logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczniki topikowe 5kV w sieci 3kV - dobór i ryzyko niezgaszenia łuku

ADI-mistrzu 04 Cze 2014 10:20 2931 4
REKLAMA
  • #1 13663061
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    Witam,

Potrzebuję zabezpieczyć urządzenie pracujące w sieci trakcyjnej 3kV bezpiecznikiem, prąd pobierany to max 5mA.

W sieciach takich może płynąć dość spory prąd rzędy kilkunastu kA.

Teoretycznie można zastosować bezpiecznik np taki:
    Bezpieczniki topikowe 5kV w sieci 3kV - dobór i ryzyko niezgaszenia łuku
    Wymiary ma 150mm długości i 25mm średnicy o prądzie gaszenia 40kA i wyłączenia od 0.6A przy 4kV.

Tylko w porównaniu z elektroniką jest znaczny i zacząłem się zastanawiać na bezpiecznikami topikowymi takimi jak są w mikrofalówkach.
    Po pierwsze są są znacznie mniejsze a po drugie 10x tańsze.

Pytanie tylko do bardziej doświadczonych kolegów w kwestia tego typu zabezpieczeń, jak z gaszeniem łuku, czy nie istnieje przypadkiem zbyt duże ryzyko niezgaszenia łuku przy źródle zasilania o wydajności np. 10kA ?

Posiada ktoś może jakąś notę katalogową na temat bezpieczników "mikrofalówkowych" ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13678086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13678813
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    Przypuszczam że bez bezpiecznik z mikrofalówki może mieć zdolność gaszenia łuku na poziomie 1A, tak więc potrzebował bym rezystora drutowego o wartości najmarniej 3kΩ (najlepiej 5kΩ).

Zakładając że zdobyło by się drut o wartości 3Ω/m, potrzebował bym go 1km...

W takim razie chyba najprościej (i przede wszystkim najbezpieczniej) pozostać przy dużym bezpieczniku i jakoś go po prostu obudować.
  • REKLAMA
  • #4 13679472
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam

Powiem szczerze w tym wypadku ja nawet nie próbowałbym z rezystorem. Po pierwsze - musiałby to być rezystor wysokonapięciowy, po drugie nie wiem czy by się nie przepalił szybciej niż bezpiecznik wyprowadzając łuk na zewnątrz.

pzdr
    -DAREK-
  • #5 13679793
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA