logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VCPL180XEUH - nie uruchamia się palnik, brak napięcia na regulatorze VRT-PZA

Adam S. 15 Kwi 2005 20:51 2738 21
REKLAMA
  • #1 1408625
    Adam S.
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam !!!
    No i stalo sie piec CO nie startuje ,dobrze ze zima juz zanami,
    cisnienie wody ok,gaz ok po awaryjnym wlaczeniu na piecu startuje iskrownik,pompa cyrkulacyjna ,zapalaja sie kontrolki zolta i zielona,poczym nieopala palnik i zapala sie czerwona kontrolka ,podlaczony do niego regulator VRT-PZA zachowuje sie tak jakby wylaczyli prad ale po odlaczeni regulatora jest tak samo ?
    Jakie moga byc koszty usuniecia takiej usterki ?
    Marka pieca to Vaillant
    P.S.
    w opisie regulatora jest wzmianka ze na stykach 8,9 powinno byc 15....24v, zmierzylem i niema tam zadnego napiecia ?
  • REKLAMA
  • #2 1409498
    Roball
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Witam.
    Sprawdź czy przy starcie iskrownika na palniku pojawia się płomień. Jeśli tak, a mimo to zapala się czerwona lampka - odwróć fazę we wtyczce, jeśli nie pomoże zamień ją spowrotem i wyczyść elektrody (przy okazji cały piec). Jeśli jednak płomień się nie pojawia - brak gazu (odcięty reduktor, zawór).
    Co do regulatora odłącz go z zacisków 7-8-9, wtedy c.o. grzeje w/g regulacji temp. na piecu.
    Posprawdzaj i opisz dokładnie co się dzieje.

Pozdro
  • #3 1412956
    Adam S.
    Poziom 12  
    Witam !!!!
    Regulator juz odlaczylem i bez zmian ,iskrownik dziala iskra strzela tylko niestety niezapala sie palnik ,piec w takim stanie pracowal przed awaria ok 5lat bezproblenowo i nic niebylo w tym czasie zmieniane ,tylko teraz nagle mu odbilo?
  • REKLAMA
  • #4 1414017
    Roball
    Poziom 13  
    Sprawdź czy pompa sie obraca... musisz odkręcić nakrętkę na pompie, pod nią jest widoczny wirnik pompy, jeśli tak to może być grubsza sprawa. Najpierw to.
  • REKLAMA
  • #5 1414248
    Adam S.
    Poziom 12  
    witam
    pompa staruje ?
  • #6 1414745
    Roball
    Poziom 13  
    No tak, czy startuje, czy się kręci wirnik pod nakrętką...
  • #7 1415193
    Adam S.
    Poziom 12  
    Witam !!!
    Pompka pracuje normalnie wirnik sie kreci ,wczoraj po 2-dniach odpoczynku zapalil normalnie nagrzal wode do ok 20 stopni i zdechl tak samo .
  • #8 1417648
    Roball
    Poziom 13  
    Wygląda mi to na uszkodzenie presostatu pompy obiegowej kotła. Musisz spuścić wode z kotła i przedmuchać rurki dochodzące do presostatu i co bardzo ważne, wyczyścić ich gniazda, które to właśnie lubią się zapychać. Presostat blokuje operator gazowy... przez co nie puszcza gazu.
    Powodzenia.
  • #9 1425618
    Adam S.
    Poziom 12  
    Witam !!!
    Twoj upor co do pompy niestety byl sluszny ale dopiero serwis pokazal mi jaka jest roznica miedzy kreceniem a kreceniem sie pompy .cena nowej zwalila mnie z nog ,poczym poznac czy to WILO czy GRUNDFDS z tego co sie orjetuje te dwie marki dostarczaly silniki do pomp Vaillantowi .
  • #10 1425746
    Roball
    Poziom 13  
    Pompy Grundfos mają na od przodu plastykowy kapsel wokół nakrętki do odpowietrzania, Wilo takiego nie mają.
  • #11 1429416
    Adam S.
    Poziom 12  
    Wiec to Wilo mocwane na dwie sruby,czy naprawia sie takie silniki ,sa moze jakies podroby,wszyscy czestuja mnie nowa pompa ze 800zl ,gdzie kupic cos w miare dobrego i taniego mysle o samym silniku.
  • #12 1429920
    Roball
    Poziom 13  
    A co się z nią dokładnie dzieje?? Nie ma siły, słabo kręci, czy jest poprostu martwa??
    Są serwisy takich pomp... ja wiem gdzie jest w Łodzi.
    Pomp możesz spróbować poszukać w sklepie z techniką grzewcza. Oddziel sobie korpus od pompy i jedź z tym do sklepu (miej ze sobą imbusa) i porównaj pompę swoją z nową. Jest duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz tą samą, pompy zazwyczaj różnią się kształtem korpusa.
  • #13 1431236
    Adam S.
    Poziom 12  
    Witam
    Nie ma siły, słabo kręci zacytowalem z twojego postu,gosc z serwisu stwierdzil ze dobrze dzialajacej pompy tego typu niemozna zatrzymac wkretakiem a moja mozna, u mnie w okolicy nikt z przewijaczy niechce sie bawic z takim malym silnikiem ?
    Ile kosztuje taka naprawa w twojej okolicy?
  • #14 1432090
    Roball
    Poziom 13  
    Jeśli pompa małej mocy (jak w twoim przypadku) ulegnie uszkodzeniu wymieniamy ją na nową, naprawiać opłaca się pompy za kilka tysięcy...
    Możesz jeszcze wymienić kondensator i wirnik zalać wd40.
    Nowa pompa to koszt ok 350-400 zł. Spróbój... może uda ci się dopasować.

PS. Czy serwis wymienił tą pompę? ...czy szukasz lepszego (tańszego) rozwiązania??
  • #15 1432681
    Adam S.
    Poziom 12  
    Witam!!!
    Jak slusznie zauwazyles szukam lepszego (tańszego) rozwiązania . Zwiedzilem dzis gielde na ktora przywoza rozne smieci z zachodu ale za mocno przechodzony egzemplarz podobno na chodzie chca 100zl wiec to zaden interes dla mnie oczywiscie ,co do kondensatora i reanimacji tej starej tez sie nadtym pracuje.Serwis tylko zdiagnozowal mi uszkodzenie na wymiane pompy za 800zl narazie mnie niestac dlatego szukam innego rozwiazania .
    Pozdrawiam
    Adam
  • #16 1869068
    Adam S.
    Poziom 12  
    Znalazle sam silnik ale za 400zl
  • #17 1879129
    alpa eco
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Dołączam coś co może pomóc.
    Załączniki:
    • MS_VCW_K7.pdf (3.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ET_VC180XE.pdf (493.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #18 1881149
    alpa eco
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Właśnie dowiedziałemsię,że na pompy WILO jest promocja Możesz spróbować dopasować część pompy,którą przykręcisz na dwa imbusy a kupisz całą nową pompę bodaj za 190zł. wejdz www.wilo.pl
  • #19 1988479
    Adam S.
    Poziom 12  
    Skonczylo sie niestety wymiana na nowa 400zl
  • #20 2095212
    Adam S.
    Poziom 12  
    Zabawy ciag dalszy od wrzesnia bylo wszystko ok ,dzis niestety temperatura dochodzi do 30 stopni i piec sie wylacza ostygnie do 0 i wlacza sie normalnie grzeje do 30 i na nowo,niema zadych informacji o nieprawidlowym funkcjonowani urzadzenia .
  • #21 2098898
    Roball
    Poziom 13  
    Wyłącz i włącz zasilanie kotła niech pochodzi aż przestanie np. przy 30st. i wyłącz zasilanie na minutę i włącz ponownie. Zobaczysz czy rozgrzewa się do wyższej temp.
    Zwróć uwagę czy jest prawidłowy odbiór spalin... jeśli ok sprawdź czy nie jest uszkodzone porętło regulacji temp na panelu.
  • #22 2106811
    Adam S.
    Poziom 12  
    Witam w zwiazku z tym ze byla to niedziela i pora raczej nie na eksperymenty zarobila konkurencja ,poszla jedna z plytek elektroniki i pompka" podcisnieniowa"

Moderowany przez skryn:

Problem został rozwiązany i temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Piec CO Vaillant VCPL180XEUH nie uruchamia palnika, brak napięcia 15-24V na regulatorze VRT-PZA (zaciski 8,9). Iskrownik działa, pompa cyrkulacyjna się kręci, jednak palnik nie zapala się, a zapala się czerwona kontrolka. Po odłączeniu regulatora problem pozostaje. Podejrzenie padło na uszkodzenie presostatu pompy obiegowej, który blokuje operator gazowy przez brak sygnału ciśnienia. Po diagnostyce okazało się, że pompa słabo się kręci, co wskazuje na uszkodzony silnik pompy. Wymiana pompy na nową kosztowała około 400-800 zł. Próbowano też reanimacji starej pompy poprzez wymianę kondensatora i smarowanie wirnika. W dyskusji poruszono rozpoznanie producenta silnika pompy (WILO lub GRUNDFOS) na podstawie konstrukcji odpowietrznika. Po wymianie pompy problem początkowo ustąpił, lecz po kilku miesiącach piec wyłączał się przy temperaturze około 30°C, co mogło wskazywać na uszkodzenie elektroniki i pompy podciśnieniowej. Zalecane było sprawdzenie odbioru spalin i elementów regulacji temperatury na panelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA