logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dobrać router z modemem do kablówki osiedlowej?

shindu 04 Cze 2014 01:52 7767 9
  • #1 13662619
    shindu
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Przepraszam jeśli temat odświeżam, na nowo poruszam bo nie mogłem znaleźć konkretnie takiego na forum.

Zaznaczam na początku iż jestem "zielony" w sprawach sieci.

Potrzebuję kupić (może być używany) router do osiedlowej kablówki (zaznaczam nie jest to żadna korporacyjna kablówka tylko zwykła). Chciałbym pominąć istniejący modem ARRIS CM550B oraz router CERBERUS Lite P 6381-0 (zrezygnować z dwóch urządzeń na rzecz jednego) i wpiąć planowany nowy (router z modemem w jednym) bezpośrednio do kabla koncentrycznego aby działał jak modem i router rozsiewający sygnał po mieszkaniu w bloku. Kablówka dostarcza internet z Neti. Proszę o jakieś propozycje gdyż jestem w tej kwestii zielony jak koniczyna. Znalazłem coś takowego Link, ale jest napisane iż nie posiada modemu to dlaczego ma wejście na koncentryk? Dodam jeszcze, iż mam ograniczony budżet w granicach 150-200zł. Z góry dziękuje za pomoc.

Podaję link do specyfikacji mojego modemu ARRIS CM550B: specyfikacja

Podaję link do specyfikacji mojego routera CERBERUS Lite P 6381-0: specyfikacja
  • #2 13662628
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Nie masz co szukać - kablówka i tak nie dopuści do pracy nie swojego sprzętu.

Zapytaj tam o modem z funkcją routera, albo pozostań przy własnym routerze z obecnym modemem.
  • #3 13678261
    shindu
    Poziom 10  
    Ponieważ urządzenia w sieci kablowej są identyfikowane po adres MAC nie wiem czy dobrze przeczytałem w necie jest możliwość "na piechotę" wpisać adres MAC w systemie dla danego urządzenia: LINK Czyż zatem nie ma w ogóle takiej możliwości aby zastąpić istniejący modem innym urządzeniem?
  • #4 13678344
    jimasek
    Ocena: 2671
    Urządzenie od dostawcy pozostaje na swoim miejscu. Ty możesz dokupić sobie router bezprzewodowy xDSL.
  • #5 13679120
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 214
    shindu napisał:
    Czyż zatem nie ma w ogóle takiej możliwości aby zastąpić istniejący modem innym urządzeniem?

Po co? Co chcesz osiągnąć?
    W UPC ludzie ciężko walczą, by dostać sam modem....

jimasek napisał:
    Ty możesz dokupić sobie router bezprzewodowy xDSL.

??? do kablówki router xDSL ???
  • #6 13679142
    jimasek
    Ocena: 2671
    vito007 napisał:
    ??? do kablówki router xDSL ???

To właśnie typowy router do "kablówek". Może określenie nie do końca fortunne ale tak większość aukcji i sklepów internetowych opisuje routery WAN-owe (xDSL) oraz ADSL czy VDSL.
  • #7 13679174
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Koledze jimasek (pozdrawiam) chodzi o router z wejściem WAN. Modem otrzymany od operatora należy połączyć kablem (UTP z wtykami RJ-45) do wejścia WAN nowo zakupionego routera.
  • #8 13680183
    shindu
    Poziom 10  
    shindu napisał:
    Czyż zatem nie ma w ogóle takiej możliwości aby zastąpić istniejący modem innym urządzeniem?

Po co? Co chcesz osiągnąć?
    W UPC ludzie ciężko walczą, by dostać sam modem....

Jak napisałem wcześniej internet mam w lokalnej kablówce a nie w korporacyjnej. Myślę że jakieś 300-400 końcówek. A zależy mi na zmianie dwóch urządzeń na jedno gdyż chciałbym być "eko" i zużywać tylko prąd z jednego urządzenia transmitującego sygnał WAN, LAN. Po za tym planuję zainstalować nowe urządzenie w optymalnym miejscu w przedpokoju na ścianie, a pakowanie dwóch urządzeń i robienie "pajęczyny" nie jest moim celem. Po co zasilać dwa urządzenia jak można jedno? Ponieważ modem i router "chodzą" u mnie non-stop to w roku dało mi by wymierne oszczędności (no i te denerwujące kłęby kabli i wiecznie przegrzane zasilacze).
  • #9 13680782
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 214
    Jeśli tak, to spróbuj najpierw zapytać operatora kablówki, czy pozwoli Ci podłączyć obce urządzenie. Modemy są identyfikowane nie tylko po MACu, także samowolne podłączenie innego raczej odpada,

Z interesujących Cię urządzeń jest np Cisco EPC3225 (w ofercie firmy KLONEX - zadzwoń, zapytaj o cenę)
  • #10 13681813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera z wbudowanym modemem do osiedlowej kablówki, aby zastąpić istniejące urządzenia (modem ARRIS CM550B i router CERBERUS Lite P 6381-0) jednym urządzeniem. Wskazuje na ograniczony budżet (150-200 zł) oraz chęć uproszczenia instalacji i zmniejszenia zużycia energii. Odpowiedzi sugerują, że operator kablowy może nie zezwalać na użycie własnego sprzętu, a identyfikacja urządzeń odbywa się po adresie MAC. Rekomendowane jest skontaktowanie się z dostawcą w celu uzyskania informacji o zgodnych urządzeniach, takich jak Cisco EPC3225, oraz rozważenie zakupu routera bezprzewodowego xDSL, który wymaga podłączenia do istniejącego modemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA