logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 1.8 '90 - ustawienia wtryskiwacza Bosch Monotronic, silnik krokowy nie działa

mars212 15 Kwi 2005 09:35 3279 6
REKLAMA
  • #1 1406777
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Witam wszystkich!! Mam problem z Golfem 1.8. Zabrakło mi już pomysłów i zgłupiałem. Czy ktoś ma może jakieś dane na temat ustawiania parametrów wtryskiwacza bosh monotronic??? Miałem uszkodzony komputer i jeździłem z tym po mechanikach (oczywiście jeszcze nie świadomy tego że komp.nie żyje) regulowali mi parametrami pozycjii zerowej przepustnicy, offset silnika krokowego, kąt ustawienia TPS, itp, czyli wszystkim!!!!!Ale co najgorsze, bez najmniejszej ilości wiedzy!!!!!...w końcu sam doszedłem, że to komputer..(sterownik)..wymieniłem go ...ale aauto nadal nie chce chodzić....tzn,tak jak trzeba, bo jeździ,ale moim zdaniem silnik krokowy nie podnosi się.On nie pracujje.Próbowałem, go tam palcem traktować-podniosłem obroty i przycisnąłem część na której opiera się przepustnica, a ten najpierw wysuną się troszkę, a potem wsunął,moim zdaniem powinno to wyglądać tak, że jak go przycisnę,a przepustnica jest otwarta, to powinien sie schować! Czy tak?.......nie mam siły pisać.....jak ktoś będzie w temacie to proszę o pomoc......Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1406908
    grajek1979
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    A ROZŁACZ NIEBIESKI CZUJNIK WODY NA ZAPALONYM SILNIKU CO SIE DZIEJE SILNIK WYCHODZI I OBROTY SIE ZWIEKSZAJĄ?O CO CHODZI CI DOKŁADNIE NIE MASZ WONYCH OBROTÓW???NAPISZ NA GRAJEK1979(_at_)go2.pl Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1406932
    mars212
    Poziom 18  
    problem zaczął się od tego, że silnik sam wchodzził na wysokie obroty 3tyś-4tyś obr/min...ale objawiało się to na pocz.bardzo żadko..tzn, jak się już rozgrzał...ale zauważyłem, że jak energicznie dodam gazu i puszcze od razu-to obroty malały.....czasem do normy, czasem tylko do np. 2000obr/min....teraz po tych wszystkich mechanikach, to wyjęcie tegoprzewodu nie daje nic, ja zresztą mogę wyciągać wszystkie...tak czy tak tak smao hcodzi....ustawiłem sobie tylko (mały imbus na wtryskiwaczu) ja to nazwałem poziom 0 otwarcia przepusstnicy..tzn wolne obroty-przy gaźnikku-tak chyba się to nazywa.Jestem Elektronikiem, racczej razę sobie z Elektroniką samochodową, ale wydaje mi się że trzeba by zacząć od próby poustawiania tego jak byo, bo teraz, to wszystko jest jak chce.
    Jak silnik jest zimny, to gaśnie-tak małe obroty ma, a jak jest ciepły/gorący to obroty sa ok, bo jes ustawiłem na "sztywno" silnik krokowy "nic nie robi" aktualnnie, ale wiem na 100% że jest dobry, bo go nawet rozbierałem....wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #4 1406950
    grajek1979
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    ja mam golfa od 2 miesiecy i tez nie był w idealnym stanie jak go kupiłem zaczeło sie od ssania pozniej gumy czujniki wody ale co moze byc u ciebie nie wiem naprawde.Pozdrawiam i przykro ze nie mogłem Ci pomóc
  • REKLAMA
  • #5 1417296
    kosarally
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    raz spotkałem się z takimi wariującymi obrotami, okazało się że czujnik temperatury uległ uszkodzeniu, może to ci jakoś pomoże
  • #6 1419428
    adamo650
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Znajomy problem, to samo miałem w moim golfie CL też 90r.Sprawdzałem chyba wszystko łącznie z podmianą sterownika. Przyczyną było złącze elektryczne umiejscowione koło sterownika (szybkozłączka nie pamiętam ile przewodów ok 12), podająca sygnał min.na silnik krokowy. Z zewnątrz wygłądała pięknie, w środku były znaki korozji czyszczenie pomogło na krótko po pewnym czasie było to samo. Wymieniłem ją i od 8 miesięcy mam spokój.
  • #7 1986307
    mars212
    Poziom 18  
    WItam ponownie, uporałem się z problemem...winę ponosił źle ustawiony potencjometr przepustnicy, który był ruszany , jeszcze wtedy , kiedy uszkodzony był sterownik . Po ustawieniu z oscyloskopem wszystko wróciło do normy....ZAMYKAM TEMAT!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył Volkswagena Golfa 1.8 z 1990 roku wyposażonego w wtryskiwacz Bosch Monotronic oraz silnik krokowy, który nie działał prawidłowo. Objawy to niestabilne obroty silnika, które samoczynnie wzrastały do 3000-4000 obr./min po rozgrzaniu, a silnik krokowy nie regulował obrotów biegu jałowego. W trakcie diagnostyki wymieniono uszkodzony sterownik silnika, jednak problem pozostał. Podejrzewano błędne ustawienia potencjometru przepustnicy, offsetu silnika krokowego oraz innych parametrów, które były regulowane bez odpowiedniej wiedzy. Wskazano również na możliwe uszkodzenie lub korozję złącza elektrycznego przy sterowniku, które dostarcza sygnał do silnika krokowego. Ostateczne rozwiązanie polegało na prawidłowym ustawieniu potencjometru przepustnicy za pomocą oscyloskopu, co przywróciło prawidłową pracę silnika i silnika krokowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA