logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATMEGA8 - Prośba o sprawdzenie schematu i płytki PCB

bochnio 27 Maj 2014 22:43 1530 5
REKLAMA
  • #1 13640313
    bochnio
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam,

proszę o sprawdzenie schematu i płytki ewaluacyjnej procesora ATMEGA8 pod kątem poprawności działania. P$1-P$4 to wkładana płytka z regulowanym napięciem referencyjnym na wyjściu. Projekt wykonany w programie eagle.

Dziękuję za uwagi.

ATMEGA8 - Prośba o sprawdzenie schematu i płytki PCB ATMEGA8 - Prośba o sprawdzenie schematu i płytki PCB
  • REKLAMA
  • #2 13640411
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    1) Schemat kompletnie nieczytelny.
    2) Co się stanie, kiedy będziesz chciał zasilać układ z USB i z zewnątrz jednocześnie?
    3) Ta płytka z powodzeniem mogłaby być jednostronna, o ile nie wymagasz dokładnie takiego rozkładu pinów w dużym gnieździe SV4.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #3 13643767
    bochnio
    Poziom 13  
    1. Dlaczego nieczytelny?
    2. Będę pilnował by tak się nie stało, ale nie wiem co się wtedy stanie tak naprawdę jak są dwa źródła ze wspólną masą. Może mógłbyś podpowiedzieć?
    3. Zapewne nie mam takiego doświadczenia jak Ty i miałbym problem z takim rozkładem elementów...
  • REKLAMA
  • #4 13644035
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    bochnio napisał:
    1. Dlaczego nieczytelny?

Opisy na siebie zachodzą, ponadto odnośniki do VCC zawsze stawiamy "w górę", a do GND "w dół". A nie bylejak.
    bochnio napisał:
    2. Będę pilnował by tak się nie stało, ale nie wiem co się wtedy stanie tak naprawdę jak są dwa źródła ze wspólną masą. Może mógłbyś podpowiedzieć?

A co kogo masa obchodzi? Niech sobie będzie. Zobacz, że ten biedny 78M05 będzie próbował przetłoczyć swoje 5V do USB - albo odwrotnie.
    Na ogół takie rzeczy załatwia się diodami.
    bochnio napisał:
    3. Zapewne nie mam takiego doświadczenia jak Ty i miałbym problem z takim rozkładem elementów...

Więc wrzuć sobie wszystko na jedną warstwę [bottom], a na [top] prowadź tylko to, co potem będzie zworkami z drutu.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #5 13646990
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    Jeśli płytka "samoróbka" to możesz mieć problemy z przelotkami pod uC.
    C5 i C6 22-33pF.
    O ile prawa strona złącza SV4 jest logiczna, to jego lewa strona wygląda na losową.

Pozdr.
  • #6 13653627
    bochnio
    Poziom 13  
    Dziękuję za podpowiedzi - skorzystam :)
REKLAMA