logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 1.1 1999 - Zacinający się prędkościomierz i obrotomierz Jaeger

obrus 18 Kwi 2005 20:31 16282 6
REKLAMA
  • #1 1417046
    obrus
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Posiadam to autko, 1.1, 99 r. i liczniki jaeger. W zeszłym roku zacał sie problem, ze wskazówka prędkościomierza nie opada przy zwalnianiu, porusza się też skokami. Wzmaga się to zjawisko przy chłodnym ranku i wilgoci. Po wyłączeniu zapłonu opadnie o ok. 1 cm i tak zostaje. Muszę wówczas włączyć i wyłączyć zapłon kika razy, gdyż przy wyłączaniu opada o kolejny centymetr. 1 raz zdarzyło mi się , że obrotomierz tez zgłupiał.
    Podczas rozmowy telefonicznej z serwisem polecili wymiane zestawu, który trochę kosztuje...
  • REKLAMA
  • #2 1417439
    Gretz
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    W 206-tce prędkościomierz i obrotomierz napędzane są silnikami krokowymi poprzez przekładnie zębatą. Cała przekładnia jest plastikowa, razem z ośkami zębatek. Na 99,9% urwaną nasz właśnie ośkę zębatki i z tego powodu licznik się zawiesza. Klejenie raczej nic nie da. Miałem ten sam problem tyle że z obrotomierzem, ale mechanizmy są identyczne - zamiast plastikowej ośki wtopiłem metalową i jak na razie działa tzn. ponad rok nie było problemu.
  • REKLAMA
  • #3 1419978
    obrus
    Poziom 14  
    duży jest problem z demontażem zestawu wskaźników i późniejszą zabawą? Takiej przekładni nie idzie dokupić?
  • REKLAMA
  • #4 1420336
    Gretz
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    dla mnie demontaż nie był problemem, ale to już indywidualna predyspozycja - więc może być z tym różnie ;-)
  • REKLAMA
  • #5 1583096
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Gretz napisał:
    dla mnie demontaż nie był problemem, ale to już indywidualna predyspozycja - więc może być z tym różnie ;-)

A mozesz opisac tak z grubsza jak to rozebrac (jak wyjac licznik). Jutro czeka mnie wlasnie nprawa uszkodzonego predkosciomierza w p206 i nie chce czegos urwac. Bylbym wdzieczny za pomoc.
  • #6 1586882
    psit
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    gretz ma race urwana oska na trybie troche modelarstwa i smiga wtapiajac nawet igle,zegar bez problemobudowany jest oslona ktora jest na zatrzaskach pozniej pozostaje instalacja i dwie srubki zegar na wieszchu
  • #7 1979237
    obrus
    Poziom 14  
    http://206club.net/viewtopic.php?t=1896
    dla wszystkich zainteresowanych tym problemem szczegłowy opis wraz ze zdjęciami.
    Ja się jeszcze nie zabrałem za robotę, gdyż problem na razie znikł. Myślę, że mozna zamknąć temat

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 206 1.1 z 1999 roku z licznikami Jaeger pojawia się problem z zacinającym się prędkościomierzem i obrotomierzem. Wskazówka prędkościomierza nie opada prawidłowo przy zwalnianiu, porusza się skokowo, a zjawisko nasila się przy niskiej temperaturze i wilgoci. Po wyłączeniu zapłonu wskazówka opada częściowo i zatrzymuje się, wymagając kilkukrotnego włączania i wyłączania zapłonu, by opadła dalej. Problem wynika najczęściej z uszkodzenia plastikowej osi zębatki napędu silników krokowych liczników, które są wykonane z tworzywa sztucznego. Naprawa polega na wymianie lub wzmocnieniu osi zębatki metalową wkładką, co eliminuje zacinanie się mechanizmu. Demontaż zestawu wskaźników nie jest skomplikowany, wymaga zdjęcia osłony na zatrzaskach, odłączenia instalacji i odkręcenia dwóch śrubek. Szczegółowe instrukcje i zdjęcia dostępne są na forum 206club.net. Wymiana całego zestawu liczników jest kosztowna, dlatego naprawa mechaniczna osi zębatki jest rekomendowana jako skuteczne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA