logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uruchamianie starych programów na nowych komputerach.

cherry34 18 Kwi 2005 22:53 1480 7
REKLAMA
  • #1 1417579
    cherry34
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam serdecznie wszystkich.
    Mam problem z uruchomieniem starego programu (podobno napisanego w "Clipperze") na komputerach z zegarem powyżej 400MHz.
    W googlach nic nie znalazłem (może źle szukałem).
    DosBox nie pomaga. W wersji 0.63 wywala komunikat "Błąd krytyczny 3". Na starszych DosBoxach był bodajże Runtime Error .... - czyli tak jak bez DosBoxa.
    Może komuś udało się odpalić stary programik na nowym kompie?
    Dodam że komputerek to Duron700, WinXP (na 98 też nie działał).
    Z góry wszystkim dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1417626
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    To nie jest problem Windows, tylko ogólnie mówiąc zbyt szybkiego procesora. Bez łatek (o ile są) programu wg mojej wiedzy nie uruchomisz. Identyczny program dotyczył programów kompilowanych starym Pascalem 7.
  • REKLAMA
  • #3 1417749
    cherry34
    Poziom 13  
    Wiem że za szybkiego procesora (napisałem przecież że na procesorach z zegarem >400MHz). Właśnie dlatego zastosowałem DosBoxa. Kiedyś słyszałem, że są takie łatki, które pozwalają uruchomić np. program napisany w TP.
  • #4 1417763
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Cherry34, DOSBox nie ma nic wspólnego z szybkością procesora. A łatki są, owszem, ale dotyczą w najlepszym przypadku programów generowanych przez konkretny kompilator. Nie są to łatki uniwersalne.
    Może w Twoim przypadku to pomoże:
    http://www.majorgeeks.com/download688.html
  • REKLAMA
  • #5 1417775
    cherry34
    Poziom 13  
    Ooo. O to mi chodzi. Program podobno napisany w Clipperze. Tylko czy tych łatek nie trzeba przypadkiem wstawiać do kodu programu? A w dosboxie można ustawić sobie np. zegar procesora.
  • Pomocny post
    #6 1417791
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Przeczytaj to, co jest napisane na podej przeze mnie stronie. Tam jest wszystko wyjaśnione.
  • REKLAMA
  • #7 1417830
    cherry34
    Poziom 13  
    Sorki. Oczywiście linka nie zauważyłem.
    Po odpaleniu CPUKillera działa i to przy spowolnieniu do 692MHz (dziwne co).
    Wielkie dzięki
  • #8 1417835
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Cieszę się, że mogłem pomóc. Powodzenia.
    Skoro tak to temat zamykamy ! ( TJT )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem uruchomienia starego programu napisanego w Clipperze na komputerach z procesorem powyżej 400 MHz wynika z nadmiernej szybkości CPU, co powoduje błędy wykonania. DOSBox w wersji 0.63 nie rozwiązuje problemu, gdyż nie emuluje spowolnienia procesora odpowiednio dla tego typu aplikacji. Istnieją łatki dedykowane programom kompilowanym konkretnymi kompilatorami, jednak nie są uniwersalne i często wymagają modyfikacji kodu źródłowego. Skutecznym rozwiązaniem okazało się użycie narzędzia CPU Killer, które pozwala na sztuczne spowolnienie zegara procesora, umożliwiając uruchomienie programu nawet przy nominalnej częstotliwości 700 MHz. Dyskusja dotyczyła systemów Windows XP i Windows 98 oraz procesora Duron 700 MHz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA