest jakiś sposób, by ten problem rozwiązać samemu? Czy ktoś z forumowiczów miał Junkersa z podobną usterką i był w stanie poradzić sobie z nią bez konieczności wzywania fachowców?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13630337
    12B
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Wydaje mi się że wystarczy wyregulować mikrowyłącznik. Proponuję wezwać serwis. Podczas konserwacji serwisant zrobi to gratis a jeśli nie minęły jeszcze dwa lata to można przedłużyć gwarancję na rok trzeci. O koszt konserwacji pytać serwisanta.
    ( 100-160 zł)
  • REKLAMA
  • #3 13630499
    motov547
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dziękuję za odpowiedź. Po weekendzie trzeba więc zadzwonić. Szkoda tylko, że gwarancja minęła nam już dwa miesiące temu.
  • #4 13630649
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1443
    Może z tego wyjść naprawa - zalanie z pokrywy mikro przełącznika i w konsekwencji zwarcie, objaw cykania iskry bez poboru wody. Tak czy siak proponuję poszukać miejscowego serwisanta.
REKLAMA