logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby sygnał TV z anteny siatkowej - jak poprawić jakość odbioru?

Ustrzesz 20 Gru 2015 17:52 1575 20
REKLAMA
  • #1 15256623
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Prosta instalacja - antena siatkowa + zasilacz, ale słaba jakość, dekoder pokazuje mi jakby ten sygnał urywał się i pojawiał, tak na zmianę. Kanały odbierają słabo, próbowałem podłączyć wzmacniacz, ale chyba coś zle robiłem, bo zasiegu nie było w ogóle(podłączenie między zasilaczem a anteną)... ?
    Elementy instalacji:
    Słaby sygnał TV z anteny siatkowej - jak poprawić jakość odbioru? Słaby sygnał TV z anteny siatkowej - jak poprawić jakość odbioru? Słaby sygnał TV z anteny siatkowej - jak poprawić jakość odbioru?
  • REKLAMA
  • #2 15256688
    krychu0505
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    A jak kolega wykonał połączenia anteny z dekoderem. Do czego służą i z czym są połączone te dwa zielono-żółte kable??
  • #3 15256747
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    Te zolto-zielone sa elementem anteny, podlaczenie do plytki jest standardowym kablem z prawidlowo zarobionym koncem ktory sprawdzalem przed zrobiezrobieniem zdjecia, dlatego go na nim nie ma. ;)
  • #4 15256776
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    Na wstępie pytanie - czy koniecznie musisz używać wzmacniacza, i na dodatek takiego mocnego? Próbowałeś odbioru na antenie z symetryzatorem?
    Ustrzesz napisał:
    Elementy instalacji
    Użyłeś równocześnie dwóch wzmacniaczy? Taki układ nie ma prawa działać.
    Ustrzesz napisał:
    antena siatkowa + zasilacz
    Jeżeli już musisz użyć wzmacniacza, to możesz zasilić go poprzez gniazdo antenowe dekodera. Trzeba tą opcję włączyć w menu instalacyjnym -> "zasilanie anteny".
    Ustrzesz napisał:
    Te zolto-zielone sa elementem anteny
    Jakim elementem? Czemu ma służyć?
  • REKLAMA
  • #7 15256911
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    Nie probowalem z symetryzatorem. Lepszy bylby w polaczeniu z samym wzmacniaczem blizej tv?
  • REKLAMA
  • #8 15256927
    krychu0505
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Można też spróbować obniżyć napięcie zasilające wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 15256929
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Kolego, coś się tak uparł na te wzmacniacze?
    Możesz mieć w ten sposób przesterowany sygnał co się może objawiać całkowitym brakiem sygnału.
  • #10 15256982
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    Moja lokalizacja to Radzyń Podlaski, antena ustawiona na Lublin/Piaski więc odległość to w linii prostej jakieś 70km, dlatego zawsze uważałem że potrzebuję czegoś mocnego. ;)
  • #11 15256997
    _kli_
    Poziom 41  
    Ustrzesz napisał:
    antena ustawiona na Lublin/Piaski więc odległość to w linii prostej jakieś 70km

Bliżej (ok. 45-50 km) masz Siedlce-Łosice i Dęblin-Ryki. Przy braku przeszkód w kierunku nadajnika, na symetryzatorze powinieneś odbierać bez większego problemu.
  • #13 15257066
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    Bliżej mam Siedlce/Łosice ale antenę mam na ścianie z której nie mogę skierować na tą lokalizację bo zasłania mi dom. Mógłbym ustawić na Dęblin/Ryki w podobnej odległości jak Łosice, ale z tego co podają na stronie emitelu, to te anteny są o wiele słabsze niż te z Lublina:
    Mux1:
    -Siedlce - 20 kW
    -Ryki - 20 kW
    -Lublin - 100 kW
    Mux2:
    -Siedlce - 50 kW
    -Ryki - 20 kW
    -Lublin - 100 kW
    Mux3:
    -Siedlce - 100 kW
    -Ryki - 20 kW
    -Lublin - 100 kW
  • #14 15257159
    _kli_
    Poziom 41  
    Nie sugeruj się tylko mocami nadajników. Nadajniki mają różne charakterystyki nadawania, są lepiej lub gorzej usytuowane w stosunku do miejsca odbioru. W Twojej okolicy najlepsze pokrycie sygnałem mają Siedlce, ale 20 kW z Dęblina to wcale nie tak mało. Ja w mieszkaniu mam sygnał o niezłych parametrach na pasywnej antenie pokojowej (1/4 siatki) właśnie z nadajnika 20 kW oddalonego dokładnie o 45 km.
    Ustrzesz napisał:
    antenę mam na ścianie z której nie mogę skierować na tą lokalizację bo zasłania mi dom

Niestety, ale aby mieć możliwość stabilnego odbioru, czasami trzeba zmienić lokalizację anteny - coś za coś.
  • #15 15257215
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    To co sądzicie, odpowiednie wzmocnienie nie pomoże? ;)
  • Pomocny post
    #16 15257240
    _kli_
    Poziom 41  
    Najlepszym wzmacniaczem jest sama antena i dlatego trzeba wyciągnąć z niej ile się da!
    Wzmacniacz w ostateczności i nie od razu najmocniejszy!
    O wzmacniaczach porozmawiamy jak symetryzator nie zda egzaminu.
  • Pomocny post
    #17 15257942
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5428
    @Ustrzesz
    Stosując symetryzator, proszę pamiętać by zdemontować też zasilacz i założyć zwykłą wtyczkę tv.
  • #18 15258116
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    @Ustrzesz
    Stosując symetryzator, proszę pamiętać by zdemontować też zasilacz i założyć zwykłą wtyczkę tv.

A jak dekoder nie ma opcji zasilania anteny? Dlaczego nie moge uzyc tego zasilacza?
  • #19 15258144
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5428
    Ustrzesz napisał:
    Dlaczego nie moge uzyc tego zasilacza?

Proszę jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytać mój ostatni wpis - jeśli Kolega nie wie co to symetryzator i jak działa - jest Google.
  • Pomocny post
    #20 15261484
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 232
    Witam.
    Symetryzator służy do dopasowania impedancji anteny do impedancji kabla koncentrycznego. Nie potrzebuje zasilania.
    Tego typu anteny siatkowe, szerokopasmowe, kierunkowe Yagi i inne (oprócz anteny logarytmicznej), maja impedancję 300Ω a kabel 75Ω. Jeśli nie będzie symetryzatora cały układ nie zadziała prawidłowo.
    Koledzy mają rację, porządna antena kierunkowa, bierna, o zysku ok. 16 dB powinna podołać w Twojej lokalizacji (75km), szczególnie przy mocy nadajnika 100kW. Wzmacniacz tylko w razie konieczności.
  • #21 15262283
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    Panowie mieliście racje, przesadziłem ze wzmacnianiem sygnału, zwykły symetryzator zdał egzamin, sygnał jest bardzo dobry czego się nie spodziewałem patrząć na mapę zasięgu...
    Bardzo Wam dziękuję za pomoc i zamykam temat! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jakością sygnału telewizyjnego z anteny siatkowej, która była podłączona do dekodera przez zasilacz. Sygnał był niestabilny, a kanały odbierane słabo. W odpowiedziach zasugerowano, aby rozważyć użycie symetryzatora zamiast wzmacniacza, ponieważ zbyt mocny wzmacniacz może przesterować sygnał. Użytkownik został poinformowany o konieczności dostosowania lokalizacji anteny oraz o różnicach w mocach nadajników w okolicy. Po zastosowaniu symetryzatora, sygnał znacznie się poprawił, co potwierdził użytkownik, zamykając temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA