logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek jakości sygnału DVB-T na antenie siatkowej ze wzmacniaczem – co sprawdzić?

-=Rino=- 30 Maj 2014 19:53 1992 4
REKLAMA
  • #1 13649074
    -=Rino=-
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam chyba problem z instalacją lub anteną. W zeszłym roku zamontowałem zwykłą antenę siatkową ze wzmacniaczem i zasilaczem. Do nadajnika mam ok 20km. Przez całą zimę i było ok. poziom sygnału 99% jakość ok 90%. od kilkunastu dni pojawiły się problemy. Obraz się ciął aż w końcu pojawił się komunikat "tylko dane" O ile Poziom sygnału dalej wynosi ok 100% o tyle jakość spadła do 20%. Myślałem że padła płytka. Wymieniłem, niestety nic to nie dało. Cóż to może być?
  • REKLAMA
  • #2 13649146
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Wymień zasilacz ( pomaga 1 90 % przypadków )
  • REKLAMA
  • #3 13649231
    -=Rino=-
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Chyba faktycznie to będzie to. Zrobiłem eksperyment. Podłączyłem bez tej wtyczki z zasilaczem. Co prawda siła sygnału spadła do 8 - 9%, ale jakość wynosi 35 - 40 % i odbieram 8 programów.
  • REKLAMA
  • #4 13649460
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    To świadczy tylko o tym że możesz bezproblemowo odbierać bez wzmacniacza ( ale musisz wtedy wymienić płytkę w antenie - czyli zamienić wzmacniacz na symetryzator - na upartego NA PRÓBĘ możesz zamiast symetryzatora podpiąć żyłę do jednej śruby a ekran do drugiej ) . Samo odpięcie zasilacza z gniazda ( to samo co zamiana wtyczki zasilacza ) - bardzo silnie tłumi sygnał więc jeśli mimo to odbierasz to bez wzmacniacza powinno być OK ( o ile masz MUX-y mniej więcej tej samej mocy na nadajniku ). Czyli albo wymieniasz zasilacz ( ok 10 zł ale kup taki z końcówką typu F ) - albo zdemontuj płytkę wzmacniacza w antenie.
  • #5 13650358
    edi246op.pl
    Poziom 2  
    Witam -Pamiętaj jak założysz symetryzator albo na próbę bezpośrednio przewód do anteny to zamiast zasilacza z wtyczką daj zwykły wtyk antenowy. Pozdrawiam.
REKLAMA