logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tokarka CNC TRAUB TND360 - problem z napędem osi X i systemem TX-8

KrzysiekG 18 Kwi 2005 23:44 8057 7
REKLAMA
  • #1 1417807
    KrzysiekG
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witajcie.

Szukam osób znających tokarki CNC TRAUB szczególnie model TND360 i system TX-8. Świruje napęd osi X i nie bardzo wiem co dalej robić.

Może ktoś ma jakieś schematy napędu lub płyty osiowej komputera?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie.

Pozdrawiam
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1425884
    KrzysiekG
    Poziom 11  
    Cześć.
    Dzięki za odzew wszelkie sugestie mogą być przydatne.

Tokarka to TRAUB TND360 z systemem sterowania TRAUB System TX-8. Błąd pojawia się podczas przejazdu osią X (poprzeczny).
    Wyskakuje błąd nr 22 opisany jako błąd położenia (Positionsfehler) - różnica pomiędzy wartością zadaną a istniejącą zbyt duża.
    Opory mechaniczne raczej nie występują, silnik wygląda na OK (nie ma przejścia do masy, wzbudzenie OK, komutator i szczotki OK).
    Pomimo że na rysunkach poglądowych w dokumentacji jest narysowana tachoprądnica na silniku jej nie ma (no chyba że nie potrafię jej znaleźć ale z pewnością nie ma jej w obudowie przetwornika impulsowego). Jest jedynie przetwornik obrotowo impulsowy z którego sygnał wchodzi bezpośrednio na płytę serwo systemu sterowania. Tam chyba jest jakiś przetwornik C/A i jako analog wraca do napędu.
    Zasprzęglenie pomiędzy silnikiem i przetwornikiem OK.
    Napędy i silniki to Mitsubishi (z takimi jeszcze nie pracowałem).
    Czasami na maszynie występowało ciekawe zjawisko - od czasu do czasu oś X lekko skoczyła ale obrabiarka nie sygnalizowała błędu. W tym czasie w diagnostyce sytemu (klawisz CHECK) można było zaobserwować wystąpienie wartości zadanej (sollwert) w polu offsetu również występowało zachwianie wartości wskazywanej.
    Teraz w praktyce maszyną nie da się pracować ponieważ błąd 22 pojawia się prawie zawsze (wcześniej co jakiś czas - można było zrobić kilka sztuk).

Jeżeli masz jakieś sugestie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #4 1428173
    andre772
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Napisz jaki jest to dokładnie błąd
    chodzi mi o kolor i oznaczenie literowe przed nim np.A,M itp.
    Mam kilka podobnych maszyn TND400 i TNS na tym samym sterowaniu co twoja TX8f
    Czy po włączeniu zasilania idzie najechać na referencje, czy wtedy wyskakuje błąd. Sprawdz silniki osi X i Z jeśli są takie same zamień postępuj tak samo z przetwornikami położenia i modułami zasilajacymi silniki. W tnd 400 mam podwójny moduł od X i Z MR-s2-80B (wymieniałem go już kiedyś cena coś powyżej 10 tyś. 2 tyg. oczekiwania na przesyłkę ) i silniki też są różne więc nie da się nic zamienić tylko przetwornik położenia. Czy masz na tej osi hamulec jeśli tak sprawdz czy nie puszcza w trakcie pracy osi.

W ostateczności infolinia firmy TRAUB w języku niemieckim i angielskim. prześlą ci faks z schematem co sprawdzić. Części do maszyny kupisz w firmie GALIKA mieli przedstawiciela w stolicy z nimi też możesz porozmawiać o awarii.

Dodano po 5 [minuty]:

Adres do TRAUBA
    TRAUB Drehmaschinen GmbH & Co. KG
    P.O. Box 1180 · D-73258 Reichenbach / Germany
    Service Hotline: Phone (++49 7153) 502 -600 · Telefax (++49 7153) 502 -628

wejdz też na tą stronę
    http://www.index-werke.de/en/traub/dienstleistung/index.htm
    numery telefonów w zależności w jakim chcesz rozmawiać języku i o jakiej maszynie
  • #5 1428620
    KrzysiekG
    Poziom 11  
    Cześć!
    Dzięki za zainteresowanie.

Silników nie da się zamienić - różne moce, na osiach nie ma hamulców. Błąd dokładnie jest taki jak napisałem. Po prostu wyświetla 022 Positionfehler bez koloru bo ekran jest monochromatyczny - wygląda na to że pomimo tej samej nazwy są to zupełnie inne systemy (dokładnie jak z PHILIPSEM 432 system z 84 nazywa się dokładnie tak samo jak z 90 a są zupełnie inne:-)). Napędy są dwa niezależne, maszyna jest niestety stareńka (chyba 84 ale nie jestem pewien).
    Odnoszę wrażenie że winna jest płyta serwo w systemie sterwania gdyż w diagnozie systemu gdy maszyna wykonuje lekki skok pojawia się wartość zadana a to nie wróży dobrze. Niestety nie mam wielokanałowego oscyloskopu z pamięcią i nie potrafię zmierzyć zależności pomiędzy wszystkimi istotnymi sygnałami.
    Uszkodzenie przetwornika raczej bym wykluczył ponieważ maszyna nie oszukiwała na pomiarze.
    Napęd to Mitsubishi 26698.

Pozdrawiam
    Krzysiek
  • #6 1431797
    andre772
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Radzę ci przedzwonić do Trauba.
    Można się z nimi porozmawiać, dzwoniłem kilkadziesiąt razy i jeszcze nigdy nie odmówili pomocy. Jeśli nie masz nikogo biegłego w językach to przygotować info na papierze o maszynie nr fabryczny, typ, rodzaj silników rodzaj modułów, itd plus rodzaj usterki dać do przetłumaczenia i wysłać fax. Przyślą odpowiedz wraz z wskazówkami co sprawdzić, fragmentami schematu, itd i wszystko za darmo.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 1431816
    rrobert
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    witam

tacho jest w przetworniku sprawdz tacho

pozdrawiam
  • #8 5760805
    Stroos spol.s r.o.
    Poziom 1  
    Nasa firma zrobi generalnij remont tokarky TND360 -mechaniczny.
    S pozdrawieniem Krizan-Stroos sro Galanta, Slowacia.
    stroos(_at_)stonline.sk

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z napędem osi X w tokarkach CNC TRAUB model TND360 ze sterowaniem TRAUB System TX-8. Występuje błąd 022 Positionfehler, wskazujący na zbyt dużą różnicę między wartością zadaną a rzeczywistą położenia osi X. Mechaniczne opory i stan silnika Mitsubishi 26698 zostały wykluczone jako przyczyny usterki. Brak tachoprądnicy na silniku, obecny jest jedynie przetwornik obrotowo-impulsowy, którego sygnał trafia do płyty serwo systemu sterowania. Podejrzenia padają na uszkodzenie płyty serwo, gdyż podczas testów pojawia się nieprawidłowa wartość zadana. Wskazano na możliwość kontaktu z serwisem TRAUB, który udostępnia schematy i wsparcie techniczne, oraz na firmę GALIKA jako dostawcę części. Zalecane jest sprawdzenie przetwornika tachometrycznego w przetworniku oraz ewentualna wymiana modułów zasilających silniki, jeśli występują podobne modele osi. Wskazano także na brak hamulców na osiach i różnice w mocach silników, co uniemożliwia ich zamianę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA