logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora Cd 502 - błąd Errr i odwrotne kręcenie płyty, czy to laser?

piter.109 15 Kwi 2005 21:50 2925 7
REKLAMA
  • #1 1408857
    piter.109
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam taki proble na wyświetlaczu po zakreceniu płytą pisze Errr czy jest aby padniety laser i jeszcze jedno czy mi się zdaje czy tak ma być otuż płyta się kręci w przeciwną strone do wskazówek zegara
  • REKLAMA
  • #2 1409320
    fujipp
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Wygląda na to że dobrze się domyślasz
  • REKLAMA
  • #3 1409545
    piter.109
    Poziom 11  
    uszkodzenie lasera powoduje kręcenie siępłyty w przeciwną stronę ???
  • REKLAMA
  • #4 1418967
    Boro53
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam!!!
    To, ze płyta kręci sie w druga stronę jest wynikiem "przeregulowania" układu ogniskowania lasera w tym modelu. Znajdz z lewej strony przy panelu frontowym potencjometr i nim podreguluj (musisz go prawdopodobnie cofnąć) i bedzie ok. Ćwiczyłem ten temat.
    Pozdr
  • #5 1421821
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Mi czasem też tak się zdarza, ale na niektórych płytach. Czy napewno nie jest to objawa uszkodzenia elektroniki? Laser ma taką "władzę" że może sam sobie dostosowywać obroty do odczytu i nawet zmieniać kierunek?
  • REKLAMA
  • #6 1423111
    piter.109
    Poziom 11  
    No właśnie czy problem to nie czasem elektronika ponieważ podkówka o napisie fokus i ta która jest opisana jako Laser nic nie daje ich regulacja /kręcac Focusem opuszcza się i podnosi soczewka lasera natomiast kręcąc laserem albo przestaje się krecić płyta albo laser uderza o płyte kręcąc cały czas w przeciwną strone/
  • #7 1700179
    zwisek
    Poziom 11  
    Witam mam podobny problem z cd tylko że mój odtwarzacz to jest cd 504. Polega on na tym że wsadzam płytke do napędu no i nic tylko pojawia sie na wyświetlaczu komunikat ERR. Nawet płyta się nie obruci wewnątrz. Domyślam się że laser został uszkodzony. Ile może być warty taki cdki sprawny a ile uszkodzony? Ile może kosztowac tego naprawa, głównie chodzi mi o sam laser.
  • #8 1977449
    piter.109
    Poziom 11  
    temat zamykamy sprzęt poszedł do kosza

Podsumowanie tematu

✨ W odtwarzaczu CD Diora CD 502 pojawia się błąd "Errr" na wyświetlaczu po włożeniu płyty, która dodatkowo obraca się w przeciwną stronę do wskazówek zegara. Problem niekoniecznie wynika z uszkodzenia lasera, lecz może być spowodowany przeregulowaniem układu ogniskowania lasera. W modelu tym należy zlokalizować potencjometr po lewej stronie przy panelu frontowym i odpowiednio go wyregulować, co powinno przywrócić prawidłowy kierunek obrotu płyty. Regulacja potencjometru "fokus" wpływa na pozycję soczewki lasera, ale kręcenie potencjometrem oznaczonym jako "laser" może powodować zatrzymanie płyty lub jej obrót w przeciwną stronę. Istnieje również hipoteza, że problem może leżeć w elektronice sterującej napędem, która kontroluje obroty i kierunek płyty. Podobne objawy zgłaszane są także w modelu Diora CD 504, gdzie pojawia się komunikat ERR i płyta nie obraca się wcale, co może wskazywać na uszkodzenie lasera. Koszty naprawy i wartości urządzeń zależą od stanu lasera i elektroniki, jednak w niektórych przypadkach sprzęt jest kwalifikowany do utylizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA