logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ładować akumulator 12V 7AH z UPS do oświetlenia LED w altance?

Luckey13 29 Maj 2014 02:33 3237 23
  • #1 13643973
    Luckey13
    Poziom 15  
    Ocena: 91
    Witam, potrzebuję w miarę prostego sposobu na ładowanie akumulatora innego niż kupny prostownik.
    Akumulator ołowiowy 12v 7AH wyciągnięty ze starego ups'a, potrzebuję zrobić z niego źródło zasilania do prowizorycznego oświetlenia w altance, źródłem światła jest 120 diod led smd.
    Mam też pytanie ile czasu taki akumulatorek zdoła zasilić podany układ, dokładniej użyłem taśmy led smd, poza diodami są tam wlutowane rezystory smd 150 ohm 42 sztuki, jaki pobór prądu ma taki układ?
    Nie znam niestety parametrów led.
    Jakim prądem ładować taki akumulator, by jak najszybciej się naładował, ale nie uszkodził, czy ładować tak jak samochodowy prądem równym 0.1 pojemności?
    Czy można użyć zwykłego zasilacza, np 14v 0.7A?
  • #3 13644055
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3013
    Mi wdaje się przywrócić do życia więcej połowy takich akumulatorów.Dla tego wykorzystuję regulowany prostownik 0-30v i prądem niemniej 1А.Dla tego zdejmujemy górną taflę.Ostrym przedmiotem podejmujemy jej z jednego kraju, to ciężko, lecz być może.Pod taflą znajdują się 6 kapsli, które zamykają bańki akumulatora.Zdejmujemy kapsle i do każdej bańki dolewamy destylowaną wodę, aż woda nie pojawi się na powierzchni .Po dolewaniu wody dać postać akumulatorowi 5-10 godzin.Podłaczyć akumulator do prostownika przez rezystor 1-5 om 5w .Konsekwentnie z rezystorem wykorzystać amperomierz 1-3А. Stopniować napięcie prostownika jak długo amperomierz nie zacznie pokazywać prąd ładowania.W poszczególnych wypadkach prąd ładowania pojawia się przy napięciu prostownika do 30 V.Śledzić za amperomierzem i jak tylko prąd zacznie wyraźnie zwiększać się zmniejszać napięcie prostownika.Proces wznowienia akumulatora do pierwotnego napięcia i pojemności zajmuje parę dni.
  • #5 13644189
    aksakal
    Końcowego czasu nie znam, lecz oddzielni egzemplarze pracują już parę lat.Myślę, że przedłużyć pracę nawet na rok ma sens.Lecz chcę zauważyć, że cała ta procedura wymaga doświadczenia.
  • #6 13910640
    Luckey13
    Poziom 15  
    Ocena: 91
    Witam, może i aku z ups to padło, ale do zasilenia taśmy led powinien się nadać; jeśli nie, skombinuję inny, tak czy siak prostownik nadal potrzebny - mam samochodowy, ale bez regulacji, choć ma wbudowany amperomierz, i daje inny prąd, zależnie od stanu naładowania aku - przyznam, że jako raczkujący elektronik nie wiem na jakiej zasadzie to działa, tzn czy prostownik mierzy pojemność aku i na tej podstawie reguluje prąd ładowania, czy też jest przeznaczony do akumulatorów o ustalonej pojemności, w sumie sprawdzę, aku i tak nie szkoda, co najwyżej pójdzie na recykling, 2,80/kg ;)

W każdym razie byłbym wdzięczny za jakiś schemat(link powyżej nie działa) - sam znalazłem kilka na elektrodzie, ale niektórzy pisali, że dobry, inni, że nie, a sam nie mam na tyle dużej wiedzy, by to ocenić, dlatego proszę o polecenie jakiegoś.
    Swoją drogą, mam gdzieś pudełko z, między innymi, starą elektroniką, które dostałem od znajomego, kojarzę, że między głowicami do magnetofonu i bliżej niezidentyfikowanymi, nie znanymi googlom kondensatorami ceramicznymi, były tam też jakieś stabilizatory napięcia, jeszcze te duże metalową obudową, może się nadadzą do czegoś, stare jest piękne ;)
  • #7 13910780
    aksakal
    Jeśli będziesz postrzegał dosłownie wszystko t?, że piszą oddzielni koledzy na forum, to nigdy nic nie zrobisz. Na forum jest bardzo dużo teoretyków, którzy wszystko krytykują, a same nic nie proponują. Link z post#4 zawiera schemat prostej ładowarki: -Ładowarka z reg_prądu.doc
    Download (51.5 KB)
  • #8 13910798
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2251
    Akumulator ładuje się prądem 1/10 jego pojemności, czyli dla twojego 700 mA, w skrócie ,zasada jest taka, że ze wzrostem poziomu naładowania rośnie opór wewnętrzny aku i maleje prąd ładowania. Co do poboru, to najprościej sprawdzić jakimkolwiek miernikiem.
  • #9 13910922
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 13910937
    aksakal
    Jak ładować akumulator 12V 7AH z UPS do oświetlenia LED w altance?

Schemat bardzo prostej ładowarki z regulatorem napięcia i ogranicznikiem prądu. Ile razy należy zwiększyć prąd, do tyle razy należy zmniejszyć nominały R1 - R2.
  • #11 13910950
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 13911133
    leonov
    Poziom 43  
    trymer01 napisał:
    leonov napisał:
    zasada jest taka, że ze wzrostem poziomu naładowania rośnie opór wewnętrzny aku i maleje prąd ładowania.

Bez takich głupstw, prosimy.

a to co pkt. 1?
  • #13 13911209
    aksakal
    Oto i pojawił się pierwszy krytyk! Te diody mają nominalny i maksymalny prąd, on znajduje się w granicach 15-50 mA.Napięcie czerwiennych diod z indeksem S - 1,85-2,2V, a z indeksem H - 2,25-2,6V.I kto zmusza stosować właśnie czerwienną diodę, co zazwyczaj wskazuje awaryjną sytuację, a nie zielony.I dlaczego dla ładowania akumulatora 7Ah 12V należy napięcie na wejściu 25V?.Maksymalne napięcie takiego akumulatora w moment zakończenia ładowania nie powinno być więcej 14,4V i przez 30-60 minut musi obniżyć się do 13,2-13,6V.Proponuję jeszcze jeden schemat.Krytykuj dalej. Jak ładować akumulator 12V 7AH z UPS do oświetlenia LED w altance?

Dodano po 5 [minuty]:

Diody VD1 - 4 na prąd niemniej 2А .Napięcie na wtórnym uzwojeniu 16-18V.
  • #14 13911265
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    leonov napisał:
    trymer01 napisał:
    leonov napisał:
    zasada jest taka, że ze wzrostem poziomu naładowania rośnie opór wewnętrzny aku i maleje prąd ładowania.

Bez takich głupstw, prosimy.

a to co pkt. 1?

Oj,oj komuś się tu troszkę pomieszało: ktoś tu czegoś nie rozumie. Ze wzrostem naładowania maleje opór wewnętrzny akumulatora, ale jednocześnie maleje różnica potencjałów pomiędzy zasilaczem (ładowarką) a ogniwem (ogniwami) i dlatego prąd maleje. (Im bardziej rozładowany tym większy prąd zgodnie z prawem Ohma)- bo jest duża różnica napięć pomiędzy akumulatorem, a ładowarką, prąd ładowania jest uzależniony od Rw akumulatora, Rw źródła, czyli ładowarki i różnicy napięć. Przy aku naładowanym Rw aku jest mniejsze nią przy rozładowanym, Rw żródła takie samo, ale jest dużo mniejsza różnica napięć i dlarego prąd ładowania jest dużo mniejszy.
  • #15 13911282
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 13911292
    leonov
    Poziom 43  
    Wiem, wiem, chodziło mi o to żeby nie rozpisywać się, ale w "dużym skrócie" przedstawić to komuś kto, jak widać po wypowiedzi nie jest w temacie obeznany.
  • #17 13911296
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    aksakal napisał:
    Maksymalne napięcie takiego akumulatora w moment zakończenia ładowania nie powinno być więcej 14,4V i przez 30-60 minut musi obniżyć się do 13,2-13,6V

Trochę małe jednak to napięcie, tak jest przy ładowaniu buforowym. Ja jednak rozumiem, że to będzie ładowanie cykliczne, więc pasowałoby ładować do 14,8 - 15,0. W takim przypadku na 2 szeregowo połączonych LMach będzie spadek napięcia 1V co jest zbyt mało do ich poprawnej pracy. Różnica nap we -wy LM powinna wynosić przynajmniej 2V, więc w tym przypadku zasilanie powinno wynosić przynajmniej 19V
  • #18 13911302
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 13911344
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    trymer01 napisał:
    Zapomniałeś o spadku napięcia na R1 - 2,7V oraz o spadku na R2. Jak to dodasz, to otrzymasz 22,7V - wartość którą ja wyżej też podałem, tyle że co niektórzy "dyskutanci" wiedzą lepiej i bronią głupiego układu.

Ja to celowo pominąłem, chciałem wykazać że przy tych napięciach LMy nie będą poprawnie pracować. Nawet zwierając R1 nie ma szans na uzyskanie na wyjściu napięcia wystarczającego do naładowania 12V akumulatora żelowego.

Swoją drogą ten układ nie jest zły, ja to od lat wykorzystuję do ładowania akumulatora żelowego w pastuchu, ale bez R1 i Led1. Jako kontrole ładowania i napięcia wykorzystałem wskaźnik napięcia ze starego magnetofonu MK125 zabudowany do obudowy pastucha.
  • #20 13911411
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 13911451
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Owszem, będzie rozczarowanie. po pierwsze przy takim napięciu zasilającym na pewno nie naładuje akumulatora żelowego 12V, a gdyby nawet podniósł napięcie do właściwego to z racji wartości R1 prąd będzie tak mały że tego akumulatora (12V, 7Ah) i tak nie będzie w stanie naładować, może co najwyżej służyć do podtrzymania stanu naładowania akumulatora.
  • #22 13911509
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 13911793
    aksakal
    Szanowni koledzy!Wskazałem napięcie na wtórnym uzwojeniu 16-18V.Po prostowniku na С1 ono zrośnie do 22,4-25,3V.Przy obciążeniu napięcie obniży się na 3-5V.Obniżenie napięcie będzie zależało od prądu ładowania.

Dodano po 9 [minuty]:

Krytyka pod adres pierwszego schematu jest sprawiedliwa, 16V mało, lecz nikt nie zabrania zwiększyć to napięcie.
  • #24 13912111
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    aksakal napisał:

Szanowni koledzy!Wskazałem napięcie na wtórnym uzwojeniu 16-18V.Po prostowniku na С1 ono zrośnie do 22,4-25,3V.Przy obciążeniu napięcie obniży się na 3-5V.Obniżenie napięcie będzie zależało od prądu ładowania.

Podano na tacy, nawet z płytką Prosty, wydajny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje prostego sposobu na ładowanie akumulatora ołowiowego 12V 7AH, wyciągniętego ze starego UPS-a, w celu zasilenia oświetlenia LED w altance. W dyskusji poruszono różne metody ładowania, w tym użycie regulowanego prostownika oraz samochodowego prostownika bez regulacji. Uczestnicy forum podkreślają znaczenie sprawdzenia stanu akumulatora oraz sugerują, że akumulator może być w złym stanie. Wskazano, że akumulator powinien być ładowany prądem równym 1/10 jego pojemności, co w tym przypadku wynosi 700 mA. Uczestnicy dyskusji dzielą się również schematami prostych ładowarek oraz omawiają parametry diod LED, które mają być zasilane. Wskazano, że czas zasilania taśmy LED zależy od jej poboru prądu, który można zmierzyć za pomocą miernika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA