logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego sygnał DVB-T nagle zanikł? Problemy z anteną i zasilaczem

gluchy91 09 Kwi 2013 17:52 3579 11
REKLAMA
  • #1 12177508
    gluchy91
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam problem z odbiorem sygnału dvd-t. Do odbioru używam anteny za kilkanaście złoty, do tej pory nie było żadnych problemów, niezależnie od pogody. Niestety od jakiegoś czasu sygnał znacznie się pogorszył, momentami w ogóle go nie ma. Programy analogowe bardzo śnieżą. Kabel antenowy nie wygląda nigdzie na zniszczony. Czy to może być wina zasilacza? Lampa na nim się pali normalnie. Próbowałem wymienić na inny (stary) zasilacz. Najpierw podłączyłem sam zasilacz do gniazdka, lampka się paliła. Po połączeniu z kablem antenowym, przestał działać (lampa nie świeci się). Więc wymieniłem na zasilacz który był wcześniej, dioda świeci się, jednak sygnału nie ma., albo jest bardzo słaby (kilku procentowy). Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Dodatkowo gdy na ekranie pojawiały się "kwadraty" wyjmowałem na chwile zasilacz z gniazdka a po ponownym podłączeniu sygnał przez chwile był dobry, ale z każda chwilą słabł. (sprawdzałem to na wykresie siły sygnału w telewizorze).

Jestem oddalony od odbiornika o ok 50km.

Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Przy czym niestety muszę przyznać, że nie znam się na tym. Czytałem podobne tematy, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12177557
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 455
    50 km to dość sporo możesz się w przyszłości pokusić o lepszą antenę kierunkową.
    Domyślam się ,że źle przykręciłeś przewód koncentryczny do zasilacza bodź anteny.
    To ma tak wyglądać przewód ma żyłę centralną (drut ten w środku) i oplot ( te mniejsze druciki na zewnątrz , nie możesz doprowadzić do tego aby one się złączyły.
    Zdejmij ładnie izolację i dokładnie przykręć tak, aby ta większa blaszka stykała się z oplotem, a żyła z tą mniejszą blaszką na środku. Tak po chłopsku ci to napisałem.
    To ,że dioda w zasilaczu świeci oznacza to,że nie ma zwarcia czyli jest dobrze podłączone, natomiast jeśli się nie świeci to jest zwarcie. :D
    Powodzenia. :D
  • #3 12177642
    gluchy91
    Poziom 9  
    Dzięki za wyczerpujące wytłumaczenie ale akurat o tym wiedziałem i zrobiłem to bardzo starannie i mam wrażenie, że na tym etapie nie popełniłem błędu. A czy powód tego zwarcia może być inny? Wczoraj przy próbie zmiany ustawienia anteny miałem wrażenie jakby mnie trochę prąd kopnął.
    Lampka z zasilaczu teraz faktycznie się nie paliła się, ale po wyciągnięciu z kontaktu odczekaniu chwili i ponownemu włożeniu do gniazdka dioda świeci.

Dodano po 2 [minuty]:

Na maszcie mam dwie anteny. Ta moja jest niżej i przebiega po niej kabel antenowy z anteny z góry. Ale tak było od zawszę (czyli wtedy kiedy przez długi czas odbiór był dobry), więc wątpię że ma to jakieś znaczenie.
    13adam13 czym dokładnie charakteryzuje się taka lepsza antena kierunkowa? jaki przedział cenowy?
  • REKLAMA
  • #4 12178285
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    13adam13 napisał:
    Tak po chłopsku ci to napisałem.

Nie pisz już po chłopsku.
  • #5 12186083
    gluchy91
    Poziom 9  
    wymieniłem zasilacz i na razie jest lepiej. oby tak zostało. Dziękuje bardzo za pomoc.
    Temat do zamknięcia.
  • #6 12186899
    Andrzej_ M
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Kolego!
    A mnie się robiło coś podobnego! I wymieniłem zasilacz i znów po jakimś czasie przygasał. Przejżałem dobrze kabel i w jednym miejscu wypłynęły krople wody z pęknięcia. Woda powodowała zwarcie i lampka przygasała!
  • REKLAMA
  • #7 12187329
    gluchy91
    Poziom 9  
    @Andrzej_M
    Czyli rozumiem, że wymiana kabla Ci pomogła?
  • REKLAMA
  • #8 12187373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12187423
    Andrzej_ M
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    U mnie wymiana kabla byłaby kłopotliwa (wieżowiec) obciąłem na pęknięciu, osuszyłem i połączyłem beczką. Przy antenie f-kę uszczelniłem silikonem, tak na wszelki wypadek. To jesienią robiłem i trzyma :-)
  • #10 12187535
    gluchy91
    Poziom 9  
    Ja oglądałem kabel i nie zauważyłem, żadnych pęknięć, ale i tak dzięki bardzo za rady. Jeśli problem wróci przyjże kabel dokładniej.

@mihal2002
    Antena tania ale do tej pory służyła bez przeszkód. Teraz po wymianie zasilacza mam jakość i moc sygnału powyżej 90%. W większości przypadków blisko 100%. Czy naprawdę jest sens wydawać blisko 100 zł na inna antenę? Pewnie tak, ale ja kto się mówi "skoro nie widać różnixy to po co przepłacać"
  • #11 12187580
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odbiorem sygnału DVB-T, który nagle się pogorszył, mimo wcześniejszej stabilności. Używał taniej anteny, a zasilacz działał, ale po podłączeniu do kabla antenowego sygnał znikał. Użytkownik sprawdził połączenia, ale nie zauważył uszkodzeń. Po wymianie zasilacza sygnał poprawił się, osiągając 90-100% jakości. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie kabla antenowego na pęknięcia oraz rozważenie zakupu lepszej anteny kierunkowej, zwłaszcza przy dużej odległości od nadajnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA