logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić odbicie lustrzane wzoru płytki PCB z pliku PDF?

wiesiekr 19 Kwi 2005 18:25 3095 11
REKLAMA
  • #1 1419608
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich

Mam wzór płytki (jak w załączniku) i problem jest związany z przeniesieniem wzoru druku na płytkę prz pomocy folii. W górnej części pokazany jest wzór płytki ale taki jak powinien być już na płytce. W związku z tym muszę zrobić odbicie lustrzane ale nie wiem jak. Plik jest w formacie *.pdf i próbowałem go edytować Acrobatem 7 ale nie dam rady bo podczas edycji znikają pewne fragmenty ze wzoru tak jak gdyby znikała jakaś warstwa pliku.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zrobić odbicie lustrzane wzoru płytki PCB z pliku PDF? płytka.gif (26.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1419735
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1419773
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Witam
    Tak już próbowałem tylko, że nie mogę zaznaczyć obrazka a jedynie mogę zrobić zdjęcie a to z kolei daje efekt z "zakłuceniami" w postaci cieni. W paincie zapisywałem już chyba we wszystkich kompresjach i chyba *.gif daje najlepszy efekt. Jednak pozostaje kwestia rozdzielczości bo jak drukowałem z pdf-a to krawędzie są głatkie a z gif-a wszystko jest postrzępione. I nie wiem co z tym fantem zrobić.
    Mam Corel Draw 8 ale on nie chce otworzyć pdf-a, P-Cad też nie chce nic z tym zrobić a Pohotoshop-a nie mam. Acrobata mam ale w wersji trial, może wersja pełna ma więcej opcji edycyjnych. A może ktoś wie gdzie mogę znaleźć wersję PL może być również trial.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 1419791
    asarnas
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    BC wszystko tak jak mówisz.
    Jednak czasami przy kiepskiej jakości skanu PDF nie nadaje się do kopiowania. Często w ten sposób autorzy "zabezpieczają" swoje projekty przed nielegalnym kopiowaniem - zachęcając jednocześnie do zakupu archiwalnego numeru gazety.

Cóż nie osądzajmy tej praktyki.

wiesiekr mam akurat pod ręką PE 6/2000 więc zeskanowałem Ci tę mozajkę ścieżek i zapisałem jako BMP - z obróbką tego nie będziesz miał problemów.

Tylko pamiętaj o uszanowaniu praw autorskich ;-)

Pozdrowionka.
    Załączniki:
    • 533.zip (93.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1419838
    wiesiekr
    Poziom 12  
    asarnas serdeczne dzięki za tak szybkie zeskanowanie bardzo mi pomogłeś, co do praw autorskich to je szanuję jak najbardziej. Poprostu prubuję zrobić coś pożytecznego przy czym ucząc się. A plik pdf jakim dysponuję to wydaje mi się, że jest zabezpieczony, bo jakość jest naprawdę wspaniała. Plik wygląda tak jak gdyby był zrobiony w redakcji Praktycznego Elektronika. A tak na marginesie to gdzie teraz można szukać płytek produkowanych przez to wydawnictwo.
    Pozdrawiam
  • #6 1419911
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    wiesiekr napisał:
    A tak na marginesie to gdzie teraz można szukać płytek produkowanych przez to wydawnictwo.
    Nigdzie się nie kupi, wydawnictwo już nie sprzedaje ich.
  • #7 1419966
    asarnas
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Gazeta już kilka lat nie istnieje - to fakt.
    Do niedawna archiwalne numery i płytki można było kupić na www.pe.com.pl - ale przed chwilą patrzyłem i strony już nie ma :-[.
    Możliwe że strona pojawi się na www.pe.pl ale to tylko moje domysły.

Widziałem na allegro kilka płytek - poszukaj może coś znajdziesz. Mam też kilka płytek w domu - ale w większości są zmontowane - nie będą Cie chyba interesować.

Mogę pomóc archiwalnymi numerami - miło, że jeszcze ktoś interesuje się tym nieco niedocenionym pismem.

Tak trzymać - to naprawdę dobra lektura - szczególnie na początek.

Pozdrawiam.
  • #8 1457463
    _Brutus
    Poziom 12  
    A może być takie coś ??

:D
    Załączniki:
    • Jak zrobić odbicie lustrzane wzoru płytki PCB z pliku PDF? wydruk.gif (18.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1457968
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Wszystko już zmontowałem tylko, że w koncepcji 1 czujnika z małą modyfikacją PR-ka 200R a nie 220R (nigdzie nie mogłem dostać) i C5 330uF a nie 1.

Ale jeszcze mam problem bo gdy podgrzeję czujnik wskazanie maleje zamiast rosnąć i jeszcz jedna sprawa a mianowicie pomiar prądu między GND a Vout wynosi u mnie 0,684 V (spodziewałem się trochę mniej).

Jeszcze jeden problem z PR-ką przy zastosowaniu 200R po włączeniu zasilania 12V wyświetlacze startują i po chwili wszystko gaśnie i świeci tylko kropka a gdy wlutowałem 1K wyświetlacze pokazuję cyferki tylko, że bardzo szybko próbkuje bo ciągle zmienia się wartość wyświetlana.
  • REKLAMA
  • #10 1461843
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Przepraszam nie powiedziałem, że chodzi mi o cyfrowy termometr dwupunktowy wydany na łamach PE 6/2000.

Proszę poóżcie mi, bo nie wiem nawet czego szukać. Zimnych lutów raczej nie powinno być ale jeszcze to sprawdzę. Natomiast nie wiem dlaczego przy zasileniu 5V czujnika jest tak wysoka wartość pomiędzy GND a Vout.
  • #11 1463394
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    wiesiekr napisał:
    Witam wszystkich

Mam wzór płytki (jak w załączniku) i problem jest związany z przeniesieniem wzoru druku na płytkę prz . folii. W górnej części pokazany jest wzór płytki ale taki jak powinien być już na płytce. W związku z tym muszę zrobić odbicie lustrzane ale nie wiem jak. Plik jest w formacie *.pdf i próbowałem go edytować Acrobatem 7 ale nie dam rady bo podczas edycji znikają pewne fragmenty ze wzoru tak jak gdyby znikała jakaś warstwa pliku.

Pozdrawiam

Troszkę to już nieauktalne... ale na przyszłość: drukujesz wzór płytki z pdfa do pliku, albo za pomocą specjalnie zainstalowanej do tego celu drukarki post scriptowej albo za pomocą sterowników od zwykłej drukarki jesli to umozliwiają. POtem plik *.prn otwierasz ghost scriptem (+ghost view) http://sourceforge.net/projects/ghostscript/
    ftp://mirror.cs.wisc.edu/pub/mirrors/ghost/AFPL/gs850/

Konwertujesz do pliku graficznego z zachowaniem skali i rozmiarów i dalej mozesz z tym juz robic co chcesz :) dodawac napisy, zmieniac połozenie, lustrzane odbicie itp :) Pozdrawiam
  • #12 1478210
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Z plikiem zrobiłem trochę inaczej, bo przy pomocy Adobe Acrobat-a zapisałem jako *.tif a później zmieniłem odbicie lustrzane w IrfanView i wszystko jest OK.

Natomiast z kolegą znaleźliśmy błąd we wzorze płytki w jednym miejscu nie powinno być połączenia (miejsce opisane "Tu") i jest to luż poprawiona wersja.
    Błędy związane ze złym odczytem z czujnika wynikały właśnie z tego powodu i dodatkowo trafiła mi się padnięta dioda 4148. Po wymianie diody i przerwaniu ścieżki wszystko wróciło do normy i termometr działa OK. Chociaż jest dość duży rozrzut jeżeli chodzi o temperatury ujemne. Kalibrowałem w temperataurze pokojowej i przy temperaturze ok -20stC wyświetla mi ok -18stC. Nie jest to chyba aż tak dużo.
    Załączniki:
    • Jak zrobić odbicie lustrzane wzoru płytki PCB z pliku PDF? wydruk_472.gif (17.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu wykonania odbicia lustrzanego wzoru płytki PCB z pliku PDF w celu przeniesienia wzoru na płytkę za pomocą folii. Użytkownik próbował edytować plik PDF w Acrobat 7, ale napotkał na znikanie fragmentów wzoru, prawdopodobnie z powodu warstw i zabezpieczeń pliku. Proponowano użycie programów graficznych takich jak Corel Draw, Photoshop lub prostszego Painta do kopiowania i odbicia obrazu, jednak problemem była jakość i rozdzielczość obrazu po konwersji, co skutkowało postrzępionymi krawędziami. Zasugerowano także konwersję pliku PDF do formatu graficznego (np. BMP, TIFF) za pomocą narzędzi takich jak Adobe Acrobat (pełna wersja) lub Ghostscript, a następnie wykonanie odbicia lustrzanego w programach graficznych typu IrfanView. Wątek poruszał również kwestie praw autorskich oraz dostępności płytek produkowanych przez wydawnictwo Praktyczny Elektronik, które już nie jest aktywne, a archiwalne numery i płytki są trudno dostępne. W dalszej części dyskusji pojawiły się problemy z działaniem cyfrowego termometru dwupunktowego z PE 6/2000, które wynikały z błędów we wzorze płytki i uszkodzonej diody 1N4148. Po korekcie błędów i wymianie elementów urządzenie działało poprawnie, choć z pewnym rozrzutem pomiarowym przy niskich temperaturach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA