logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-T - Jak poprawić jakość sygnału z Suchej Góry na antenie Dipol 1/RZ B?

Iveck 27 Maj 2014 19:19 1263 8
REKLAMA
  • #1 13639475
    Iveck
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam Kolegów.

Mam zapytanie natury czysto ciekawskiej, aczkolwiek odpowiedź na nie może mi przybliżyć rozwiązanie problemu jakości odbieranego sygnału DVB-T w moim TV.

Otóż odbieram sygnał z Suchej Góry (dystans w lini prostej - 37,0 km) za pomocą anteny radiowej - Dipol 1/RZ B (taką akurat miałem więc postanowiłem spróbować) na wysokości 13 m nad poziomem gruntu. Na początku miałem zamontowany w niej zwykły szerokopasmowy symetryzator Badmor na kanały 1 - 45, sygnał DVB-T odbierałem o sile 45 - 50 % i jakości 95 % oraz lekkimi przycięciami i pikselozie od czasu do czasu szczególnie na kanale 52. Postanowiłem więc zastosować wzmacniacz antenowy dopuszkowy LNA-101 15dB ekranowany z zasilaczem 12V 100mA z regulacją. Otóż siła sygnału wzrosła do 97 %, a jakość pozostała ze wskazaniem 95 %. Przycięcia ustały, natomiast pojawia się często pikseloza w dolnej części obrazu i ogólnie obraz wydaje się być gorszej jakości (widać do szczególnie na kanałach HD)

Czy potrafią Koledzy wyjaśnić przyczynę takiego stanu rzeczy i ewentualnie podpowiedzieć - jak polepszyć jakość obrazu?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13639500
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5475
    Iveck napisał:
    anteny radiowej - Dipol 1/RZ B

To na antenie radiowej, próbuje kolega prawidłowo odebrać telewizję?.
    Iveck napisał:
    Otóż odbieram sygnał z Suchej Góry (dystans w lini prostej - 37,0 km)

Iveck napisał:
    Postanowiłem więc zastosować wzmacniacz antenowy dopuszkowy LNA-101 15dB ekranowany z zasilaczem 12V 100mA z regulacją.

To nic dziwnego, że sygnał przesterowany.
    Moc nadajnika to 100 kW!.
    Wymienić antenę, na telewizyjną,
    wywalić wzmacniacz antenowy i zasilacz,
    w to miejsce symetryzator antenowy, i zwykła wtyczka.
  • REKLAMA
  • #3 13639550
    Iveck
    Poziom 13  
    Na symetryzatorze odbierałem sygnał z mocą 45 - 50 % - więc wzmacniacz niejako poprawił moc odbieranego sygnału, a jeśli jest on teraz na poziomie 97 % to gdzie tu przesterowanie?
  • #4 13639563
    KOCUREK1970
    Iveck napisał:
    gdzie tu przesterowanie?

Iveck napisał:
    pojawia się często pikseloza w dolnej części obrazu

Tutaj.
    Z taką mocą, to na przysłowiowym "drucie", przy takiej mocy nadajnika, i Twojej od niego odległości musi działać.
    KOCUREK1970 napisał:
  • #5 13639624
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Problemu takiej jakości w emisji DVB-T, szukałbym w :
    - cytat "za pomocą anteny radiowej - Dipol 1/RZ B"
    oraz głównie w tym :
    - cytat "Na początku miałem zamontowany w niej zwykły szerokopasmowy symetryzator Badmor na kanały 1 - 45..."

Iveck napisał:
    Na symetryzatorze odbierałem sygnał z mocą 45 - 50 % - więc wzmacniacz niejako poprawił moc odbieranego sygnału ...

Podpowiem tylko, że siła sygnału jest na DRUGIM miejscu a podstawą odbioru w emisji DVB-T jest JAKOŚĆ oraz/czy BER/MER jako ilość błędów w pojęciu "cyfrowym/komputerowym". :!:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 13640097
    Iveck
    Poziom 13  
    Kolego KOCUREK1970 nie do końca na przysłowiowym "drucie" mogę zyskać bezproblemowy odbiór - m. in. przez drzewa i gęstą zabudowę oraz profil terenu:

DVB-T - Jak poprawić jakość sygnału z Suchej Góry na antenie Dipol 1/RZ B?

Kolego SP5ANJ niestety mój odbiornik nie pozwala na odczytywanie błędów sygnału.

Czyli (jak się domyślam) pozostaje mi zakup odpowiedniej anteny i odpowiedniego symetryzatora. Czy takowy produkt będzie odpowiedni?
  • #7 13640199
    KOCUREK1970
    Iveck napisał:
    Kolego KOCUREK1970 nie do końca na przysłowiowym "drucie" mogę zyskać bezproblemowy odbiór - m. in. przez drzewa i gęstą zabudowę oraz profil terenu:

I taką informację podajesz dopiero w 6 poście.
    Te drzewa jak daleko od anteny?,
    zabudowa, co to dokładnie jest, jak to wygląda?.
  • #8 13640410
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Iveck napisał:
    Czy potrafią Koledzy wyjaśnić przyczynę takiego stanu rzeczy i ewentualnie podpowiedzieć - jak polepszyć jakość obrazu?

KOCUREK1970 napisał:

Masz kolego max jasno powiedziane dlaczego tak się dzieje i co należy zrobić. Jeśli chcesz się dodatkowo upewnić wyjmij zasilacz z gniazdka i sprawdź odbiór . Jeśli odbierzesz COKOLWIEK zastosuj się do rady - jeśli nie też się zastosuj ale licz się z tym że to może nie być koniec działań. Nie chcesz nie rób ale dodatkowe pytania i tak nie zmienią diagnozy.
  • REKLAMA
  • #9 13640430
    Iveck
    Poziom 13  
    Zabudowa - to bloki mieszkalne z wielkiej płyty (w odległości ok. 150 m), wysokie drzewa gęsto obsadzone (w odległości ok 100 m). Drzewa zapewne nie działają najlepiej na odbiór (ale myślę - że całkowicie go nie przekreślają), zabudowa też nie jest jakimś dużym problemem - jak wiemy z fizyki - możemy odbierać fale z odbicia. Jednak przeszkody te w połączeniu z niezbyt przyjaznym profilem terenu nie pozwalają na bezproblemowy odbiór z "druta". Antenę radiową zastosowałem dlatego - iż akurat takową miałem pod ręką - w sumie rezultat (poza sporadyczną, aczkolwiek drażniącą pikselozą) wcale nie jest najgorszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z jakością sygnału DVB-T odbieranego z Suchej Góry na antenie Dipol 1/RZ B, zamontowanej na wysokości 13 m. Początkowo sygnał był odbierany z mocą 45-50% i jakością 95%, co prowadziło do sporadycznych przycięć i pikselozy, szczególnie na kanale 52. Po zainstalowaniu wzmacniacza LNA-101 15dB, siła sygnału wzrosła do 97%, ale jakość pozostała na poziomie 95%, a pikseloza stała się bardziej zauważalna, zwłaszcza na kanałach HD. Uczestnicy dyskusji sugerują wymianę anteny na telewizyjną oraz usunięcie wzmacniacza, wskazując, że sygnał powinien być wystarczający przy takiej mocy nadajnika (100 kW) i odległości (37 km). Problemy z odbiorem mogą być spowodowane przeszkodami terenowymi, takimi jak drzewa i zabudowa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA