logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router kupić, żeby zrobić małą sieć w domu?

dzejdzej10 19 Lut 2007 12:36 2621 12
REKLAMA
  • #1 3590104
    dzejdzej10
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry
    Mam neta z kablówki-wyjście z modemu jest usb i rj45. Mam aktualnie podłączonego laptopa pod usb a komputer stacjonarny pod rj45. Płace 15zł więcej za to że mam wykorzystane usb jak i rj45. Ostatnio myśle nad routerem bezprzewodowym. tak żeby podłaczyć stacjonarny pod rj45 a laptop bezprzewodowo. Laptop może odbierać bezprzewodowo wiec jest dobrze.
    Nie wiem jaki router kupić, wogole juz sie zagubiłem a nie chce kupić jakis który nie bedzie miał wejścia żeby modem podłączyć(rj45).
    TEż na celu mam to że jak kupie router to operator kablowki bedzie widzial tylko jeden komputer więc 15zł bym płacił mniej.

Bardzo proszę o rade. Im wiecej czytam w necie to coraz bardziej jestem zagubiony:)
    i jeszcze żeby ten router był dośc łatwy w konfiguracji.
    Co polececie?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3590125
    Garfieldd
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Najtansze router-y są chyba firmy Edimax i szybko je konfigurujesz.Całość uruchamia sie automatycznie . Jednak decyzja nalezy do ciebie.Ceny wachają sie za takie (cacka) od 150 zł w góre.
  • REKLAMA
  • #3 3590155
    marek-mba
    Poziom 18  
    Jeśli masz laptopa to radziłbym coś bezprzewodowego no i oczywiście działającego dobrze. Polecam coś takiego - sprawdzone - dobrze działa. Tylko ten router jest w standardzie b - czyli 11Mb/s. Do internetu spokojnie starczy, ale jak chcesz tez wykorzystać sieć wewnętrzną między 2 komputerami to lepiej kup coś g (54 Mb/s) - czyli coś takiego.
  • #4 3591823
    dzejdzej10
    Poziom 11  
    http://www.allegro.pl/item166052891_d_link_di_524_wifi_router_54mb_s_gw24_ins_pl_newfv.html
    Czy ten router by u mnie działał??

Bo chce podłączyć tak, że napoczątku modem motorola, potem przez kabel RJ45 do tego routera. a następnie od Routera kablem RJ45 do kompa. No i jeszcze od tego routera z bezprzewodowo do laptopa.

Nie potrzebny mi modem w routerze(nie mam Neostrady).
    Są routery do kablówki no i do neostrady. Czy ten do kablówki bedzie sie nadawał??

pozdrawiam

Dodano po 10 [minuty]:

a np takie cos by byo dobre??

http://www.allegro.pl/item164159623_access_point_wifi_dsl_asmax_br_604_g_do_kablowki.html
  • #5 3592328
    marek-mba
    Poziom 18  
    Oba podane będą działać. Jednak radziłbym coś innego niż D-linka - są dość problematyczne.
    P.S. od tego miesiąca dodatkowa stacja kosztuje 10 zł a nie 15.
  • #6 3593628
    dzejdzej10
    Poziom 11  
    Cytat:
    P.S. od tego miesiąca dodatkowa stacja kosztuje 10 zł a nie 15.

tak, ale zależy mi tez na przesyłaniu danych przez router z komputera stacjonarnego na laptopa i odwrotnie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3593778
    zbig10101
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    1. modemu z wyjściem usb w żaden sposób nie podłączy się z routerem.
    2. jedyną możliwościa jest posiadanie drugiej karty w PC i dalej do AP(acces point)
    3. alternatywną siecią z udostępnianiem zasobów bezprzewodowych jest router z modemem (anexa lub b - zależy czy satelita lub neostrada) i antenką wifi

Moderowany przez nietykalny:

Post raportowany. Nie tyczący tematu

• #8 3593781
    marek-mba
    Poziom 18  
    Czyli jak mówiłem kup coś w standardzie g - 54 Mb/s. Z tych dwóch co podałeś to zakup raczej ten drugi model.
  • #9 3593893
    zbig10101
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    urządzenia D-link mają opinię, że współpracują dobrze z urządzeniami D-link.
  • REKLAMA
  • #10 3594016
    marek-mba
    Poziom 18  
    zbig10101 napisał:
    1. modemu z wyjściem usb w żaden sposób nie podłączy się z routerem.
    2. jedyną możliwościa jest posiadanie drugiej karty w PC i dalej do AP(acces point)
    3. alternatywną siecią z udostępnianiem zasobów bezprzewodowych jest router z modemem (anexa lub b - zależy czy satelita lub neostrada) i antenką wifi

Mówimy tu o modemie kablowym z wyjściem RJ-45 i USB, więc nie jest tu potrzebny modem z ADSL-em i bez problemu będzie można go podłączyć pod router.
    A jeśli chodzi o D-linka to każdy ma oczywiście swoją wizję na temat danej firmy. Więc jeśli padnie pytanie jaki router to na pewno otrzymamy kilka odpowiedzi.. Ja osobiście polecam Linksysa.
  • #11 3594978
    Garfieldd
    Poziom 15  
    dzejdzej10 powiem prosto i łatwo.Ponad rok używam Edimax-a. Żadnej usterki chodzi bardzo dobrze,wcześniej miałem d-link-a ten grubo lepszy dwa razy sie spalił.Mówię sobie po co mi lepszy model kupiłem tani i beczka ten chodzi bez najmniejszego bólu.
    1.jest tani
    2.łatwy w obsłudze
    3.upc obsługuje
    4.podłaczenie go trwa 5 minut.
  • #12 3595073
    marek-mba
    Poziom 18  
    Garfieldd napisał:
    dzejdzej10 powiem prosto i łatwo.Ponad rok używam Edimax-a. Żadnej usterki chodzi bardzo dobrze,wcześniej miałem d-link-a ten grubo lepszy dwa razy sie spalił.Mówię sobie po co mi lepszy model kupiłem tani i beczka ten chodzi bez najmniejszego bólu.
    1.jest tani
    2.łatwy w obsłudze
    3.upc obsługuje
    4.podłaczenie go trwa 5 minut.

Ważne, żebyś poświęcił trochę czasu na ustawienie zabezpieczeń po stronie wifi. Jest to ważne bo możesz zrobić prezent sąsiadom :) albo też utracić hasła do poczty itp. W instrukcji dołączonej do routera będzie jak zabezpieczyć sobie sieć.
  • #13 3595249
    Garfieldd
    Poziom 15  
    Opcja wifi to podstawa w każdym układzie routera z Akces Point-em. marek-mba dobrze radzi tyle że to się tyczy każdego bezprzewodowego układu sieciowego.Bezpieczeństwo twojego internetu jest ważna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada modem kablowy z wyjściem USB i RJ45, obecnie podłączony do laptopa przez USB i do komputera stacjonarnego przez RJ45, co generuje dodatkowe koszty. Celem jest zakup routera bezprzewodowego, który umożliwi podłączenie komputera stacjonarnego kablem RJ45 oraz laptopa bezprzewodowo, a także zmniejszy opłaty operatora poprzez widoczność tylko jednego urządzenia. W dyskusji rekomendowane są routery w standardzie 802.11g (54 Mb/s) dla lepszej wydajności sieci wewnętrznej, z uwzględnieniem łatwej konfiguracji i kompatybilności z modemem kablowym (wyjście RJ45). Podkreślono, że modem z wyjściem USB nie może być bezpośrednio podłączony do routera. Wskazano na konieczność zabezpieczenia sieci Wi-Fi. Wśród polecanych marek wymieniono Edimax jako tani i niezawodny, Linksys jako solidny wybór oraz D-Link, który ma mieszane opinie, szczególnie w kontekście współpracy z innymi urządzeniami. Podane modele routerów to D-Link DI-524 oraz Asmax BR-604G, oba kompatybilne z modemem kablowym. Zalecane jest unikanie routerów z wbudowanym modemem ADSL, gdyż nie są potrzebne przy kablówce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA