Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CASIO QV-R40 SYSTEM ERROR (0e01)

17 Kwi 2005 09:37 5897 39
  • Poziom 25  
    ZAGADNIENIA PORUSZONE W TEMACIE:
    - usuniecie błędu SYSTEM ERROR (0e01) w CASIO QV-R40 oraz EX-Z4
    - naprawa lampy błyskowej w CASIO QV-R40, znalezienie bezpiecznika odpowiadajacego za jej sprawność
    - troszkę o SERVICE MENU, czego nie dotykać :-)


    Witam wszystkich. Mam prolem z aparatem cyfrowym. jego historia jest długa i zawiła. Najpierw niedziałał wcale potem działałao wszystko oprucz wyświetlacza i robił czarne zdjęcia), a teraz wyświtlacz działa i komunikacja z komputerem, lecz nie mogę robić zdjeć chociaż by całych czarnych.

    Czy ktoś spotkał się z takim błedem, lub ma notę do niego? W instrukji obsługi pisze tylko tyle co kot napłakał i tego też sie można domyślić :-( czyli::
    Cytat:
    Your camer system i corrupted. Contact your retailer or a casio service center.


    W internecie wyczytałem, ze może to być wina oprogramowania aparatu, i że ten błąd występuje po niepoprawnym wgraniu oprogramowania.

    Czy da radę coż zrobić? Może to jednak sprawa sprzętowa np. uszkodznie w gałęzi zasilania któregoś z procesorów?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    Jezeli chcesh moge vyslac FW.
    No dla mnie to malo pomoglo.ERROR message znikla, no aparat pszi wlonceniu dziala tylko w PLAY mode.V camera mode na krutko vloncishe i vyloccashe.
    No ten kod zniknol.Tez mozesh weicz v SERVICE MODE.
    Nacisn ne MENU i DISPLAY ednoczesnie i vloncz POWER, nastempnie dva raza naczysni > pravo (na joistyc) i MENU.
    Best Regards
    Pszeprasam za taki popis.Jestem z Litvy, Kaunas
    Rimas
  • Poziom 25  
    Jeśli mógłbyś był bym wdzięczy za wysłanie. Co do sprawdzenia oprogramowania, to muszę jeszcze raz wymyć płytkę w spirytusie lub wanience ultra-dzwiekowej, i wygrzać ją czymś => Hot Air (suszarka w ostatecznosci tylko żeby wysuszyć).
    Menu włączyło sie bez problemu. Jesteś wspaniały! Skad wiesz takie rzeczy!? W całym necie nie znalażłem nic takiego!

    Na ekranie pisze:
    ++ KX864 ++
    PR: 03.07.08.11.35
    LD: 2.00
    MI: 114

    Jak nacisnę raz w prawo, to mi wywala ten błąd. A jak 2 razy w prawo, to włącza mi menu. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego w ogóle istnieje w tym aparacie! Który test powinienem włączyć? Wszytkie po kolei?
  • Poziom 13  
    Nieviem czy doszlo do ciebie FW.
    Ezeli nie to podai svuj e-mail
    Niedotykaj tylko nastrojuw objektyvu!!!(IRIS, FOCUS,....)
    Rimas
  • Poziom 25  
    Mój adres podany jest w pasku ale podam jeszcze raz: agentlos(malpa)o2.pl. Czy wgranie FirmWare jest bezpieczne? Które testy powinienem wykonać i które powinien wykomać a których nie jeśli była by to wina softu? Zauważyłem, że testy są tradycyjne, i ten aparat nie wszytkie wykona np: VIDEO OUT. On nie ma takiego wyjścia.
    Napiszę może jakie mam testy:
    1 :VERSION ONFO
    2 :VIDEO OUT
    3 :USB TCC TEST
    4 :TEST MENU
    5 :BEEP TEST
    6 :TASK-2 TEST
    7 :ROM UPDATE
    8 :ADJ TEST
    9 :REC-INFO (pokazuje błąd SYSTEM ERROR(0e01)
    10:TEST SCRIPT (każe nacisnąć OK czyli środkowy klawisz, a on nic nie robi i mogę cofnąć w tył)
    11:LAST MEMORY

    Na które testy powinienem zwrócić uwagę, i gdzie one się znajdują? Nie rozumiem więcej niż 90% opcji. Nie wiem co oznaczaja skruty do nich, a wolę nie grzebać w nieznanych opcjach...
  • Poziom 13  
    Witam. Mam to samo tylko w modelu ex-z4. Byłem ztym w serwisie (nie w casio) to mi powiedzieli że mam uszkodzoną płytę główną. Jak byś coś wymyślił to daj znać bo powiem że żal mi tego aparaciku stracić.
  • Poziom 25  
    Może opisz co dokładnie się stało. U mnie aparat jest po zalaniu, temat 3 stronicowy na Elekrodzie. Aparat nie działał całkowicie, a teraz mam nawet menu serwisowe. Płytka byla w stanie opłakanym (3 miesiące leżal na półce po zalasiu słoną woda z morza). Nie wiem, czy ten błąd u mnie jest do usunięcia, bo jakieś spęcie mogło uszkodzić coś i to jest efekt..)
    Napisz jak u Ciebie sie stało, że masz ten błąd.
    Czy menu serwisowe działa u Ciebie?

    RimasV - właśnie dostałem maila z oprogramowaniem. Czy jeśli coś pujdzie nie tak, to menu serwisowe się włączy tak samo jak teraz?
    I jeszcze jedno. Nie posiadam karty ponieważ właściciele ją zabrali. Czy mogę zapakowaćFirmWare na wbudowaną (wewnętrzna) kartę?
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    na model R40 z meniu nic niema stacz.
    Czy mogę zapakowaćFirmWare na wbudowaną (wewnętrzna) kartę?
    A jako ona podloncasze?
    Aparat twoje karte ma traktovacz jak CF card.
    Jezeli coz nie tak to aparat bendze nevidecz failu i zaprogramovania nebendze.
    Co do EX-Z4 tez moge dac FW
    Ta jest na www.casio.com support
    Jest opis i jak ladowacz FW.
    Rimas
  • Poziom 13  
    Z moim aparatem było tak że normalnie chodził i rewelacyjnie robił fotki a któregoś dnia po prostu wyskoczył system error. Oddałem go do najbliższego serwisu foto i jak pisałem stwierdzili userkę na płycie. Ponieważ na co dzień prowadzę serwis gsm więc mój serwisant został zmuszony do rozebrania aparatu i obejrzenia usterki. No i się okazało że jednak ten serwis foto jest do ..... W aparacie niewidać żadnych usterek mechanicznych. Dla zasady przelutował układy i dalej to samo. Więc podejrzewam soft. Jak byś w swojej sztuce coś podziałał to byłoby super. Czekam na wyniki i opis postępowania.
  • Poziom 25  
    Czyli muszę podłączyz zewnętrzna kartę tak? o do wewnetrznej wgralem, zrobiłem folder ROOT i wrzuciłem tam FirmWare, i nadal jak pokazywał wersje FirmWare, tak pokazuje. Jutro przejdę się do sąsiada po kartę.
    Update:
    Wcześniej żle Cie zrozumiałem. Teraz wrzuciłem soft do głównego folderu i znalazł go, lecz podczas kopiowania występuje błąd :-(. Czy jesli po 20 razach nadal będzie występował błąd, to czy dać sobie spokój?
    I jeszcze jedno. Wlaśnie chciałem zrobić SH FW UPDATE po aparat pokazuje mi błąd FILE ERROR! 0x1001. Czy wiesz moze co to za błąd?
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    ROOT pisatcz netzseba tylko vgraj fail QV-R40.bin i vszystko.
    Zprobui ezce w ROM UPDATE zrobitzc INITIALIZE, pokaze blend, a zatym wgraj ponovnie FW.
    SH Update robise z drugego failu(tocno neviem)
    Moze bycz zapsuty loader FW czyly jest esce uzkodzenia v Mother Board.
    Rimas

    Dodano po 4 [minuty]:

    Moze bytcz ze est esce zepsuty(chlodna paika) kontakty.Cy sprobui esce vymyc plate.
    20 raz robicz to samo netczeba...
    Czy chodzi objektyv?
    Rimas

    Dodano po 7 [minuty]:

    V tych aparatach soft moze pobsutcze za nagle go down power napience,
    czy pzsy razladowaniu akumulatorow.(kedy napience byva nizsa vyladujese akumulator)
    Rimas
  • Poziom 25  
    RimasV - przed chwilą powiedziałem sobie że zrobie updatei zostawiam go i ide do szkoły! Zrobiłem 4 razy i za ostatnim poszedłem się ubierać. Ku mojemu zdziwieniu widzę CMMPLETE!!!! Jak się zdziwiłem!! Teraz mogę powiedzieć co nie działa, bo będzie prościej. Nie działa matryca CCD oraz zoom optyczny i cyfrowy. To jest już chyba uszkodzenie mechaniczne :-(. Bende musiał szukać uszkodzenia. Dobrze, ze procesory są sprawne!

    Nie wiem, jak mam Tobie dziekować. Informacjie podane przez Ciebie były tak trafne, że lepszych Sobie nie wyobrażam!!
  • Poziom 25  
    Witam. Mam jeszcze jeno pytanie. Czy istnieje test na połączenie aparatu z matrycą odbierającą obraz (CCD). U mnie wszystko działa, poza ty, że nie ma obrazu oraz nie moge przybliżac zdjeć w trybie PLAY.
  • Poziom 13  
    Takej funkcii nema.
    Tczeba spravdzic Objektyv
    Rimas
  • Poziom 25  
    A wiesz moze, czy da się w ogóle sprawdzić czy matryca jest sprawna? Czy jest jakis test testujacy wszystkie procesory?

    Chciałem zrobić TEST MODE SCRIPT, lecz jak naciskam OK to nie zaczyna testu, a w innych testach zaczyna. Moze to jakaś inna kombinacja?

    Chciałem wnieść poprawkę do tego, że po nacisnieciu na REC_INFO wystepuje błąd. Teraz włącza się try nagrywania, i na ekranie są jakieś dziwne napisy które dziwnie migają: Oto one:
    g:12+6db
    s:1/29
    i:0
    ev:2
    st:0us
    mu:0
    etc:0
    indoor
    Ldet: 0- 1- 2- 3
    Lset816
    Dziwi mnie jedna rzecz, wypisane nazwy raz są chudą a raz grubą czcionką więc "8" zamienia się na ":". Jeszcze podam kilka wartości:
    Zo:5
    Zp: 5
    Fo:1004
    Dw:989
    Up:1025
    Fp: 0


    Masz może informacje, co znaczą te wartości?
  • Poziom 13  
    Niestety niemam nic na ten temat.
    Czy po wlonczeniu mozesz dvigacz objektyv?
    Czy kamera automatycznie vylonczase?
  • Poziom 25  
    Cytat:
    Czy po wlonczeniu mozesz dvigacz objektyv?
    Chodzi o ruszanie obiektywem? Niestety nie mam takiej opcji :-(. Aparat moze jedynie chować i wysuwać objektyw i nic poza tym. "Dzwignia" która powinna go wysówać, nie działa, aparat nie reaguje.
    Cytat:
    Czy kamera automatycznie vylonczase?
    Tzn. czy kamera automatycznie wyłącza sie? Zależy od ystawień. Jak postopi 5 min to chowa objektyw i wyłącza się, a jak postoi dwie minuty (ustawienie SLEEP) to wyłączy ekran i miga ledą. O to chodziło?

    Mam jeszcze pytanie, co do jednej rzeczy:
    Cytat:
    Niedotykaj tylko nastrojuw objektyvu!!!(IRIS, FOCUS,....)
    W panelu ADJ TEST przy IRIS, STROBE, ZOFFSET, ZDIST, POWER1 POWER2 mam unused. OK jest jedynie przy SHUT, AWB, KIZU, FOCUS., a przy VCON jest a c . Czy tak powinno być?

    Przepraszam, za te wszystkie pytania, lecz te menu to dal mnie czarna magia, a nie chciał bym czegość przestawić..
  • Poziom 13  
    RimasV jakbyś mógł podesłać na maila sofcik to będe wdzięczny. I jakby ktoś mógł mi tak łopatologicznie po kolei napisać jak ma to ugryźć to będe wdzięczny. Daję flash initial i pisze system ok. A jak daję update to wyskakuje file error ox1001.
  • Poziom 25  
    To jest bardzo proste. Przeczytaj posty wyżej a zrozumiesz. Na początek scągnij FW. Do twojego aparatu jest dostępny w internecie jako UPDATE do twojego aparatu.
    Soft jest na stronie CASIO. Musisz tam szukac. Z tego co widziałem, to trzeba podać numer seryjny aparatu który masz i wtedy można ściągnąć.
    Musisz postępować tak jak ja, czyli ściagnij plik, wypakuj go na dysk wewnętrzny, lub zewnętrzny (plik bin), potem trzymaj przycisk MENU i jednocześnie nacisniej POWER. Po chwili będziesz miał napis:
    PROGRAM UPDATE
    YES
    NO
    NEW VERSION IS
    VER 1.02 => tak powinno pisać u Ciebie.


    Ja powtarzałem kilka razy wgrywanie firmware, i miałem ciągle błąd. W końcy naładowałem na MAX baterie i po kilku razach sie udało, i teraz jak sprawdzałem to już trzeci raz wgrałem FW bez błędu podczas procesu.
  • Poziom 13  
    Gdyby to byłotakie łatwe jak piszesz. Czytałem wszystko o początku i robiłem już na różne sposoby. Jak daję menu i power to wyskakuje tylko wersja sostu aktualna a zaraz potem system error. Jak wchodzę w service menu i daję fw update toto wyskakuje file error. Co dalej?
  • Poziom 25  
    Czyli plik już masz tak? Jeżeli nie wykrywa Tobie FW, to znaczy, ze wrzyciłeś go w złe miejsce. Wyjmij kartę zewnetrzną, naładuj baterie, wrzuć plik BIN na dysk bez katalogu i musi zaskoczyć jeśli plik jest prawidłowy, lub jak wcześniej zostało napisane, Loader jest uszkodzony, lecz co bygo uszkodziło?.
    Aha Opcja SYSTEM INITIAL u mnie usuwa wszystko co znajduje się na karcie, wiec jeśli nacisnąłeś niechcący to przez MENU + POWER, to nie ma się co dziwić, że nie ma FW na dysku :-). Ja zrobiłem to najpierw przed wgraniem FW a potem załadowałem plik i zaskoczył.
  • Poziom 13  
    Plik mam na karcie tak jak napisałeś i nic. Uruchamiam aparat i pokazuje tylko wersje softu. Nawet jak daję system initail to go niekasuje. Ale niedaje rady wgrać. heeelllllpppppp.
  • Poziom 13  
    gil Jaka dokladnie jest kamera EX-Z4 or EX-Z-4U.
    skond bralesz plik?
    Rimas

    Dodano po 2 [minuty]:

    Agentlos dzenkuje za oferowany PUNKTY!!!
    Regards
    Rimas
  • Poziom 25  
    Cytat:
    Agentlos dzenkuje za oferowany PUNKTY!!!
    Chociaż to mogę dla Ciebie zrobić :-).
    I jak z tymi opcjami vco wyżej napisałem? Moglibyście sprawdzić, czy one są powłączane? Może ktoś kto m działający aparat sprawdzi te opcje?
  • Poziom 13  
    1.VCOM as
    2.SHUT OK
    3.AWB OK
    4.IRIS UNUSE
    5.STROBE UNUSE
    6.KIZU OK
    7.FOCUS OK
    8.ZOFFSET UNUSE
    9.ZDIST UNUSE
    10.POWER1 UNUSE
    11.POWER2 UNUSE
    12.ADJ STATUS CLR

    to s pracujencego after FW upgrade
    pszed tym bylo 0e0e
    Rimas
  • Poziom 13  
    Mam dokładnie model EX-Z4 a plik pobrałem ze strony casio.com.
  • Poziom 13  
    Na casio strone jest dokladny opis FW update, mazs zrobic tak jak tam opisane i vzsysto ma dzialac.
    Rimas
  • Poziom 25  
    Dziwne, że nie chce się wgrać... Jeśli kopiujesz plik bin do głównego folderu (bezposrednio na dysk), i nie znajduje pliku to według mnie, albo jest uszkodzony, albo nie pasuje... Może przytało by się zacząć od wersji 1.0, a dopiero potem 1.02.? Może ten aparat ma jakies zabezpieczenie?

    Ja jeszcze chchiałem zapytać, czy aparat właczył by się jeżeli uszkodzony był by procesor do przetwarzania obrau. U mnie mam czarny obraz... jak myślisz RimasV, czego może to być wina? Matrycy CCD czy procesora? Czy miałeś styczność z aparatami z uszkodzoną matrycą, lub którymś z procesorów? Jak to się objawiało?
  • Poziom 13  
    Dzięki wam ludziska bardzo. Udało mi się uruchomić aparacik. Problem leżał w nienaładowanej baterii. Musiałem ją naładować do pełna i wtedy update. 9 m-cy latania po serwisach i "fachowcach" a tu taka niespodzianka za waszej strony. Żeknijcie mi boskie słowo jak mam wam dodać punkty na konta a zostaniecie obdarzeni ( nigdy niemiałem okazji nikomu dodawać punkcików).
  • Poziom 25  
    Ja punktów nie potrzebuje. Co najwyżej, to mogę dać Tobie z 50 bo widzę, że masz malutko :-). Zaraz dam "pomógł" RimasV'i w Twoim imieniu :-).
    A pisałem że po naładowaniu baterii na MAX'a dopioero poszło? Trzeba czytać uważniej :-). Zresztą na stronie producenta pisze wyraźnie:
    Cytat:
    Be sure to load a fresh set of new batteries into the camera before starting the firmware update installation procedure

    Upewnij się o załadowaniu nowych baterii w aparacie przed startem procedury instalowania FirmWare'u.
    Jeśli cos przekręciłem, to przepraszam, lecz wiadomo chyba mniejwięcej o co chodzi.
    Mimo, iż problem, został rozwiazany proszę jeszcze nie zamukać tematu. Chciałbym aby wypowiedział się w związku z moim pytaniem:
    Cytat:
    Ja jeszcze chchiałem zapytać, czy aparat właczył by się jeżeli uszkodzony był by procesor do przetwarzania obrau. U mnie mam czarny obraz... jak myślisz RimasV, czego może to być wina? Matrycy CCD czy procesora? Czy miałeś styczność z aparatami z uszkodzoną matrycą, lub którymś z procesorów? Jak to się objawiało?
    .