logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CASIO QV-R40 SYSTEM ERROR (0e01) - Jak naprawić błąd i lampę błyskową?

Agentlos 17 Kwi 2005 09:37 6680 39
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić błąd SYSTEM ERROR (0e01) w Casio QV-R40 i czy da się przy okazji przywrócić działanie lampy błyskowej?

Błąd SYSTEM ERROR (0e01) w QV-R40 najpierw warto próbować usunąć przez ponowne wgranie firmware: plik QV-R40.bin wrzuć do katalogu głównego karty CF, a przed aktualizacją włóż świeżo naładowane baterie i uruchom aparat kombinacją MENU + POWER [#1423591] [#1425791] Jeśli aparat nie widzi pliku albo pokazuje FILE ERROR 0x1001, sprawdź położenie pliku, stan baterii i spróbuj w ROM UPDATE wykonać INITIALIZE, po czym wgrać FW ponownie [#1420798] [#1423591] Do service menu wchodzi się przez MENU + DISPLAY + POWER, potem dwa razy w prawo i MENU, ale nie dotykaj regulacji obiektywu typu IRIS/FOCUS [#1420131] [#1420415] Jeśli po udanym update aparat nadal robi czarny obraz albo nie działa zoom, forum wskazuje raczej na uszkodzenie CCD, drivera CCD albo mechaniki obiektywu, a uszkodzona matryca nie zawsze wywołuje dodatkowy błąd [#1426978] [#1438308] Brak lampy błyskowej zwykle wynika z przepalonego małego bezpiecznika na płytce flash: szukaj elementu LB pod czarną klejącą osłoną po lewej stronie i wymień go na 2A, pamiętając o rozładowaniu kondensatora, bo jest tam około 300 V [#1439649] [#1442804]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1412381
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    ZAGADNIENIA PORUSZONE W TEMACIE:
    - usuniecie błędu SYSTEM ERROR (0e01) w CASIO QV-R40 oraz EX-Z4
    - naprawa lampy błyskowej w CASIO QV-R40, znalezienie bezpiecznika odpowiadajacego za jej sprawność
    - troszkę o SERVICE MENU, czego nie dotykać :-)

Witam wszystkich. Mam prolem z aparatem cyfrowym. jego historia jest długa i zawiła. Najpierw niedziałał wcale potem działałao wszystko oprucz wyświetlacza i robił czarne zdjęcia), a teraz wyświtlacz działa i komunikacja z komputerem, lecz nie mogę robić zdjeć chociaż by całych czarnych.

Czy ktoś spotkał się z takim błedem, lub ma notę do niego? W instrukji obsługi pisze tylko tyle co kot napłakał i tego też sie można domyślić :-( czyli::
    Cytat:
    Your camer system i corrupted. Contact your retailer or a casio service center.

W internecie wyczytałem, ze może to być wina oprogramowania aparatu, i że ten błąd występuje po niepoprawnym wgraniu oprogramowania.

Czy da radę coż zrobić? Może to jednak sprawa sprzętowa np. uszkodznie w gałęzi zasilania któregoś z procesorów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1420131
    RimasV
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jezeli chcesh moge vyslac FW.
    No dla mnie to malo pomoglo.ERROR message znikla, no aparat pszi wlonceniu dziala tylko w PLAY mode.V camera mode na krutko vloncishe i vyloccashe.
    No ten kod zniknol.Tez mozesh weicz v SERVICE MODE.
    Nacisn ne MENU i DISPLAY ednoczesnie i vloncz POWER, nastempnie dva raza naczysni > pravo (na joistyc) i MENU.
    Best Regards
    Pszeprasam za taki popis.Jestem z Litvy, Kaunas
    Rimas
  • #3 1420260
    Agentlos
    Poziom 25  
    Jeśli mógłbyś był bym wdzięczy za wysłanie. Co do sprawdzenia oprogramowania, to muszę jeszcze raz wymyć płytkę w spirytusie lub wanience ultra-dzwiekowej, i wygrzać ją czymś => Hot Air (suszarka w ostatecznosci tylko żeby wysuszyć).
    Menu włączyło sie bez problemu. Jesteś wspaniały! Skad wiesz takie rzeczy!? W całym necie nie znalażłem nic takiego!

Na ekranie pisze:
    ++ KX864 ++
    PR: 03.07.08.11.35
    LD: 2.00
    MI: 114

Jak nacisnę raz w prawo, to mi wywala ten błąd. A jak 2 razy w prawo, to włącza mi menu. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego w ogóle istnieje w tym aparacie! Który test powinienem włączyć? Wszytkie po kolei?
  • REKLAMA
  • #4 1420415
    RimasV
    Poziom 14  
    Nieviem czy doszlo do ciebie FW.
    Ezeli nie to podai svuj e-mail
    Niedotykaj tylko nastrojuw objektyvu!!!(IRIS, FOCUS,....)
    Rimas
  • #5 1420503
    Agentlos
    Poziom 25  
    Mój adres podany jest w pasku ale podam jeszcze raz: agentlos(_at_)o2.pl. Czy wgranie FirmWare jest bezpieczne? Które testy powinienem wykonać i które powinien wykomać a których nie jeśli była by to wina softu? Zauważyłem, że testy są tradycyjne, i ten aparat nie wszytkie wykona np: VIDEO OUT. On nie ma takiego wyjścia.
    Napiszę może jakie mam testy:
    1 :VERSION ONFO
    2 :VIDEO OUT
    3 :USB TCC TEST
    4 :TEST MENU
    5 :BEEP TEST
    6 :TASK-2 TEST
    7 :ROM UPDATE
    8 :ADJ TEST
    9 :REC-INFO (pokazuje błąd SYSTEM ERROR(0e01)
    10:TEST SCRIPT (każe nacisnąć OK czyli środkowy klawisz, a on nic nie robi i mogę cofnąć w tył)
    11:LAST MEMORY

Na które testy powinienem zwrócić uwagę, i gdzie one się znajdują? Nie rozumiem więcej niż 90% opcji. Nie wiem co oznaczaja skruty do nich, a wolę nie grzebać w nieznanych opcjach...
  • #6 1420620
    gil
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam. Mam to samo tylko w modelu ex-z4. Byłem ztym w serwisie (nie w casio) to mi powiedzieli że mam uszkodzoną płytę główną. Jak byś coś wymyślił to daj znać bo powiem że żal mi tego aparaciku stracić.
  • #7 1420667
    Agentlos
    Poziom 25  
    Może opisz co dokładnie się stało. U mnie aparat jest po zalaniu, temat 3 stronicowy na Elekrodzie. Aparat nie działał całkowicie, a teraz mam nawet menu serwisowe. Płytka byla w stanie opłakanym (3 miesiące leżal na półce po zalasiu słoną woda z morza). Nie wiem, czy ten błąd u mnie jest do usunięcia, bo jakieś spęcie mogło uszkodzić coś i to jest efekt..)
    Napisz jak u Ciebie sie stało, że masz ten błąd.
    Czy menu serwisowe działa u Ciebie?

RimasV - właśnie dostałem maila z oprogramowaniem. Czy jeśli coś pujdzie nie tak, to menu serwisowe się włączy tak samo jak teraz?
    I jeszcze jedno. Nie posiadam karty ponieważ właściciele ją zabrali. Czy mogę zapakowaćFirmWare na wbudowaną (wewnętrzna) kartę?
  • Pomocny post
    #8 1420715
    RimasV
    Poziom 14  
    na model R40 z meniu nic niema stacz.
    Czy mogę zapakowaćFirmWare na wbudowaną (wewnętrzna) kartę?
    A jako ona podloncasze?
    Aparat twoje karte ma traktovacz jak CF card.
    Jezeli coz nie tak to aparat bendze nevidecz failu i zaprogramovania nebendze.
    Co do EX-Z4 tez moge dac FW
    Ta jest na www.casio.com support
    Jest opis i jak ladowacz FW.
    Rimas
  • REKLAMA
  • #9 1420717
    gil
    Poziom 13  
    Z moim aparatem było tak że normalnie chodził i rewelacyjnie robił fotki a któregoś dnia po prostu wyskoczył system error. Oddałem go do najbliższego serwisu foto i jak pisałem stwierdzili userkę na płycie. Ponieważ na co dzień prowadzę serwis gsm więc mój serwisant został zmuszony do rozebrania aparatu i obejrzenia usterki. No i się okazało że jednak ten serwis foto jest do ..... W aparacie niewidać żadnych usterek mechanicznych. Dla zasady przelutował układy i dalej to samo. Więc podejrzewam soft. Jak byś w swojej sztuce coś podziałał to byłoby super. Czekam na wyniki i opis postępowania.
  • #10 1420725
    Agentlos
    Poziom 25  
    Czyli muszę podłączyz zewnętrzna kartę tak? o do wewnetrznej wgralem, zrobiłem folder ROOT i wrzuciłem tam FirmWare, i nadal jak pokazywał wersje FirmWare, tak pokazuje. Jutro przejdę się do sąsiada po kartę.
    Update:
    Wcześniej żle Cie zrozumiałem. Teraz wrzuciłem soft do głównego folderu i znalazł go, lecz podczas kopiowania występuje błąd :-(. Czy jesli po 20 razach nadal będzie występował błąd, to czy dać sobie spokój?
    I jeszcze jedno. Wlaśnie chciałem zrobić SH FW UPDATE po aparat pokazuje mi błąd FILE ERROR! 0x1001. Czy wiesz moze co to za błąd?
  • Pomocny post
    #11 1420798
    RimasV
    Poziom 14  
    ROOT pisatcz netzseba tylko vgraj fail QV-R40.bin i vszystko.
    Zprobui ezce w ROM UPDATE zrobitzc INITIALIZE, pokaze blend, a zatym wgraj ponovnie FW.
    SH Update robise z drugego failu(tocno neviem)
    Moze bycz zapsuty loader FW czyly jest esce uzkodzenia v Mother Board.
    Rimas

Dodano po 4 [minuty]:

Moze bytcz ze est esce zepsuty(chlodna paika) kontakty.Cy sprobui esce vymyc plate.
    20 raz robicz to samo netczeba...
    Czy chodzi objektyv?
    Rimas

Dodano po 7 [minuty]:

V tych aparatach soft moze pobsutcze za nagle go down power napience,
    czy pzsy razladowaniu akumulatorow.(kedy napience byva nizsa vyladujese akumulator)
    Rimas
  • #12 1420923
    Agentlos
    Poziom 25  
    RimasV - przed chwilą powiedziałem sobie że zrobie updatei zostawiam go i ide do szkoły! Zrobiłem 4 razy i za ostatnim poszedłem się ubierać. Ku mojemu zdziwieniu widzę CMMPLETE!!!! Jak się zdziwiłem!! Teraz mogę powiedzieć co nie działa, bo będzie prościej. Nie działa matryca CCD oraz zoom optyczny i cyfrowy. To jest już chyba uszkodzenie mechaniczne :-(. Bende musiał szukać uszkodzenia. Dobrze, ze procesory są sprawne!

Nie wiem, jak mam Tobie dziekować. Informacjie podane przez Ciebie były tak trafne, że lepszych Sobie nie wyobrażam!!
  • #13 1422230
    Agentlos
    Poziom 25  
    Witam. Mam jeszcze jeno pytanie. Czy istnieje test na połączenie aparatu z matrycą odbierającą obraz (CCD). U mnie wszystko działa, poza ty, że nie ma obrazu oraz nie moge przybliżac zdjeć w trybie PLAY.
  • #14 1422559
    RimasV
    Poziom 14  
    Takej funkcii nema.
    Tczeba spravdzic Objektyv
    Rimas
  • #15 1422711
    Agentlos
    Poziom 25  
    A wiesz moze, czy da się w ogóle sprawdzić czy matryca jest sprawna? Czy jest jakis test testujacy wszystkie procesory?

Chciałem zrobić TEST MODE SCRIPT, lecz jak naciskam OK to nie zaczyna testu, a w innych testach zaczyna. Moze to jakaś inna kombinacja?

Chciałem wnieść poprawkę do tego, że po nacisnieciu na REC_INFO wystepuje błąd. Teraz włącza się try nagrywania, i na ekranie są jakieś dziwne napisy które dziwnie migają: Oto one:
    g:12+6db
    s:1/29
    i:0
    ev:2
    st:0us
    mu:0
    etc:0
    indoor
    Ldet: 0- 1- 2- 3
    Lset816
    Dziwi mnie jedna rzecz, wypisane nazwy raz są chudą a raz grubą czcionką więc "8" zamienia się na ":". Jeszcze podam kilka wartości:
    Zo:5
    Zp: 5
    Fo:1004
    Dw:989
    Up:1025
    Fp: 0

Masz może informacje, co znaczą te wartości?
  • #16 1423154
    RimasV
    Poziom 14  
    Niestety niemam nic na ten temat.
    Czy po wlonczeniu mozesz dvigacz objektyv?
    Czy kamera automatycznie vylonczase?
  • #17 1423286
    Agentlos
    Poziom 25  
    Cytat:
    Czy po wlonczeniu mozesz dvigacz objektyv?
    Chodzi o ruszanie obiektywem? Niestety nie mam takiej opcji :-(. Aparat moze jedynie chować i wysuwać objektyw i nic poza tym. "Dzwignia" która powinna go wysówać, nie działa, aparat nie reaguje.
    Cytat:
    Czy kamera automatycznie vylonczase?
    Tzn. czy kamera automatycznie wyłącza sie? Zależy od ystawień. Jak postopi 5 min to chowa objektyw i wyłącza się, a jak postoi dwie minuty (ustawienie SLEEP) to wyłączy ekran i miga ledą. O to chodziło?

Mam jeszcze pytanie, co do jednej rzeczy:
    Cytat:
    Niedotykaj tylko nastrojuw objektyvu!!!(IRIS, FOCUS,....)
    W panelu ADJ TEST przy IRIS, STROBE, ZOFFSET, ZDIST, POWER1 POWER2 mam unused. OK jest jedynie przy SHUT, AWB, KIZU, FOCUS., a przy VCON jest a c . Czy tak powinno być?

Przepraszam, za te wszystkie pytania, lecz te menu to dal mnie czarna magia, a nie chciał bym czegość przestawić..
  • #18 1423534
    gil
    Poziom 13  
    RimasV jakbyś mógł podesłać na maila sofcik to będe wdzięczny. I jakby ktoś mógł mi tak łopatologicznie po kolei napisać jak ma to ugryźć to będe wdzięczny. Daję flash initial i pisze system ok. A jak daję update to wyskakuje file error ox1001.
  • #19 1423591
    Agentlos
    Poziom 25  
    To jest bardzo proste. Przeczytaj posty wyżej a zrozumiesz. Na początek scągnij FW. Do twojego aparatu jest dostępny w internecie jako UPDATE do twojego aparatu.
    Soft jest na stronie CASIO. Musisz tam szukac. Z tego co widziałem, to trzeba podać numer seryjny aparatu który masz i wtedy można ściągnąć.
    Musisz postępować tak jak ja, czyli ściagnij plik, wypakuj go na dysk wewnętrzny, lub zewnętrzny (plik bin), potem trzymaj przycisk MENU i jednocześnie nacisniej POWER. Po chwili będziesz miał napis:
    PROGRAM UPDATE
    YES
    NO
    NEW VERSION IS
    VER 1.02 => tak powinno pisać u Ciebie.

Ja powtarzałem kilka razy wgrywanie firmware, i miałem ciągle błąd. W końcy naładowałem na MAX baterie i po kilku razach sie udało, i teraz jak sprawdzałem to już trzeci raz wgrałem FW bez błędu podczas procesu.
  • REKLAMA
  • #20 1423622
    gil
    Poziom 13  
    Gdyby to byłotakie łatwe jak piszesz. Czytałem wszystko o początku i robiłem już na różne sposoby. Jak daję menu i power to wyskakuje tylko wersja sostu aktualna a zaraz potem system error. Jak wchodzę w service menu i daję fw update toto wyskakuje file error. Co dalej?
  • #21 1423659
    Agentlos
    Poziom 25  
    Czyli plik już masz tak? Jeżeli nie wykrywa Tobie FW, to znaczy, ze wrzyciłeś go w złe miejsce. Wyjmij kartę zewnetrzną, naładuj baterie, wrzuć plik BIN na dysk bez katalogu i musi zaskoczyć jeśli plik jest prawidłowy, lub jak wcześniej zostało napisane, Loader jest uszkodzony, lecz co bygo uszkodziło?.
    Aha Opcja SYSTEM INITIAL u mnie usuwa wszystko co znajduje się na karcie, wiec jeśli nacisnąłeś niechcący to przez MENU + POWER, to nie ma się co dziwić, że nie ma FW na dysku :-). Ja zrobiłem to najpierw przed wgraniem FW a potem załadowałem plik i zaskoczył.
  • #22 1423713
    gil
    Poziom 13  
    Plik mam na karcie tak jak napisałeś i nic. Uruchamiam aparat i pokazuje tylko wersje softu. Nawet jak daję system initail to go niekasuje. Ale niedaje rady wgrać. heeelllllpppppp.
  • #23 1423842
    RimasV
    Poziom 14  
    gil Jaka dokladnie jest kamera EX-Z4 or EX-Z-4U.
    skond bralesz plik?
    Rimas

Dodano po 2 [minuty]:

Agentlos dzenkuje za oferowany PUNKTY!!!
    Regards
    Rimas
  • #24 1423980
    Agentlos
    Poziom 25  
    Cytat:
    Agentlos dzenkuje za oferowany PUNKTY!!!
    Chociaż to mogę dla Ciebie zrobić :-).
    I jak z tymi opcjami vco wyżej napisałem? Moglibyście sprawdzić, czy one są powłączane? Może ktoś kto m działający aparat sprawdzi te opcje?
  • #25 1424209
    RimasV
    Poziom 14  
    1.VCOM as
    2.SHUT OK
    3.AWB OK
    4.IRIS UNUSE
    5.STROBE UNUSE
    6.KIZU OK
    7.FOCUS OK
    8.ZOFFSET UNUSE
    9.ZDIST UNUSE
    10.POWER1 UNUSE
    11.POWER2 UNUSE
    12.ADJ STATUS CLR

to s pracujencego after FW upgrade
    pszed tym bylo 0e0e
    Rimas
  • #26 1424834
    gil
    Poziom 13  
    Mam dokładnie model EX-Z4 a plik pobrałem ze strony casio.com.
  • #27 1425186
    RimasV
    Poziom 14  
    Na casio strone jest dokladny opis FW update, mazs zrobic tak jak tam opisane i vzsysto ma dzialac.
    Rimas
  • #28 1425789
    Agentlos
    Poziom 25  
    Dziwne, że nie chce się wgrać... Jeśli kopiujesz plik bin do głównego folderu (bezposrednio na dysk), i nie znajduje pliku to według mnie, albo jest uszkodzony, albo nie pasuje... Może przytało by się zacząć od wersji 1.0, a dopiero potem 1.02.? Może ten aparat ma jakies zabezpieczenie?

Ja jeszcze chchiałem zapytać, czy aparat właczył by się jeżeli uszkodzony był by procesor do przetwarzania obrau. U mnie mam czarny obraz... jak myślisz RimasV, czego może to być wina? Matrycy CCD czy procesora? Czy miałeś styczność z aparatami z uszkodzoną matrycą, lub którymś z procesorów? Jak to się objawiało?
  • #29 1425791
    gil
    Poziom 13  
    Dzięki wam ludziska bardzo. Udało mi się uruchomić aparacik. Problem leżał w nienaładowanej baterii. Musiałem ją naładować do pełna i wtedy update. 9 m-cy latania po serwisach i "fachowcach" a tu taka niespodzianka za waszej strony. Żeknijcie mi boskie słowo jak mam wam dodać punkty na konta a zostaniecie obdarzeni ( nigdy niemiałem okazji nikomu dodawać punkcików).
  • #30 1425944
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ja punktów nie potrzebuje. Co najwyżej, to mogę dać Tobie z 50 bo widzę, że masz malutko :-). Zaraz dam "pomógł" RimasV'i w Twoim imieniu :-).
    A pisałem że po naładowaniu baterii na MAX'a dopioero poszło? Trzeba czytać uważniej :-). Zresztą na stronie producenta pisze wyraźnie:
    Cytat:
    Be sure to load a fresh set of new batteries into the camera before starting the firmware update installation procedure

Upewnij się o załadowaniu nowych baterii w aparacie przed startem procedury instalowania FirmWare'u.
    Jeśli cos przekręciłem, to przepraszam, lecz wiadomo chyba mniejwięcej o co chodzi.
    Mimo, iż problem, został rozwiazany proszę jeszcze nie zamukać tematu. Chciałbym aby wypowiedział się w związku z moim pytaniem:
    Cytat:
    Ja jeszcze chchiałem zapytać, czy aparat właczył by się jeżeli uszkodzony był by procesor do przetwarzania obrau. U mnie mam czarny obraz... jak myślisz RimasV, czego może to być wina? Matrycy CCD czy procesora? Czy miałeś styczność z aparatami z uszkodzoną matrycą, lub którymś z procesorów? Jak to się objawiało?
    .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu SYSTEM ERROR (0e01) w aparatach cyfrowych CASIO QV-R40 oraz EX-Z4, obejmującego również uszkodzenie lampy błyskowej. Błąd ten może wynikać z uszkodzeń oprogramowania (firmware) lub problemów sprzętowych, takich jak uszkodzenia płyty głównej, matrycy CCD, czy elementów zasilania. Użytkownicy opisują metody wgrywania firmware poprzez service menu (MENU + DISPLAY + POWER), wskazując na konieczność umieszczenia pliku binarnego w katalogu głównym karty pamięci (lub pamięci wewnętrznej traktowanej jak CF card). Wskazano, że pełne naładowanie baterii jest warunkiem poprawnego update’u firmware. W przypadku błędów typu FILE ERROR 0x1001 sugerowano możliwe uszkodzenie loadera firmware lub konieczność inicjalizacji systemu (INITIALIZE) przed aktualizacją.

W zakresie lampy błyskowej zalecane jest sprawdzenie obecności i stanu bezpiecznika SMD na płytce lampy, który może być uszkodzony i uniemożliwiać ładowanie kondensatora oraz działanie przetwornicy wysokiego napięcia (ok. 400 V). Wymiana bezpiecznika na 2A w szklanej obudowie przywracała funkcjonalność lampy.

Problemy z matrycą CCD objawiały się brakiem obrazu mimo działania innych funkcji aparatu. Sugerowano pomiary napięć zasilających CCD (+15 V i -8 V) oraz sprawdzenie mechanizmu przesłony (IRIS). Uszkodzenie matrycy lub jej sterownika (CCD Driver IC) może powodować czarny obraz bez generowania błędów systemowych.

Service menu oferuje różne testy (VERSION INFO, USB TCC TEST, ROM UPDATE, ADJ TEST, REC-INFO), jednak nie wszystkie są dostępne lub działają poprawnie w modelu QV-R40. Zalecano ostrożność przy testach związanych z obiektywem (IRIS, FOCUS), aby nie uszkodzić mechanizmu.

Podsumowując, rozwiązaniem problemu SYSTEM ERROR (0e01) jest najczęściej poprawne wgranie firmware po uprzednim pełnym naładowaniu baterii oraz sprawdzenie i ewentualna wymiana bezpiecznika lampy błyskowej. W przypadku braku obrazu należy zweryfikować stan matrycy CCD i jej zasilania. Dostępne są service manuale i firmware na stronach producenta oraz w internecie, jednak ich stosowanie wymaga ostrożności i podstawowej wiedzy serwisowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA