logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik - Wybór anten do zwiększenia transferu LAN między budynkami

reaper616 03 Cze 2014 05:54 6846 25
  • #1 13659379
    reaper616
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam 2 budynki do spięcia w LAN.
    Aktualnie używam 2xRB711 na panelach i osiągam maksymalnie 80Mbps - RB711 ma 100Mbps port eth więc nic dziwnego (WLAN spina się na 150 Mbps). Dodam, że nie chciałbym się przesiadać na Ubiquity.

Czy przy zmianie anten na, którąś z poniższych uda mi się wyciągnąć transfer 150 - 200 Mbps minimum? (podaję linki, żeby było łatwiej)

http://routerboard.com/RBSEXTANTG5HPnD
    http://routerboard.com/RBSXTG-5HnD
    http://routerboard.com/RBSXTG-5HPnD-HGr2
    http://routerboard.com/RBSXTG-5HPnD-SAr2

Może ktoś z Was używa lub testował takie cudeńka i macie jakieś zdanie na ich temat?

Jeżeli ktoś ma inne propozycje chętnie się im przyjrzę.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.
  • #3 13659532
    reaper616
    Poziom 17  
    mariuszprz napisał:
    http://www.cyberbajt.pl/produkt/3677/routerboard-sxt-5hpnd.html
    Zakładasz, skręcasz moc na minimum (niewiem jaka dokładnie odległość), ustawiasz kanał 40Mhz i powinno pchnąć...
    Czemu nie chcesz Ubiquity?

Ze względu na port eth... Nie ma 1Gbps + poe w niskiej cenie, poza tym lubię mnogość opcji w MT - jest się czym pobawić i poznać nowe funkcje, no i spora część już posiadanej infrastruktury leci na MT.

A mogę prosić jakieś screeny z testów? Dysponujesz taką dokumentacją?

EDIT:
    To co podałeś nie ma portu gigabitowego, więc i tak nie uciągnę więcej niż te 80Mbps.
  • #4 13659563
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    reaper616 napisał:
    mariuszprz napisał:
    http://www.cyberbajt.pl/produkt/3677/routerboard-sxt-5hpnd.html
    Zakładasz, skręcasz moc na minimum (niewiem jaka dokładnie odległość), ustawiasz kanał 40Mhz i powinno pchnąć...
    Czemu nie chcesz Ubiquity?

Ze względu na port eth... Nie ma 1Gbps + poe w niskiej cenie, poza tym lubię mnogość opcji w MT - jest się czym pobawić i poznać nowe funkcje, no i spora część już posiadanej infrastruktury leci na MT.

A mogę prosić jakieś screeny z testów? Dysponujesz taką dokumentacją?

EDIT:
    To co podałeś nie ma portu gigabitowego, więc i tak nie uciągnę więcej niż te 80Mbps.

Z tego co czytalem na forum mikrotika to nie liczylbym na wiecej niz 120-130mbit przy polaczeniu dual chain N.
    Pytanie na ktore sam musisz odpowiedziec czy chcesz inwestowac $$$ zeby dostac 20mbit wiecej (ethernet 100mbit) lub jeszcze wiecej $$$ zeby dostac ze 120mbit (przy porcie 1Gbit)

Jakbys chcial dostac cos zauwazalnie wiecej, to pewnie jakies urzadzenie z 2 kartami dual chain na 5GHz, z gigowym portem, dwie anteny i laczenie pasma. Ale to juz by bylo bardzo duzo $$$ :-/

marcin
  • #5 13659566
    reaper616
    Poziom 17  
    To by było do zrealizowania nawet na jednym routerze (po jednej stronie)... Jakiś czas temu testowałem bonding portów i muszę przyznać, że byłem pozytywnie zaskoczony, ale były to porty eth, a nie WLAN.

Znaczy założenie jest takie, żeby przynajmniej te 150 Mbps uzyskać.
    A może jakaś alternatywa?
  • #6 13659584
    m.jastrzebski
    reaper616 napisał:

Wydaje mi sie ze bedzie to ciezkie to zrealizowania. Na pewno musisz miec urzadzenia 1gbit. Raczej na 5Ghz, bo wiecej mozliwosci znalezienia wolnej czestotliwosci. Ile faktycznie z tego wycisniesz w swoich warunkach to bez testow sie nie dowiesz. Kup przez internet, masz 10dni na testowanie ;)

Zeby zrobic bonding, to pewnie 2x1000PLN by wyszlo. Plyta ze 400PLN, 2x karta po ... 150PLN, plus dwie anteny. No powiedzmy 800-900PLN. jak jestes zdesperowany tego nie wiem ;-)

marcin
  • #7 13661526
    reaper616
    Poziom 17  
    m.jastrzebski napisał:
    reaper616 napisał:

Wydaje mi sie ze bedzie to ciezkie to zrealizowania. Na pewno musisz miec urzadzenia 1gbit. Raczej na 5Ghz, bo wiecej mozliwosci znalezienia wolnej czestotliwosci. Ile faktycznie z tego wycisniesz w swoich warunkach to bez testow sie nie dowiesz. Kup przez internet, masz 10dni na testowanie ;)

Zeby zrobic bonding, to pewnie 2x1000PLN by wyszlo. Plyta ze 400PLN, 2x karta po ... 150PLN, plus dwie anteny. No powiedzmy 800-900PLN. jak jestes zdesperowany tego nie wiem ;-)

marcin

Dostałem na testy 2xRB911, jutro test (jak pogoda pozwoli) albo we czwartek.

Wrzucę w tym wątku screeny z testów i opis konfiguracji - może komuś się przyda. :)
  • #8 13679442
    Maciej1387
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Zaproponuję przyjrzenie się jednak Ubiquiti NanoBeam mają gigabitowy port i dziś widziałem na nich ruch 130Mbit/s up i 40 down (przez SNMP) link na ~2.5 km i nie są jeszcze pokonfigurowane dokładnie. Wbrew pozorom można sporo ustawić w urządzeniach, owszem mają pewne kaprysy i anteny muszą być idealne ustawione ale całkiem przyzwoite urządzenia

PS: ogólnie pozbywamy sie w firmie MT przechodzimy na sprzęt ubiquiti mniej problemów z nimi, uptime po 200 dni. Wszystkie znane mi firmy sprzedające neta radiowo na tym działają.
  • #9 13679622
    m.jastrzebski
    Maciej1387 napisał:

PS: ogólnie pozbywamy sie w firmie MT przechodzimy na sprzęt ubiquiti mniej problemów z nimi, uptime po 200 dni. Wszystkie znane mi firmy sprzedające neta radiowo na tym działają.

Tiaaa. Trafi Ci sie kilka sztuk nano, ktore na najlepszym kablu po prostu odmowia wspolpracy gdy kabel bedzie > 6-7metrow dlugosci, albo beda wykonywaly tzw trzepotanie portami LAN, co chwile lub co godzine, losowo, zmieniajac wynegocjowana predkosc LAN, lub po prostu rozlaczajc sie az do wykonania resetu, to zmienisz zdanie, ze ten mikrotik nie taki wcale zly ;)

Mam takie jedno nano loco w szufladzie. Chcesz? Oddam za pol ceny. Na syfiastym kablu 3-4m, zacisnietym zebami albo kombinerkami, przez karton gips, welne, dachowke, a potem parnascie malych drzewek na dystansie 100m do sasiada hula jak burza. Podpiety do dowolnego kabla 10m (tyle mam do masztu na dachu) odmawia polaczenia LAN. Kabel zwykly, ekranowny, fabrycznie zarabiany. Dowolny. NIC, zero. Zasilacz ichni, 12, 24V. Chyba ze 100kombinacji sprawdzilem. Na krotkim kablu moze i tygodnie chodzic bez zgubienia pakietu. Na dlugim, cisza.

marcin
  • #10 13679672
    reaper616
    Poziom 17  
    Co do Ubiquit to się zgodzę, duużo dostawców internetu tego używa i przyznam, że jakościowo wygląda to dobrze. :)

Co do MT to powiem, że w sumie sprzęt jest dobry, nigdy nie oddałem żadnej sztuki na gwarancję. Ma kaprysy, ale przy procku 600Mhz lub więcej i minimum 256 MB RAMu, to ciężko to zamulić przy umiejętnej konfiguracji. :) Swoją drogą tego sprzętu PODOBNO najlepiej używać jako router, a nie anteny, czy stacja bazowej.

Alternatywa jest taka - ustawić skrypt i poinformować użytkowników, że w celach konserwacji miesięcznie nastąpi przerwa w dostawie łącza między 3:30 a 4:30. :) Myślę, że optymalnie zacząć byłoby od końcówki - przejść graf od liścia do korzenia.

Dodano po 4 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    Maciej1387 napisał:

Tiaaa. Trafi Ci sie kilka sztuk nano, ktore na najlepszym kablu po prostu odmowia wspolpracy gdy kabel bedzie > 6-7metrow dlugosci, albo beda wykonywaly tzw trzepotanie portami LAN, co chwile lub co godzine, losowo, zmieniajac wynegocjowana predkosc LAN, lub po prostu rozlaczajc sie az do wykonania resetu, to zmienisz zdanie, ze ten mikrotik nie taki wcale zly ;)

Mam takie jedno nano loco w szufladzie. Chcesz? Oddam za pol ceny. Na syfiastym kablu 3-4m, zacisnietym zebami albo kombinerkami, przez karton gips, welne, dachowke, a potem parnascie malych drzewek na dystansie 100m do sasiada hula jak burza. Podpiety do dowolnego kabla 10m (tyle mam do masztu na dachu) odmawia polaczenia LAN. Kabel zwykly, ekranowny, fabrycznie zarabiany. Dowolny. NIC, zero. Zasilacz ichni, 12, 24V. Chyba ze 100kombinacji sprawdzilem. Na krotkim kablu moze i tygodnie chodzic bez zgubienia pakietu. Na dlugim, cisza.

marcin

Hmm... Kusisz, ale niestety jest to projekt komercyjny... Sam rozumiesz - po prostu nie mogę tego od tak sobie kupić, a w domu mi się nie przyda. Dziękuję za propozycję. :)
  • #11 13679826
    m.jastrzebski
    reaper616 napisał:

Co do MT to powiem [...] tego sprzętu PODOBNO najlepiej używać jako router, a nie anteny, czy stacja bazowej.
    Tyle ze tam mozna wsadzic karte radiowa od...ubiquity. A antene dowolna.

marcin
  • #12 13680245
    reaper616
    Poziom 17  
    m.jastrzebski napisał:
    reaper616 napisał:

Co do MT to powiem [...] tego sprzętu PODOBNO najlepiej używać jako router, a nie anteny, czy stacja bazowej.
    Tyle ze tam mozna wsadzic karte radiowa od...ubiquity. A antene dowolna.

marcin

Tak, tak. :)

Miałem na myśli RB7xx i RB9xx. :)
  • #13 13681943
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    MT - super możliwości konfiguracyjne
    UBNT - okrojone możliwości konfiguracyjne, za to b.dobrej jakości anteny.
  • #14 13683104
    reaper616
    Poziom 17  
    Niestety wczoraj próbowałem podłączyć RB911 pod panele od RB711, ale one nie są MIMO.

Zrezygnowałem z testu, bo RB911 palą się bez obciążenia.

czekam na kolejne anteny.
  • #15 13692552
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Uzywam nanobeam 25 i moge polecic. 120Mbit leci mi w super zaszumionym srodowisku (widze bo 80 SSID)

Na 150Mbit to jedynie mikrotik. Z licencja extra-chanels i karta na chipie AR92xx mozna ustawic kanal 60mhz ale musisz miec wersje ROS z galezi 6.x

Wiem ze RB911 jakis czas temu mialy problem z kanalem 60Mhz.

Generalnie ciezki temat. 100Mbit jest w zasiegu reki ale powyzej to loteria.
    Powyzej juz powinno sie radiolki stosowac

Jeszcze jest Airfiber 5. Pierwsze testy widzialem ale cena na dzien dzisiejszy jest przesadzona. Sugerowana ma byc 999$+Vat za sztuke
  • #16 13703123
    tvserwis
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    reaper616 co miałeś na myśli pisząc:

"Zrezygnowałem z testu, bo RB911 palą się bez obciążenia."
  • #17 13703130
    m.jastrzebski
    tvserwis napisał:
    reaper616 co miałeś na myśli pisząc:

"Zrezygnowałem z testu, bo RB911 palą się bez obciążenia."

Pewnie ze jak nie podlaczysz anteny do karty to ja uszkodzisz.

marcin
  • #18 13703149
    tvserwis
    Poziom 13  
    Chodził mi o to skąd takie informacje ? potwierdzone praktyką ?
  • #19 13703156
    m.jastrzebski
    tvserwis napisał:

Sam mikrotik chyba przestrzega. Ja wolalbym nie testowac tego w praktyce ;-)

marcin
  • #20 13703199
    tvserwis
    Poziom 13  
    "chyba" ? mało precyzyjne określenie...
    dysponujesz jakimś linkiem do dokumentu, informacji, zaleceń producenta, forum mikrotika ?
  • #21 13703274
    m.jastrzebski
    tvserwis napisał:
    "chyba" ? mało precyzyjne określenie...
    dysponujesz jakimś linkiem do dokumentu, informacji, zaleceń producenta, forum mikrotika ?

Wiecej czasu Ci zajeło napisanie tego posta, niz uzycie googla zeby znalezc jakes watki na forum mikrotika. Tam tez sie mikrotik wypowiada, ze na chwile mozna wlaczyc bez anteny. Na chwile - zeby wejsc w ustawienia i wylaczyc karte WiFi. Na dluzej nie.

marcin
  • #22 13703492
    reaper616
    Poziom 17  
    tvserwis napisał:

Te RB911 miałem od znajomego, któremu uszkodził stażysta taką płytę, bo 'zapomniał' podłączyć MMCX-ów. :p

Macie może jeszcze jakieś propozycje?
  • #23 13703508
    m.jastrzebski
    reaper616 napisał:
    tvserwis napisał:

Te RB911 miałem od znajomego, któremu uszkodził stażysta taką płytę, bo 'zapomniał' podłączyć MMCX-ów. :p

Czyli nie bedziesz testował wogóle? Szkoda bo bylem ciekawy resultatu.
    Tyle ze mnie 100mbit w pelni satysfkacjonuje, wiec powinno byc prosciej.
    Tylko sie zastnawaiam czy nano loco da rade (procesor 180MHz), czy wieszac np SXT lite. U mnie 150m, wiec zadna odleglosc.

marcin
  • #24 13703527
    reaper616
    Poziom 17  
    m.jastrzebski napisał:
    reaper616 napisał:
    tvserwis napisał:

Czyli nie bedziesz testował wogóle? Szkoda bo bylem ciekawy resultatu.
    Tyle ze mnie 100mbit w pelni satysfkacjonuje, wiec powinno byc prosciej.
    Tylko sie zastnawaiam czy nano loco da rade (procesor 180MHz), czy wieszac np SXT lite. U mnie 150m, wiec zadna odleglosc.

marcin

Myślę, że to głównie od obciążenia zależy jaki hardware należy wybrać.

Co do testów, to prawdopodobnie za jakiś niedługi czas dostanę RB912 z jakimiś panelami Netus, zobaczymy co to będzie. :)

Jak pisałem dam znać. :)

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli komuś zależy to mogę uploadnąć zrzuty z kopiowania po RB711. :)
  • #25 13703681
    m.jastrzebski
    reaper616 napisał:

Jeżeli komuś zależy to mogę uploadnąć zrzuty z kopiowania po RB711. :)

Pisales ze idzie Ci 80mbit. Mi screnny nie potrzebne, piszesz to wierze.
    Skoro na single chain idzie 80, to pewnie przy dual wysyci sie LAN 100mbit, co by mnie uczynilo szczesliwym. Niestety mnie nadal bardziej interesuje, czy nano Loco M tyle pojdzie, bo procek tam slabszy. Mam juz jedno loco M2, moge dokupic drugie, albo kupic 2xRB ktorys. Wolalbym pierwsze rozwiazanie bo tansze. Ale jak loco nie pojdzie np wiecej niz 60mbit, to wole doplacic.

marcin
  • #26 15275048
    reaper616
    Poziom 17  
    Nie ma jak to roztargnienie, zupełnie zapomniałem napisać o rezultatach.
    Sprawa skończyła się na światłowodzie, więc teraz po wifi nie ma konieczności czegokolwiek zestawiać.

Szczerze, to nie przeprowadziłem testów RB912, więc nie potrafię wypowiedzieć się w tym temacie.

Wszystkim udzielającym się w temacie dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anten do zwiększenia transferu LAN między dwoma budynkami, obecnie osiągając maksymalnie 80 Mbps z użyciem dwóch routerów RB711. Zastanawia się, czy zmiana anten na modele z serii RBSEXTANTG5HPnD, RBSXTG-5HnD, RBSXTG-5HPnD-HGr2, RBSXTG-5HPnD-SAr2 pozwoli na uzyskanie transferu 150-200 Mbps. Odpowiedzi sugerują, że osiągnięcie takich prędkości może być trudne bez użycia urządzeń z portem gigabitowym oraz anten pracujących w paśmie 5 GHz. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, w tym Ubiquiti NanoBeam, które oferują lepsze osiągi, ale również wskazują na problemy z niezawodnością niektórych modeli. Wskazano na możliwość zastosowania bonding portów, co może zwiększyć transfer, ale wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA