logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór czujek PIR do Satel CA-10 – CROW SRP-600 vs MR-110/MR-303, niska temp.

alexiel 15 Kwi 2005 12:47 10892 30
  • #1 1407196
    alexiel
    Poziom 15  
    Witam
    Chciałem zaznaczyć że użyłem przycisku "Szukaj", ale nie znalazłem co mogłoby mi pomóc.
    Chodzi o to że swój alarm chciałem oprzeć na satelu CA-10 i to już jest pewne, ale czujki początkowo miały być CROW SRP-600, ale ktoś mi zaproponował MR-110 lub MR-303 bo są nowszej konstrukcji. Niestety nigdzie nie znalazłem potwierdzenia co do tych czujek, są oczywiście inne czujki z tym że potrzebuje czujki do nie ogrzewanego domu, czyli muszą być na niższą temp.

Druga sprawa dotyczy zabezpieczenia okien, ponieważ wykonałem instalacje tylko pod czujki PIR i wyszła sprawa zabezpieczenia okien podczas np. snu . Wiadomo że musze wyłączyć czujki w pomieszczeniach gdzie będą domownicy. Myślałem że może zastosować kurtyny PIR „ Paradoor-PIR”, ale czy będą dobrze pracować przy kaloryferach.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc
  • #2 1407502
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    Czujka np.BOSCH BLP1P są czujkami pracującymi w bardzo szerokim przedziale temperatur od -29°do +49° przy okazji są czujkami ignorującymi niewielki zwierzęta .Szczególowe informacje znajdziesz pod linkiem http://www.volta.com.pl/VPL2/ST2.PHP?ln=2BDB
    Zabezpieczenie podczas snu można rozwiązać na kilka sposobów
    np.czujki zewnetrzne(pasywne) VX402 albo SPIDER PA .
    Bariery podczerwieni G30
    Można również zastosować czujkę kurtynową pionową " PARADOR" ma szeroki zakres temperatur - 10°do +50° producent zaleca montaż nad glifem okiennym mozliwie najwyżej- nie da się w ten sposób pokryć szczelnie otworu okiennego ,osobiście montuje je pod kątem 45° w narożniku okna.Jak do tej pory nie zdarzyło mi się ,aby grzejnik lub uchylone okno było przyczyną samozałaczeń przy tych czujkach.
  • #3 1407533
    alexiel
    Poziom 15  
    Dzięki wielkie
    Mam rozumieć że polecasz ją bardziej niż CROW?

Powiem szczerze, że zaciekawił mnie pomysł z tym zamocowaniem kurtyny w rogu . Czy montujesz je za oknem tzn. poza firankami , bądź zasłonami czy też na ścianie przy glifie, mółbyś to rozwiązanie troche przybliżyć.
  • #4 1407618
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    witam

osobiście czujki kurtynowe montuje we wnękach okien, przed fieranami(zasłonami) jest to wygodne dla użytkownika - fieranki sa wyznacznikiem pola działania czujki.

nie powinny one bezpośrednio patrzeć na kaloryfer
    poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic151345.html
    pozdrawiam
  • #5 1407787
    rgb
    Poziom 28  
    Można czujke zamontować we wnęce okna trzeba zwrócić uwagę czy otwarcie okna nie zmiażdży czujki.(Paradora tak nie zamontujesz ze względu na jego konstrukcje )osobiście montuje je na scianie przy glifie
    między firankami jak zauważył kolega Kasprzyk wyznaczają pole działania czujki .
    Parador posiada trzy otwory mocujące i tulejki dystansowe wykorzystując jedną z tulejek 10mm (wierzchołek czujki)kierujesz ją w kierunku wnęki okna eliminując w ten sposób bezpośrednie oddziaływanie grzejnika.
  • #6 1409628
    alexiel
    Poziom 15  
    Dzięki wielkie koledzy za pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zabezpieczenia okna dachowego?

Stosujecie tylko czujki kurtynowe, czy też szeroko kątne.
    Jeszcze raz zwracam sie z pytaniem co sądzicie o tych czujkach CROW, znajomy mnie namawia na SRP600 lub MR-303. Bardzo prosze o odpowiedź ponieważ zbliżam sie do zakupu alarmu i jestem rozbity co do wyboru czujek.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.........
  • #7 1409743
    rgb
    Poziom 28  
    Do okna dachowego możesz z powodzeniem wykorzystać również Paradora lub czujkę Clip 4 C > link http://www.volta.com.pl/VPL2/ST2.PHP?ln=2BDB.
    Oczywiście stosujemy również czujki szerokokątne wszystko zależy od potrzeb użytkownika jego możliwośći finansowej , skali zagrożenia dla danego obiektu Osobiście wybrał bym MR303 bardziej zaawansowana czujka technologicznie .
  • #8 1415095
    alexiel
    Poziom 15  
    Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej kurtyny. Jak on sie zachowuje przy uchylonym oknie, a co za tym idzie prawdopodobnie ruszająca sie firanka, czy ona nie wywoła fałszywego alarmu. Masz może jakieś swoje spostrzeżenia?
  • #9 1419973
    rgb
    Poziom 28  
    Jęśli chodzi o "Paradora ustawionego tak aby patrzył we wnętrze glifu nie miałem problemu(z firankami ) natomiast w oknie dachowym jak do tej pory spotykałem rozwiązanie w postaci żalużji i nie miałem żadnego problemu po odpowiednim wyregulowaniu .
  • #10 1420957
    alexiel
    Poziom 15  
    Dzięki wielkie za okazaną pomoc.....

Pozdrawiam
  • #11 1465831
    alexiel
    Poziom 15  
    Witam wszystkich, nie chciałem zakładać nowego tematu więc podepnę się do tego.
    Uruchomiłem sobie częściowo centralę z jedną czujką i 1 manipulatorem LED. Po kilkudziesięciu minutach udało mi się ją załączać, rozbrajać i wywoływać alarm. Niby wszystko działa normalnie, nie zgłasza awarii, a mimo to miga co jakieś 3-4 sekundy dioda DIALER. Żadnych ustawień nie zmieniałem oprócz typu linii 1-ego wejścia (nic nie kombinowałem z ustawieniami powiadomienia , ani z monitoringiem- fabrycznie są one zablokowane).

Może ktoś będzie mógł mi odpowiedzieć, ponieważ nigdzie się nie doczytałem co to oznacza
  • #12 1466737
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    witam

nie pamietam co oznacza ta dioda - w czasie, gdy nie jest załączone powiadamianie - ale nie musisz się tym przejmować, ponieważ jest to normalne zachowanie centralki

w czasie wybierania numeru tel. dioda będzie częściej wysyłała informacje
  • #13 1468698
    prowiant
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jeżeli nie chcesz rzeżbić pod nowe kable to polecam system wiązany. czyli taki w którym dodasz kurtyny lub kontraktony na okna ale bezprzewodowe. osobiści polecam www.elmes.pl na stronie tej znajdziesz czujki pir z wymienną soczewką oraz inne urządzenia bezprzewodowe. warto zauwżyć że urządzenia elmes-a posiadają certfikat w klasie "C". bateria w czujce trzyma do 3 lat. rabat dla instalatorów od 15% ceny netto.

co do czujek zewnętrzych to dałbym sobie spokój. bo jeśli to nie autokomis ze stróżem to strata czasu pieniędy i nerwów. policz ile zwierząt może zakłucić prace czujek zewnętrzych. nawet w nocy. niektórzy stosują czujki do określonej wagi np 25 kg. tylko co jak włamsko zrobi ci nieletni - dziecko?

pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

co do diody "dialer" sygnalizuje połączenie telefoniczne. jeśli jest to ca 10 to wprowadź kolejno:

kod serwisowy#
    5#
    i sprawdź czy zgaszona jest dioda 1 i 2.
    1- to telefonowanie
    2 - monitoring

jeżeli któraś świeci to zgaś je 1 wciskając klwisz 1, a 2 klawisz 2 potem ##0#
  • #14 1468733
    Robnaj
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja nie kojarzę diody "dialer" na szyfratorze LED do CA 10
  • #15 1469196
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Robnaj napisał:
    Ja nie kojarzę diody "dialer" na szyfratorze LED do CA 10

witam

koledze za pewne rozchodzi się o diodę dialer na płycie centrali - tak jak pisałem wyżej - jej 3,4 sekudnowe mruganie jest "normalne" - w czasie gdy nie jest aktywowana funkcja powiadamiania czy monitoringu w systemie
  • #16 1472060
    prowiant
    Poziom 12  
    dioda dialera najduje sie w prawym górnym rogu płyty, zaraz obok przekaźnika i nie powinna migać. gdzieś w okolicy środka płyty cenrali znajdyje się inna dioda która sygnalizyje sprawdzanie akumulatora.
  • #17 1472402
    Paweł001
    Poziom 12  
    Zgadzam się z prowiantem co do dialera , ale w klawiaturze LED ( przynajmiej w tych starszych typach ) była czerwona dioda opisana "TEL" i świeciła podczas dzwonienia centrali.
  • #18 1473365
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    prowiant napisał:
    dioda dialera najduje się w prawym górnym rogu płyty, zaraz obok przekaźnika i nie powinna migać. gdzieś w okolicy środka płyty cenrali znajdyje się inna dioda która sygnalizyje sprawdzanie akumulatora.

myślę, że poczekajmy na zainteresowanego - bo jego problem pewnie się już rozwiązał

płyta o której mówię to wersja ca10P V4.4 - mam ją właśnie na biurku - dioda led dialer znajduje się w innym miejscu niż kolega "prowiant" opisuje, i za pewne tą samą płyte posiada zainteresowany, który opisuje ten problem.

to więc dioda ta po jakiejś godzinie (od załączenia systemu) się wygasza, nie wiem czy chodzi tylko o czas czy inne czynniki, ale w tej chwili mruganie już ustało
    poczekajmy za informacją od zainteresowanej osoby

pozdrawiam
  • #19 1473985
    prowiant
    Poziom 12  
    ad. kasprzyk

przyznaje racje. dioda z dialera znajdyje się po lewej stronie zworek reset, natomiast sprawdzanie akumulatora jest poniżej zworki reset.

sory za wprowadzenie w błąd spojrzałem na starą ca6

ps. dobra już nie zaśmiecam
  • #20 1475129
    alexiel
    Poziom 15  
    kasprzyk napisał:
    prowiant napisał:
    dioda dialera najduje się w prawym górnym rogu płyty, zaraz obok przekaźnika i nie powinna migać. gdzieś w okolicy środka płyty cenrali znajdyje się inna dioda która sygnalizyje sprawdzanie akumulatora.

myślę, że poczekajmy na zainteresowanego - bo jego problem pewnie się już rozwiązał

płyta o której mówię to wersja ca10P V4.4 - mam ją właśnie na biurku - dioda led dialer znajduje się w innym miejscu niż kolega "prowiant" opisuje, i za pewne tą samą płyte posiada zainteresowany, który opisuje ten problem.

to więc dioda ta po jakiejś godzinie (od załączenia systemu) się wygasza, nie wiem czy chodzi tylko o czas czy inne czynniki, ale w tej chwili mruganie już ustało
    poczekajmy za informacją od zainteresowanej osoby

pozdrawiam

Witam wszystkich zainteresowanych i chcących pomóc raczkującemu w systemach alarmowych.

Tak jak pisał kolega @kasprzyk chodziło mi o diode DIALER na płycie głównej obok diody od akumulatora i zworki RESET. Nie wiem czy po godzinie przestaje migać, ponieważ robiłem krótsze próby na stole, ale napewno sprawdze.

Mam kolejne pytanie (prawdobodobnie nie ostatnie), chodzi mianowicie o czujke dualną PIR+MW. Doczytałem się, że dobrze jest jak ona zostaje wyłączana gdy system nie czuwa, a w pomieszczeniu przebywają ludzie. Wiem że można zaprogramować wyjście jako aktywne podczas czuwania i teraz moje pytanie jak przyblokować tą linię na chwile bo wiadomo, że czujka przez jakiś czas się wygrzewa....

Pozdrawiam
  • #21 1477644
    Paweł001
    Poziom 12  
    Jeżeli chcesz żeby czujnik był wyłączony gdy system jest nie uzbrojony ( wg mnie trochę bez sensu, ale w to nie wnikam ) ,to poszukaj w instrukcji przy rodzaju OUT-ów opcji zasilanie przy uzbrojeniu - nie pamiętam zbyt dobrze ale taka opcja powinna być ( na pewno w DSC 5020 , 4020 itp oraz wielu innych ). Używa się głównie tej opcji przy pożarówkach. A co do blokowania na czas ustalania się czujnika to w satelu ( nie pamiętam dokładnie czy w ca-10 ale na 100% w ca-64 ) jest taka opcja w definicji lini - chwilowe blokowanie lini po włączeniu zasilania.

ps. mogę się mylić bo nie co dzień ustawiam satele ale raczej powinno się dać ustawić to w ten sposób.
  • #22 1478563
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    prowiant napisał:

Witam wszystkich zainteresowanych i chcących pomóc raczkującemu w systemach alarmowych.

Tak jak pisał kolega @kasprzyk chodziło mi o diode DIALER na płycie głównej obok diody od akumulatora i zworki RESET. Nie wiem czy po godzinie przestaje migać, ponieważ robiłem krótsze próby na stole, ale napewno sprawdze.

Mam kolejne pytanie (prawdobodobnie nie ostatnie), chodzi mianowicie o czujke dualną PIR+MW. Doczytałem się, że dobrze jest jak ona zostaje wyłączana gdy system nie czuwa, a w pomieszczeniu przebywają ludzie. Wiem że można zaprogramować wyjście jako aktywne podczas czuwania i teraz moje pytanie jak przyblokować tą linię na chwile bo wiadomo, że czujka przez jakiś czas się wygrzewa....

Pozdrawiam

napisz jaki posiadasz model i firmę tej czujki
  • #23 1478632
    alexiel
    Poziom 15  
    Czujka jest firmy CROW - MRX800.
    Tak jak pisałem wcześniej cały system mam oparty na MR110, jednej MRX800 i Genius oraz centrali CA-10P V4
  • #24 1479628
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    witaj

ustawiasz tą czujkę jako typową PIR, podłączasz ją pod wolne wejście centrali - w chwili niezazbrojonego alarmu, ta czujka będzie się zachowywała jak każda inna - czyli nie będzie wyzwalała alarmu w systemie, dopiero tak się stanie jak system będzie zazbrojony

przy włączeniu następuje jej autotest (moim zdaniem tylko podczas uruchamiania systemu - nie musisz robić tego za każdym razem)
  • #25 1480051
    Paweł001
    Poziom 12  
    do kasprzyka

koledze raczej chodziło o to, że niby MW z duala szkodzi i chce odłączyć ją przy rozbrojonym systemie
  • #26 1481590
    alexiel
    Poziom 15  
    Paweł001 napisał:
    do kasprzyka

koledze raczej chodziło o to, że niby MW z duala szkodzi i chce odłączyć ją przy rozbrojonym systemie

Dokładnie o to mi chodziło nawet jest napisane w instrukcji centrali tzn instrukcji instalatora.

Cytuje:
    35 - wyjście załączające zasilanie w czuwaniu - działa podobnie jak wskaźnik czuwania lecz
    załącza się już w momencie startu czasu na wyjście, a nie przejścia z czasu na wyjście do
    czuwania, może być stosowane jako wskaźnik lub wyjście do zasilania np. czujek mikrofalowych w
    pomieszczeniach, w których znajdują się ludzie.

Skoro jest takie wyjście opisane, czyli widać że jest to praktykowane.

Chciałem jeszcze wrócić do czujki kurtynowej montowanej we wnęce okna. Jak ona sie będzie zachowywała gdy ktoś otworzy okno z zewnątrz i zasłoni skrzydłem czujkę, chyba że ona działa przez szybe, albo ja nic z tego nie rozumiem?
  • Pomocny post
    #27 1481842
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    ok

w takim razie sprawdź jak czujka zachowuje się w czasie autotestu - jeżeli wyzwala w tym czasie alarm, to musisz zmienić paremtry wejścia w centrali tej czujki

co do kurtyny - powinieneś ją zamontować w miejscu gdzie okno jest otwierane - po drugiej stronie oczywiście czujka zostanie przesłonięta tym oknem i nie zadziała
    pozdrawiam
  • #28 1482194
    alexiel
    Poziom 15  
    Wszystko sie zgadza tylko jaj mam głownie okna 2- skrzydłowe i tu jest problem ? Tak więc chyba te kurtyny nie zdadzą u mnie egzaminu. Chyba że zamontuje je poza wnęką okna, ale to chyba nie jest wskazane.
  • #29 1483044
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Prawda jest taka, że nigdy nie wiadomo na jaki sposób "pójdzie " złodziej, w sytuacji kiedy czujkę załozysz po właściwej według Ciebie stronie, klient wystawi okno i przechyli je włąsnie na tą stronę. Nie ma idealnych rozwiązań, jednak złodziej także liczy się z tym, że czujka wykryje b. delikatne otwieranie okna, dlatego nie będzie chciał ryzykować.
    W takich sytuacjach, ustalałem z klientem, które skrzydło będzie najczęściej otwierane i montowałem czujke po przeciwnej stronie. Możesz pomysleć o założeniu czujki patrzącej od góry w dół - wszystko trzeba dobrze dopasować, przewidzieć rzeczy, które nie są jednoznaczne - dlatego najlepsze doradztwo byłoby na miejscu.
    Zależy jeszcze jak bardzo ważny jest dla Ciebie ten obiekt, możesz pomysleć o dodatkowym zabezpieczeniu (np kontaktrony)
    pozdro
  • #30 1484037
    Paweł001
    Poziom 12  
    Możesz zamontować czujnik kurtynowy w górnej części szpalet tak aby patrzył pionowo w dół, albo załóż wstrząsówki na okna ( z doświadczenia wiem że lubi sie załączać przy np. halnym, lub przy drodze gdy przejeżdża tir :) ).

ps.przy kurtynach dobrze sprawdz czy nie łapie firan bo lubi się z tego powodu załączać. A przy dualach nie ma co szaleć, czujniki mają odpowiednie atesty i raczej nie szkodzą ( no nie licząc starych izotopowych czujek dymu :) ). A rozwiązanie z zasilaniem stosuje się do czujek dymu itp. , które trzeba po alarmie resetować.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru czujek PIR do systemu alarmowego Satel CA-10, ze szczególnym uwzględnieniem modeli CROW SRP-600, MR-110, MR-303 oraz kwestii pracy czujek w niskich temperaturach, odpowiednich do nieogrzewanego domu. Zwrócono uwagę na alternatywne czujki, np. BOSCH BLP1P, które działają w szerokim zakresie temperatur (-29°C do +49°C) i ignorują małe zwierzęta. W zakresie zabezpieczenia okien podczas snu rekomendowano stosowanie czujek kurtynowych typu Parador-PIR, które mają zakres pracy od -10°C do +50°C i zaleca się ich montaż w górnej części wnęki okiennej lub pod kątem 45° w narożniku, unikając bezpośredniego skierowania na kaloryfery, co minimalizuje fałszywe alarmy. Dyskutowano także o montażu czujek kurtynowych we wnękach okiennych przed firankami, co ułatwia wyznaczenie pola detekcji, oraz o problemach z oknami dwuskrzydłowymi, gdzie przesłonięcie czujki przez otwierane skrzydło może ograniczać skuteczność. Wskazano możliwość zastosowania czujek szerokokątnych lub dodatkowych zabezpieczeń, takich jak kontaktrony czy wstrząsówki. Poruszono także temat czujek dualnych PIR+MW i ich wyłączania podczas nieuzbrojenia systemu, wykorzystując wyjścia centrali do zasilania czujek tylko w trybie czuwania. Wątpliwości dotyczące migającej diody DIALER na płycie centrali CA-10P V4.4 wyjaśniono jako normalne zachowanie centrali w stanie bez aktywowanego powiadamiania. Podsumowując, wybór czujek zależy od warunków środowiskowych, rodzaju okien oraz potrzeb użytkownika, a montaż i konfiguracja powinny być dostosowane do specyfiki obiektu i oczekiwań dotyczących zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA