Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Ariston MBA 3832V

18 Kwi 2005 14:05 20872 47
  • Poziom 10  
    Potrzebuję pomocy. Posiadam lodówkę Ariston MBA 3832V z jednym agregatem i dwoma termostatami. Zamrażalnik działa prawidłowo a chłodziarka wcale. Wymieniony został moduł sterujący. Nic to nie dało. Autoryzowany serwis tego nie zrobi. Pomóżcie mi !!! Może ktoś wie gdzie można znaleźć schemat elektryczny do tego urządzenia???
  • IGE-XAO
  • Użytkownik usunął konto  
  • IGE-XAO
  • Poziom 10  
    Serwisant stwierdził że zawór jest dobry. Podłączył styki na zaworze odwrotnie i wtedy działała chłodziarka.
  • Specjalista AGD
    No to jak moduł i zawór są dobre, to szukać czujników temperatury. Może któryś ma przerwe.
  • Poziom 10  
    Wiem o dwóch czujnikach temperatury. Te są chyba dobre. Zmierzyłem oporność i chyba ok? Czy są jeszcze inne????
    Gdzie można je znaleźć???
  • Pomocny post
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    2 sa w chlodziarce (na parowniku i w komorze) plus jeden w zamrazarce. Zwykle tak to wyglada.
    Mialem niedawno przepadek ze ów zawor sie blokowal i podobne objawy.
    Przy sprawdzaniu OK, a po czasie kicha.
  • Poziom 10  
    Gdzie szukać drugiego czujnika chłodziarki? Nigdzie na zewnątrz go nie widać.
  • Pomocny post
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Sprawdz przy sterowniku, wszystkie czujniki sa podlaczane wlasnie do niego i tam pomierzysz bez rozbierania czegokolwiek (tylko tylko wyciagasz płyte)
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    Nie pamiętam modelu ale 1.5 roku temu miałem problem z Aristonem z elektroniką i elektrozaworem. Przyszła nowa alektronika i objaw był taki jak u Ciebie. Siedziałem 3 godz. i rozrysowałem schemat z płytki (chodzi o sterowanie elektrozaworem) i porównywałem ze starą elektroniką i układem połączeń. Okazało się, że w jednej elektr. linia wspólna to było L a w drugiej N. Poprzerabiałem połączenia przy kostkach i było OK.
    Co ciekawe elektronika była zamawiana w oparciu o numer serwisowy i numery części zgadzały się na dokumentacji, a serwis Aristona upierał się że wszystko jest dobrze.
  • Poziom 10  
    Próbowałem dojść do tego które złącze płyki czym steruje. Wiem tyle że cała strona prawa to wyjścia sterujące wentylatorem żarówką agregatem i elektrozaworem. Natomiast z lewej strony są wejścia sterujące - jest ich dziewięć. Cztery z nich są od jednej sondy w chłodziarce i od jednej w zamrażalniku. Nie mogę dojść do tego od czego są pozostełe 5 styków??? Może są jeszcze jakieś inne elementy sterujące? Dodatkowym objawem że jest coś żle ze sterowaniem jest to że nie pracuje wentylator z chłodziarce. Lodówka zachowuje się tak jakby cały czas pracowała w trybie Holiday. Czy ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze można sprawdzić???
  • Specjalista AGD
    alfik102 napisał:
    sondy w chłodziarce i od jednej w zamrażalniku. Nie mogę dojść do tego od czego są pozostełe 5 styków???


    Wśród nich są z wył. drzwiowego, a on wyłącza też wentylator. Żeby na chłodzarkę miał wpływ??? Chyba nie.
    Czujników na pewno jest więcej i mogą mieć wspólne przewody.
  • Poziom 12  
    mam jedno pytanie dlaczego w europie robia tak skaplikowane agd poruwnujac do ameryki?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Takiej procedury uruchamiania nie próbowałem. Poinformuję o wynikach.
    Natomiast odkryłem jedną dość chyba istotną rzecz. Kiedy podgrzeję tylną ścianę chłodziarki od środka suszarką do włosów, chłodziarka zaczyna pracować normalnie. Temperatura spada do +3oC i agregat się wyłącza. I to jest koniec potem działa już tylko zamrażalnik. Gdzieś na tylnej ściance od zewnątrz musi być chyba jakiś jeszcze jeden czujnik temperatury. Może ktoś wie gdzie go szukać? Czy mam rozpruć całą tylną ścianę?
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Niestety mam zbyt mało punktów i nie mogę pobrać tego pliku. Nie wiem jaka wiadomość się tam znajduje. Czy ten czujnik można wymienić? Serwis twierdzi że lodówka jest do wymiany!!! Jeszcze może jakaś jedna wskazówka?
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Dzięki. Serwis Aristona mówi że nie posiada żadnych rysunków. Z tego co jestem w stanie wydedukować to że numer 14 to sonda chłodziarki a numer 30 to sonda zamrażalnika. A odszranianie? Gdzie tego wogóle szukać?
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Znalazłem tą sondę na parowniku. Trzeba było rozciąć piankę z tyłu lodówki na wysokości sondy znajdującej się wewnątrz chłodziarki. Sonda na parrowniku znajduje się trochę bliżej środka ścianki (ok 10 cm). Sonda nie ma żadnych oznaczeń. Pisze tylko CONTROL S.A.S. Nie znam jej wartości. Została zastąpiona sondą z Whirpool,a. Lodówka ruszyła. Z tym, że temperatura wewnątrz chłodziarki waha się pomiędzy 4 do 6-7 oC. Czy to normalne? Czy zbyt duża różnica temperatur i muszę szukać jakiejś innej sondy o innej charakterystyce.
  • Specjalista urządzeń chłodniczych
    To moze wskazywac na za pozne wlaczanie sprezarki po odszronieniu. Inne wartosci czujnika powoduja ze odszranianie nie konczy sie na (na przyklad) 3 stopniach C a na 5C. Mozesz sie pobawic i pomostkowac (albo wlaczyc szeregowo) czujnik odpowiednio dobranym rezystorem aby przyspieszyc wlaczanie po odszronieniu. Oczywiscie najlepiej kupic oryginał...
  • Poziom 10  
    Jest problem z kupnem orginalnej sondy ponieważ Ariston tego nie sprzedaje. Wogóle w serwisie tego elementu nie da się zamówić i nie wiadomo jakie ma parametry. Może wiecie gdzie można o taką sondę pytać???
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Tak lodówka działa. Wydaje się że udało ją się uratować. Bardzo się cieszę że nie muszę wyrzucić 2000 PLN na nową lodówkę. Dzięki wam za pomoc. Tylko martwi mnie to że są tak duże skoki temperatury. Ta sonda ma inną charakterystykę. Może tak ma być? Nie wiem. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Chłodziarka działa normalnie. Ma pięciostopnionową skalę ustawiania temperatury. Jest ustawiona na 4. Chłodzi do 2-3 oC a potem teperatura wzrasta do 4-7oC. I spada ponownie. Czy to normalne?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Przepraszam nie 4-7oC tylko 6-7 oC.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ty to masz szczescie ;)
    Wczoraj znowu cos takiego przywiozlem od klienta, prawie nówka INOX...
    Ma jedną wadę: sito w chlodziarce :D
    Jutro odzyska swoją świetność ;)
  • Poziom 12  
    prawdopodobnie parownik bylo tani zrobiony albo zla jakosci kupic nowy ale robocizna droga