logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox 8rda3i - zawieszanie systemu przy podłączeniu czterech urządzeń IDE

Kiściu 16 Kwi 2005 22:49 951 2
REKLAMA
  • #1 1411795
    Kiściu
    Poziom 12  
    Bardzo prosze o pomoc, kombinowałem juz jak tylko sie da i problem jest dalej. Moje połączenie wygląda następująco:
    pierwszy kanał IDE:
    master - dysk Maxtor 4K040H2 (system)
    slave - dysk Samsung SV3063H

drugi kanał IDE:
    master - CDRW Liteon
    slave - DVD-ROM

Przy takim połaczeniu nie da sie odpalić sytemu (winXP SP2). Inaczej tez oczywiscie próbowałem podłączać (na jednym kanale dysk i CDRW), wszystkie możliwe kombinacje próbowałem. Jak odłącze ten drugi dysk (Samsung) to system startuje bez problemu.
    Bios wszystko wykrywa poprawnie przy każdej konfiguracji ale przy jakimkolwiek podłączeniu wszystkich czterech urządzeń system sie nie uruchamia(próbuje ale sie wiesza przy uruchamianiu).
    W biosie jest poustawiane wszystko na auto.
  • REKLAMA
  • #2 1412447
    e_franko
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Jeżeli w biosie masz wszystko na auto to może podłaczasz dysk taśmą na "odwrót"? - parę razi mi się tak zdażyło przez pomyłkę.
    Może masz na głownym zworę ustawioną tak że na tej taśmie może być tylko jeden dysk?, albo ten dugi też jest ustawiony na mastera - i się gryzą? Sprawny jest w ogóle ten "dopinany" dysk?
    Pozdr
  • #3 1412489
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    A może ci zasilacz nie wyrabia na pełnym obciążeniu lini?
    Posprawdzaj jeszcze raz czy masz dobrze zworki powpinane
    Zrób konfiguracje Dysk i Napęd optyczny na każdej taśmie
    Sprwadz czy w biosie nie ruszałeś magistrali PCI-AGP

A pozatym sprawdz czy samsung jest dobry. cz niema żadnych uszkodzonych sektorów oraz czy niema uszkodzonej elektroniki.
REKLAMA