Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
CControls
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Składanie kompa, pytania.

vallhalla 06 Cze 2014 14:01 2718 32
  • #1 06 Cze 2014 14:01
    vallhalla
    Poziom 6  

    Siema,
    chcę się pozbyć starego złoma i postanowiłem złożyć jakiś tani komputer który pochodzilby jeszcze trochę i też mógłbym na nim w jakieś nowsze gry od czasu do czasu. Więc tak, ze starego komputera chce wykorzystać:
    Zasilacz Corsair VS450
    Grafika GF 9600GT 512mb (potem gdy uzbieram wiecej kasy wymienię na jakiegoś radeona lub dalej GF)
    Dysk WD Blue 500gb

    Chcę kupić całą resztę, czyli obudowę monitor itd.
    Więc tak, nad tą obudową myślałem: morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-czarna-matx-atx-okno-usb-3-0-605201/
    Kolega ją ma i mi poleca, zresztą mi też się podoba i jest dosyć tania i funkcjonalna. Martwi mnie tylko jedno, na obudowie jest jedno usb 3.0 a na płycie która chcę kupić (patrz niżej) jest napisane że wyprowadza tylko 2 usb 3.0, i w portach ma 2 czyli nie da się tego jednego na obudowie podpiąć do płyty czy oprócz tych 2 na płycie można jeszcze 2 wyprowadzić ?

    Płyta główna: ASrock H81M
    Jest dosyć tania, ale nie jestem pewien.

    Procesor: Pentium G3420

    Ram kupiłbym jakiś używany może lub nowy, myślałem o jednej kości 8gb bo na płycie są tylko 2 sloty.

    No i monitor, chciałbym jakiś panoramiczny, 20 cali mi w zupełności wystarczy lub nawet 19. Tutaj się kompletnie nie znam więc kieruję pytaniie do was, w przyszłości chciałbym kupić kartę z wyjściem hdmi więc może i monitor powinienem kupić HD. Chciałbym żeby nie przerósł wartości kompa bo widzę dosyć drogie te monitory.

    No i jeszcze jakąś nagrywarkę, rzadko korzystam z płyt ale czasami trzeba coś wypalić na płycie lub coś zainstalować.

    To chyba wszystko, co myślicie o tych częściach, polecicie coś innego ? Coś jeszcze kupić ? Mój budżet to ok.1500zł, fajnie byłoby gdyby coś zostało ale myślę że mogę go też trochę przekroczyć.
    Z góry dziękuję :D
    Aha, dodam że mogę odbić 23% vat z tych części.

    0 29
  • CControls
  • #2 06 Cze 2014 15:51
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  

    Ma w tym być system operacyjny, czy masz? Jeżeli masz to dokładnie jaką wersję?

    Cytat:
    czy oprócz tych 2 na płycie można jeszcze 2 wyprowadzić ?
    Jeżeli dobrze pamiętam, płyta będzie też miec jakieś wyjścia USB3 na panelu tylnym.

    0
  • #3 06 Cze 2014 16:03
    vallhalla
    Poziom 6  

    Mam windowsa 8.1 i jakąś 7 ale nie pamiętam jaką a nie mam jak sprawdzić teraz.
    System to chyba najmniejszy problem, nie chcę kupować jakichś gotowców z już zainstalowanym systemem tylko wszystko złożyć sam, nawet mnie to chyba taniej wyjdzie.

    0
  • #4 06 Cze 2014 16:15
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Więc ja Ci napiszę tak.

    - MSI H81-P33 minimum - tutaj zaczekamy na inną opinię.
    - I5 4440 LGA1150 minimum (tnąc koszta w tej chwili to G3420 LGA1150)
    - 2x4GB DDR3 Crucial Balistix (ale mogą być Geil, A-Data, Patriot) - kup 2 moduły w razie awarii. 8GB to bardzo dużo RAM do domowych zastosowań. 4GB by Ci wystarczyły.
    - Themaltake Sm 530W Modular (korsarza sprzedaj)
    - monitor - poleciłbym Ci LG na IPS, ale słyszałem, że dużo lepsze są Benq na AV
    http://www.morele.net/komputery/monitory-i-pr...,,,,28246O896236,28248O897963/1/#product_list

    Co z HDD? Co z DVD? Masz na SATA i sprawne 100%? Wrzuć SMART dysku z CristalDiskInfo.

    0
  • CControls
  • #5 06 Cze 2014 17:38
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  

    vallhalla napisał:
    Mam windowsa 8.1 i jakąś 7 ale nie pamiętam jaką a nie mam jak sprawdzić teraz.
    Jeżeli OEMy to się nie nadadzą (przypisane do komputera na którym je zainstalowano). Jeżeli x32, to kiepsko - maksymalnie obsłuży 3.3 GB RAMu.

    0
  • #6 06 Cze 2014 20:22
    vallhalla
    Poziom 6  

    O systemy się nie martwię, i tak pewnie będę obok windowsa jakiegoś ubuntu instalował. Bardziej chcę się skupić na sprzęcie, no swiercm niezły skład ale chyba trochę drogi :D Co do ramu, 4gb to na te czasy już nawet mało do gier, a ja zamierzam też bawić się w wirtualizacje do której potrzebne byłoby jeszcze więcej ramu ale mi 8gb wystarczy, może gdzieś tanio znajdę. Fajnie gdyby było w jednej kości bo nie zająłbym obydwu slotów i w przyszłości mógłbym dokupić kolejne 8gb.
    Co do płyty, tańsza jest ale pewnie i gorsza ? Z tyłu mało wyjść/wejść audio itp, w swojej starej więcej miałem używanych. Zostanę chyba przy tym ASRocku chyba że dojdzie mi funduszy to może jakąś droższą.

    Nie chciałbym wymieniać zasilacza bo niedawno go kupiłem, no ale w ostateczności gdyby wystarczyło mi na jakiś mocniejszy procek to pewnie zmieniłbym a tego sprzedał nie nachodził się wiele.
    HDD pisałem, ze starego kompa WD Blue 500gb (kupiony dosłownie kilka miesięcy temu więc SMARTa raczej nie trzeba) a dvd też pisałem że chciałbym jakieś nowe, ale to chyba będzie najtańsza część tego zestawu.

    Co do i5, z tego co widzę to g3420 jest dużo bardziej opłacalnym procesorem (z tej strony: http://www.cpu-world.com/Compare/301/Intel_Co...i5-4440_vs_Intel_Pentium_Dual-Core_G3420.html wynika że ma lepszy stosunek ceny do wydajności, a te różnice też takie wielkie nie są, dopiero w zadaniach wielowątkowych jest jakaś większa różnica)
    W sumie to zamiast g3420 mógłbym wziąć g3220 bo różnica praktycznie żadna a tańszy jest. Lub wybrać jakiś całkowicie inny, z tego co słyszałem to haswelle się grzeją ?

    Edit
    a co myślicie o ASRocku B85M ? http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b85...gclid=CI73guLw5b4CFQYTwwod60IAcA&gclsrc=aw.ds z tego co czytałem to b85 lepsze od H81

    0
  • #8 07 Cze 2014 00:56
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  

    vallhalla napisał:
    W sumie to zamiast g3420 mógłbym wziąć g3220 bo różnica praktycznie żadna a tańszy jest

    Nic gorszego już nie mogłeś wybrać. Ale rozumiem że się nie znasz. Masz prawo.
    Więc:
    NIE ŁADUJ W TO "COŚ" PIENIĘDZY.
    Tylko I5.
    Żadne tam G3220 żadne I3. Bo to szmelc biurowy. Tego powinni zabronić produkcji. (to już żart)
    Naprawdę, szkoda Twoich pieniędzy na procek G3220.
    Szkoda Twoich pieniędzy na I3...

    0
  • #9 07 Cze 2014 01:08
    vallhalla
    Poziom 6  

    Jakbyś czytał to byś widział że nie chcę cudów, do i5 musiałbym pewnie znowu zasilacz wymienić a wtedy przekroczyłbym budżet (choć problemem to raczej dla mnie nie jest)
    Napisałem o g3220 bo jeśli miałbym brać g3420 to już lepiej byłoby brać g3220, a i3 jest totalnie nieopłacalny. I nie gadaj że ten pentium to szmelc bo ludzie cisną na tym nawet w najnowsze gry, choć może nie na max ustawieniach.

    0
  • #10 07 Cze 2014 01:12
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Do I5 nie musiałbyś wymieniać wcale zasilacza. VS450 spokojnie da radę. Pentiumy nie są na pewno złe na początek - zawsze można je wymienić w przyszłości. Warto oprócz modeli G3220/G3420 zerknąć na modele "refresh" - G3240, G3440, G3450. Cenowo zwykle w okolicach "starszych" modeli stoją.

    0
  • #11 07 Cze 2014 01:31
    vallhalla
    Poziom 6  

    A z jakąś lepszą kartą graficzną ? Nie mam teraz jak sprawnie sprawdzić, myślałem żeby później wymienić tego 9600GT na jakiegoś radeona lub geforca do ok.500zł, poradziłby sobie wtedy ten zasilacz ?

    0
  • #12 07 Cze 2014 01:46
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  

    HD7770 albo R7 260X. Poradziłby.

    0
  • #13 07 Cze 2014 01:54
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Do 500zł można jeszcze brać pod uwagę GTX750Ti.

    0
  • #14 07 Cze 2014 09:40
    vallhalla
    Poziom 6  

    Hmm no to mi smaku narobiliście, raczej wybiorę 750Ti, z tego co czytałem to jej wadą jest jedynie mała szyna, no ale coś za coś :D
    Ta karta nie wymaga zasilania z 6pinowego kabla ? Może się nie znam, ale nie jest to dziwne ?jeśli nie to szkoda bo będę musiał jeszcze gdzieś 2 kable 6+2pin upchnąć w obudowie.

    0
  • #15 07 Cze 2014 11:07
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  

    vallhalla napisał:
    Hmm no to mi smaku narobiliście, raczej wybiorę 750Ti, z tego co czytałem to jej wadą jest jedynie mała szyna, no ale coś za coś :D
    Ta karta nie wymaga zasilania z 6pinowego kabla ? Może się nie znam, ale nie jest to dziwne ?
    Niekonieczie, bywają zasilane w całości z gniazda. Z tym że do kart które wymaga PCI-E w wersji 2.1 lub nowszej płyta z H81 może nie wystarczyć (PCI-E 2.0)

    0
  • #17 07 Cze 2014 15:24
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Na H81M spokojnie GTX750Ti będzie działał. Jakiś czas temu składałem zestaw z Asrock H81M+GTX750Ti (Gigabyte) i działa bez zastrzeżeń.

    0
  • #18 07 Cze 2014 20:55
    vallhalla
    Poziom 6  

    A nie będzie jakiegoś spadku wydajności lub coś w tym stylu ? W sumie to między tym asrockiem h81m a tymi na b85 jest tylko kilkadziesiąt zł różnicy więc można wydać troszkę więcej, chyba że odradzacie.

    0
  • #19 07 Cze 2014 22:20
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  

    B85 jest nieco lepszą opcją.

    0
  • #20 08 Cze 2014 00:04
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    W kwestii wydajności nie będzie różnicy.
    H81 obsługuje 2 sloty RAM, B85 obsługuje 4 (chociaż niektórzy producenci wypuszczają, szczególnie te tańsze płyty B85 z dwoma gniazdami RAM). Na B85 będziesz miał pewnie 2 gniazda SATA więcej. H81 ma tylko 2 natywne USB3.0, ale asrock H81M ma dodatkowy kontroler, który kompensuje ich niedobór. Z bardziej istotnych różnic to chyba tyle - sam zdecydujesz, czy chcesz za to dopłacać.

    0
  • #21 08 Cze 2014 12:31
    vallhalla
    Poziom 6  

    Chyba wybiorę płytę na B85, chyba MSI bo ma aż do 64 gb ramu a w przyszłości mogę chcieć mieć więcej niż 8gb, na h81 miałbym tylko 2 sloty i do 16gb.

    Mam takie pytanie co do I5 jak i chyba innych procesorów, czy to skakanie taktowania z 3ghz do nawet 900mhz jest zdrowe dla procesora ? Wiem że to jest oszczędzanie energii, ale jak się co sekundę zmienia taktowanie o nawet 2.5 GHz to czy nie jest to jakoś odczuwalne itd i nie wykańcza szybciej procesora ?

    0
  • #22 08 Cze 2014 18:10
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  

    Nie jest odczuwalne, bo ma miejsce tylko gdy procesor nie jest w pełni obciążony. Procesor przy obniżonym taktowaniu pracuje chłodniej, więc przetrwa dłużej.

    0
  • #23 08 Cze 2014 22:11
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    vallhalla napisał:
    Chyba wybiorę płytę na B85, chyba MSI bo ma aż do 64 gb ramu a w przyszłości mogę chcieć mieć więcej niż 8gb, na h81 miałbym tylko 2 sloty i do 16gb.


    Jeśli chcesz używać tego komputera do gier i codziennego użytku - zanim zaczniesz do tego potrzebować więcej niż 16GB - zdążysz już wymienić tę płytę.

    0
  • #24 13 Cze 2014 16:45
    vallhalla
    Poziom 6  

    Więc tak, popytałem trochę kumpli i popatrzyłem na necie. Wyszło mi coś takiego:
    Obudowa SilentiumPC Gladius M40: http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gla...sd-ready-3x120mm-bez-zasilacza-spc077-529266/

    Zasilacz Corsair VS450 (już go mam, więc nie muszę kupować)

    Płyta główna Asus B85M-G http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-b85m-...dr3-1600-sata3-gblan-matx-b85m-g-581279/#div4
    lub MSI B85M-E45 http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85m-e...3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-b85m-e45-599722/ szczerze to chyba wolałbym MSI bo trochę tańsza, i tak raczej nie będę wykorzystywał połowy możliwości tego Asusa a i też mi się zdaje że MSI będzie lepiej pasowało do czarnej obudowy :D

    Procesor i5 44460 http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-...-bx80646i54460-haswell-refresh-nowosc-636603/

    Grafika MSI Gaming GTX 750Ti http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gef...gtx-750ti-gaming-2g-n750ti-tf-2gd5-oc-629388/

    Ram jakieś 2x4gb może używany, będę się pytał po jakichś forach bo czasami można niezłe okazje znaleźć.

    Dysk WD Blue 500gb który też już mam.

    Co do monitora to rozglądnę się jeszcze na tablicy itp.
    Czyli taki zestaw nie wliczając tego co już mam, ramu i monitora i zakładając że wybrałbym płytę MSI wyszedłby mnie ok. 1614zł + jakieś 50zł za nagrywarkę + przesyłki. Bez vatu wyszłoby dużo mniej.
    Co o tym myślicie, co proponujecie zmienić ?

    0
  • #25 13 Cze 2014 18:29
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  

    Obudowę ewentualnie sugerowałbym tą, ale to już bardziej kwestia osobistych preferencji:
    http://www.bitfenix.com/global/en/products/chassis/comrade/

    Cytat:
    Ram jakieś 2x4gb może używany, będę się pytał po jakichś forach bo czasami można niezłe okazje znaleźć.
    Szukaj na allegro, czasem da sie złapać po około 200 zł.

    0
  • #26 30 Lip 2014 17:37
    vallhalla
    Poziom 6  

    Witam,
    sorry że może podbijam, ale odłożyłem na jakiś czas kupno no i mam do przeznaczenia na komputer większy budżet teraz, bo ok. 3500zł ale jest w to wliczony monitor + biurko (biurko za ok. 300zł bo już chyba wiem które kupię)
    No i tak teraz wyszło że nie chcę już zostawiać starych części tylko wszystko kupić, żeby stary komputer nadal działał.

    Więc tak, przez jakiś czas śledziłem ceny różnych rzeczy i szukałem i mam na ten moment taką listę:

    Procesor i5 4460, szkoda tylko że morele podbija cenę co kilka dni i z chyba 649zł zrobiło się 674 zł (ktoś wytłumaczy o co chodzi ?)
    http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-...150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-636603/

    Karta graficzna MSI Gaming GTX 750 Ti
    http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gef...gtx-750ti-gaming-2g-n750ti-tf-2gd5-oc-629388/

    Obudowa SilentiumPC Gladius M40
    http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gla...sd-ready-3x120mm-bez-zasilacza-spc077-529266/
    (aktualnie niedostępna ale za kilka dni będzie pewnie dostawa, bo bardzo szybko schodzą tę obudowy)

    Zasilacz Corsair VS550
    http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-550...m-wentylator-eu-version-cp-9020050-eu-527951/

    Płyta główna, tu trochę mam problem:
    MSI Gaming H87-G43 http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h87-g4...ata3-raid-hdmi-dvi-atx-h87-g43-gaming-606784/

    Lub ASRock Fatal1ty H87 Performance http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fat...-sata3-gblan-raid-atx-h87-performance-582748/

    Lub może odpowiedniki tych płyt tyle że B85 a nie H87 ?


    Dysk WD Caviar Blue 500gb
    http://www.morele.net/dysk-western-digital-ca...3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/

    Napęd DVD byle jaki, pewnie jakieś LG za 60zł

    Co do ramu to sam jeszcze nie wiem, chciałbym 2 kości po 4gb, opłaca się kupować jakieś kości z radiatorami jeśli nie zamierzam ich podkręcać czy lepiej po prostu zwykłe GoodRama ?

    No i jeszcze monitor, tutaj chciałbym coś typu 20-24 cal no i najlepiej HD/FHD tylko się na nich niezbyt znam, najlepiej aby nie przekroczył 550zł. Widziałem jakieś monitory Benq za ~500zł, co myślicie o monitorach tej firmy ?
    Jaka matryca będzie lepsza jeśli przed tym monitorem zamierzam spędzać dużo czasu (od kilku do nawet kilkunastu godzin dziennie, czasem jakieś gry ale częściej jakieś programowanie lub przeglądanie internetu czyli dużo czytania, więc najlepiej aby nie bolały oczy :P) monitory BenQ chyba wszystkie mają matrycę TN, ludzie znowu polecają IPS ale też piszą że trudno znaleźć dobry monitor z matrycą IPS więc sam już nie wiem.

    Koszt komputera z wyżej wymienionego zestawu BEZ ramu i monitora

    Obudowa 199zł + procesor 674zł + karta graficzna 545zł + płyta główna ok. 345zł + dysk twardy 183zł + zasilacz 179zł + napęd 60zł = 2185zł

    Doliczając do tego monitor za ok 500zł, 2x4gb ram za ok. 280zł (może zdecyduję się na jakieś używane kości, jeśli takie znajdę to trochę bym zaoszczędził) no i biurko za 300zł wychodzi jeszcze znośna suma jak za ilość tych rzeczy.

    Co myślicie, co proponujecie zmienić ?

    0
  • #27 30 Lip 2014 17:53
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Mając budżet 3500 odejmijmy monitor (~500) i biurko (~300) - zostanie około 2700. Wydałbym je tak: http://www.morele.net/inventory/info/ISlaTI/

    Płytę pod Haswell Refresh proponuję ani na B85, ani H87, tylko na nowszym chipsecie serii 9 - H97. Dysk można wziąć 1000GB zamiast 500GB. Procesor ciut lepszy (wyższy zegar, wyższe turbo). Sporo lepsza grafika. Lepszy zasilacz. Tyle różnic względem tego, co zaproponowałeś.

    0
  • #28 30 Lip 2014 21:44
    vallhalla
    Poziom 6  

    Czyli wszystko wymienione :P
    No tak, tylko pewnie przy tym GTX 760 to będę miał niezły piekarnik w obudowie, jak to jest bo znalazłem w specyfikacji że Graphics Card Power (W) 170 W ale to jest pod maksymalnym obciążeniem czy jak ? Ile ta karta ciągnie prądu na zwykłym przeglądaniu internetu itp. ?
    Co do zasilacza to według morele (chyba zły opis jest) jest tylko jeden kabel 6+2 pin i tylko 3 molexy, a za to nasrane kablami SATA jakbym miał sobie obudowę z dysków zbijać. No i czy takie 450w poradzi sobie z taką kartą żarłokiem ? Co do obudowy to raczej zostanę przy Silentium, kumpel mi powiedział (który miał tą obudowę Zalmana) że jeśli teraz by kupował to wziąłby M40 zamiast zalmana, zresztą dużo bardziej mi się podoba i jest moim zdaniem bardziej funkcjonalna (i też podobno ma lepsze filtry).

    Co do płyty głównej no to już wiem że będę brał na H97, ale chyba wolałbym dopłacić te kilkanaście złotych i wziąć tą płytę:
    http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h97...zw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-h97-pro4-640930/

    0
  • #29 31 Lip 2014 13:28
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Przy każdym sprzęcie o odpowiednim poborze prądu w kiepskiej obudowie będzie piekarnik, dlatego kupuje się sensowną obudowę i piekarnika nie ma. Aby odpowiedzieć sobie ile pobiera karta w spoczynku, pod obciążeniem, albo jeszcze lepiej cały zestaw z taką kartą wystarczy znaleźć pierwszy z brzegu test, na przykład:
    http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/nvidia-geforce-gtx-760-test/strona/20370.html
    Z dwóch ostatnich pomiarów wynika, że zestaw oparty na podkręconym do 4GHz i7 II generacji (i7-2600k) pobiera w spoczynku około 113W, przy obciążeniu (obciążony jest również procesor) mamy pobór około 284W (z gniazdka). Tak więc zasilacz mający 408W na linii 12V z zapasem da sobie radę.

    Opis na morelach jest dobry. Zasilacz ma 1x pci-e, 3 molexy i sporo wtyków SATA. W przypadku GTX760 molexy się na pewno przydadzą, gdyż ta wymaga zasilania przez 2 wtyki 6pin, więc dwa molexy trzeba będzie poświęcić na przelotkę na PCI-E. XFX 550 ma dwie wtyczki PCI-E i więcej molexów, jeśli by Ci brakowało - chociaż w sumie teraz już rzadko się z nich korzysta.

    Co do obudowy to jest to kwestia gustu. Składałem komputery na Zalmanach Z3, składałem też na Gladiusach M40. Gladius nie jest zły, ale jest sporo droższy od Z3. Z3 wygrała z powodów ekonomicznych (budżet 2700 i tak lekko przekroczyłem). Jak chcesz dopłacać do M40 - na pewno nic złego z tego powodu się nie stanie. Moim zdaniem Z3 ma jedną ważną przewagę nad M40 - jest dostępny w sklepie, z którego kupujesz sprzęt (w przeciwieństwie do wybranego M40).

    Płyta Asrocka nie wnosi szczególnie wiele porównując ją z MSI - minimalnie lepszy kodek audio z większą ilością analogowych gniazd audio. Ogólnie jedna i druga płyta nie są złe.

    0
  • #30 31 Lip 2014 14:08
    vallhalla
    Poziom 6  

    Hmm, no a taki corsair vs550 nie wystarczylby ?
    Co do obudowy m40 to już kilka razy była niedostępna, gdy się pytałem kiedy wróci odpowiedziano mi że to jest bardzo chodliwy towar i nie będzie problemu z dostępnością.
    Mam pytanie co do karty, bo gtx 760 oc jest sporo dłuższy od 750Ti, nie będzie żadnego problemu z 'wyginaniem' się karty przy jakichś czynnościach ? Tutaj Zalman ma szynę którą mógłbym podtrzymać kartę, ale i tak chyba wolę kupić m40.
    Za jakiekolwiek błędy przepraszam, pisałem z telefonu.

    0