logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOSHIBA/L300D - Załącza, nic nie wyświetla, nie reaguje

SLAVCO1983 07 Cze 2014 09:51 2274 12
  • #1 13686081
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Witam na stół dostałem lapka jak w temacie. Uruchamia się załączają 2 diody i to tyle. Ekran pozostaje już czarny, z przycisku nie można wyłączyć. Studiowałem forum , ale nic ciekawego nie znalazłem. Napięcia pomierzyłem i wydaja się być ok. Laptop na 100% się przegrzał, z radiatora ściągnąłem duży kożuch około 7-10mm. Uruchomiłem samą płytę z prockiem i pamięcią, bez reszty podzespołów, ale reakcja się nie zmieniła. Ktoś podpowie co jeszcze sprawdzić, ewentualnie który element mógł paść?
  • #2 13686179
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6862
    Tam na dole MB powinien być led pomaranczowy , jego miganie to error
    np. długi krótki, xdł i x kr
    Po nim ma się zapalić DC In
    * z prockiem

Co masz napisane na MB,
    Cytat:
    coś z 6050Axxxxxxx - MB-?

Po tym okreslisz platformę od Inventec i znajdziesz SM.

W zał. opis error (zamiana z błysków na hex)
    Załączniki:
    • error.txt (4.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 13686213
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    Wszystkie pomiary robiłem bez baterii na zasilaczu. Co do diód to świecą 2 zielone zaraz po starcie i nic się nie zmienia. Wiatrak normalnie pracuje, dysk się załącza, myślę że mogła się uszkodzić grafika a to już nie na moje umiejętności. Resztę muszę sprawdzić bo lapka mam już złożonego. A że mi nie dawał w umyśle spokoju to postanowiłem zapytać się Was.
  • #4 13686219
    maciwi3
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Spróbuj rozebrać laptopa i wygrzać płytę bo seria A300 od Toshiby cierpi na taką dolegliwość.
  • #5 13686228
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    W czym ją wygrzać? w jakiej temp i jak długo?
  • #6 13686244
    maciwi3
    Poziom 19  
    Temperatura ok 300 stopni wystarczy, kilka minut.Oklej całą płytę folią spożywczą i wytnij otworek na mostek i gpu.Jeśli nie masz nagrzewnicy lub opalarki to w piekarniku ją podgrzej.Powinny puścić lekko luty i powinno być ok.Ale to zabieg na pewien czas tylko

Moderowany przez ANUBIS:

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #7 13686314
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    Mam opalarkę tzn miałem gdzieś idę poszukać. Znalazłem i co podgrzać opalarką czy piecyk lepszy?

Dodano po 54 [minuty]:

dioda pomarańczowa mignie raz długo raz krótko, gaśnie i zapala sie zielona. Zasilanie bez względu czy jest procek czy nie jest 3.3v na przycisku, po naciśnięciu zapala się 2 zielona dioda power on, wiatrak kręci i tyle
  • #8 13686467
    maciwi3
    Poziom 19  
    Sprawdź dla pewności na zewnętrznym monitorze czy jest obraz.Jeśli nie to prawdopodobnie grafika padła.Wygrzanie powinno pomóc.
  • #9 13686496
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    nie ma obrazu, wiesz parę lat siedzę w tym więc takie rzeczy sprawdziłem pierwsze. Mam jeszcze jedną toshibę gdzie właśnie nie ma obrazu na lapku a na zewnętrznym jest. Tamtego zabiorę się jak z tym się uporam. która to grafika będzie?

Nigdy nie podgrzewałem opalarką dlatego pytam w jakiej odległości trzymać opalarkę i jak długo?
    Załączniki:
    • DSC06760.JPG (892.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 13686551
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    SLAVCO1983 napisał:
    Mam opalarkę tzn miałem gdzieś idę poszukać. Znalazłem i co podgrzać opalarką czy piecyk lepszy?

Dodano po 54 [minuty]:

dioda pomarańczowa mignie raz długo raz krótko, gaśnie i zapala sie zielona. Zasilanie bez względu czy jest procek czy nie jest 3.3v na przycisku, po naciśnięciu zapala się 2 zielona dioda power on, wiatrak kręci i tyle

Oddaj do serwisu i nie słuchaj durnych porad chyba że Ci nie zależy na sprzęcie.
  • #11 13686562
    maciwi3
    Poziom 19  
    Cytat:
    Oddaj do serwisu i nie słuchaj durnych porad chyba że Ci nie zależy na sprzęcie.

Dokładnie serwis zrobi Ci "profesjonalny" reballing który wytrzyma 3 miesiące.
    Wygrzanie tylko potwierdzi tezę o uszkodzonym gpu.Możesz to zrobić sam za darmo.
  • #12 13686602
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    wygrzałem chyba za mocno :D :D :D po poleciała cyna z procka grafiki tak mi się wydaje, teraz sie nie uruchamia :D tylko dioda świeci
    :| :| jak nacisnę power to dioda power on zapala się na chwilę i gaśnie. trudno sprzęt wraca na półkę może znajdę płytę główna to kupię

Dodano po 5 [minuty]:

lisek napisał:

Co masz napisane na MB,
    Cytat:
    coś z 6050Axxxxxxx - MB-?

Po tym okreslisz platformę od Inventec i znajdziesz SM.

W zał. opis error (zamiana z błysków na hex)

dokładni 6050a2174501 mb-a03

Dodano po 4 [minuty]:

Temat chyba do zamknięcia bo składam lapka i na złom. Bo płyta 400 zł więc sobie daruję.

Dodano po 26 [minuty]:

A może ktoś chce się pomęczyć info na priv
  • #13 13686798
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    SLAVCO1983 napisał:

A może ktoś chce się pomęczyć info na priv

Napisz do mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Toshiba L300D, który uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu, a diody świecą na zielono. Po pomiarach napięć, które wydają się być w porządku, użytkownik podejrzewa uszkodzenie karty graficznej. W odpowiedziach zasugerowano wygrzanie płyty głównej w celu naprawy potencjalnych zimnych lutów, z zaleceniem użycia opalarki lub piekarnika w temperaturze około 300 stopni przez kilka minut. Użytkownik podjął próbę wygrzania, ale ostatecznie uszkodził procesor graficzny, co doprowadziło do dalszych problemów z uruchomieniem laptopa. W końcu zdecydował się na odłożenie sprzętu na półkę, z możliwością sprzedaży na części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA