Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z baterią Compaq M700

Kszysztof 19 Kwi 2005 20:26 8129 35
  • #1 19 Kwi 2005 20:26
    Kszysztof
    Poziom 10  

    Sory jeśli ten temat był poruszany ale oczekuję prostej i szybkiej odpowiedzi. Mój laptop po formatowaniu już leciwej baterii przestał się zniej uruchamiać. Wskaźnik poziomu naładowania na baterii i w opcjach zasilania pokazuje 100%. Pytanie moje jest takie: czy na zaciskach wyjętej baterii powinno pojawiac się napięcie znamionowe czy inne mniejsze. Może to nie wina baterii?

    0 29
  • #2 19 Kwi 2005 21:00
    mancymonek
    Poziom 20  

    witam
    na zaciskach naladowanej wyjetej bateri musi byc przynajmniej napiecie znamionowe
    a najlepiej jak jest o wartosc rzedu 1-2 volt wiecej w zaleznosci od rodzaju baterii

    pozdrawiam
    mancymonek

    0
  • #3 19 Kwi 2005 21:14
    Kszysztof
    Poziom 10  

    Na mojej baterii jest 6 styków i na żadnym z nich nie pojawia się więcej niż jakieś szczątkowe 1.5V ?

    0
  • #4 20 Kwi 2005 01:34
    gabik001
    Poziom 36  

    Bateria do tego modelu ma 6 stykow i tak patrzac od strony testera (jezeli posiada - jak nie to od strony wyciecia):

    - batt

    mst batt (?)
    sda (serial data)
    scl (serial clock)
    pack id (identyfikacja rodzaju baterii)
    +batt

    Ten odseparowany pin to masa a reszta jak leci. Jak widac komunikacja laptopa z bateria odbywa sie za pomoca magistrali I2C. Bateria zbudowana jest z 4ch podwojnych ogniw typu US18650GR. Napiecie jednego ogniwa to 3,7V a pojemnosc ok. 1600mAh (oryg) - wiec calosc 14,8V 3.2 Ah. Oczywiscie mam na mysli typ PP2041B .
    Jezeli ja komp widzi to ok. A czym formowales baterie? A czy tester wbudowany w baterie cos pokazuje? Napisz jak wyglada proces ladowania. Jezeli ciagle laduje i nic z tego to byc moze padlo ktores ogniwo (u mnie tak bylo - w zasadzie jest bo jeszcze nie wymienilem - padly 2 ogniwa).
    Z tego co piszesz podejrzewam ze bateria juz nadaje sie na emeryture. Po formowaniu (czyli proces rozladowywanie -ladowanie) elektronika "zbadala" stan baterii i stwierdzila ze juz na nie pora. A ze pokazuje w systemie to co piszesz to nieszkodzi - to jest chwilowe. Naladuj do pelna na pracujacym OS i wyjmij wtyczke i napisz co sie stalo (patrzac na stan naladowania w menadzerze). Wtedy mozesz postawic diagnoze co do tej baterii.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 20 Kwi 2005 18:52
    Kszysztof
    Poziom 10  

    Cześć.
    Bateria byla formatowana z poziomu softu który ściągnąłem ze strony compaqa, mam dodatkową zakładkę w opcjach zasilania. Formatowanie przebiegło normalnie, po zakończeniu bateria wykazuje 100%. Chciałem sprawdzić czas pracy na tak sformatowanej baterii i wyjąłem wtyczkę. Laptop się natychmiast wyłączył. Wskaźnik na baterii także pokazuje ful. Dzisiaj rozłożyłem obudowę i sprawdziłem ogniwa. W trzech pakietach napiecie było równe 4.2 V na ogniwo, a w jednym 4.1 V. Czarno to widze.

    0
  • #6 21 Kwi 2005 00:27
    gabik001
    Poziom 36  

    No , ciekawa sprawa. Napiecie na pakietach jest, a mimo to bateria jest dead. Byc moze cos z elektronika. Wnioskuje to z Twojej wypowiedzi ze na zadnych zaciskach nie ma napiecia zasilania. A tak z ciekawosci sprawdze u siebie czy faktycznie jest...
    Pozdrawiam

    0
  • #7 21 Kwi 2005 01:32
    robin_s
    Poziom 16  

    Witam.Mam podobny problem z compaq armada 7800,ikona <klawisze Fn+F8 > pokazuje 69%,po wyjęciu wtyczki komputer wyłącza sie.Po rozebraniu bateri na zaciskach poszczególnych ogniw napięcie jest około 3,8V na każdej podwójnej sekcji a na zaciskach baterii nie ma.Jak ustawić ikonę <klawisz Fn+F7> Pokazuje baterie z kranem:
    1.z kranu wycieka duży strumień,
    2.z kranu wycieka średni strumień,
    3.z kranu wycieka malutki strumień,
    4.to samo co 3 + człowiek.
    Co oznaczają poszczególne ikony?
    Dziękuję za pomoc w tym temacie.

    0
  • #8 21 Kwi 2005 04:34
    gabik001
    Poziom 36  

    Ikony oznaczaja zurzycie baterii (pobor pradu przez kompa w okreslonym przedziale czasu) - i tak
    ad1 - duze zurzycie (duzy strumien czyli pobor pradu)
    ad2 srednie
    ad3 male
    ad4 male zurzycie , zaprogramowane przez uzytkownika - chodzi o np. przyciemnianie sie matrycy podczas pracy na samej baterii (ustawiasz to w zakladce "battery conservation settings").
    Ogolnie chodzi o poziom zuzycia baterii. Najlepiej jak jest maly strumien z kranu.
    Pozdrawiam

    0
  • #9 21 Kwi 2005 20:41
    Kszysztof
    Poziom 10  

    Czesć, wracam jeszcze do tego samego pytania, czy na wyjętej baterii jest napięcie znamionowe czy nie. Może bateria jest w stanie uśpienia, a przy włączeniu kompa zostaje wysterowana. Nie jestem pewien.
    A z tym kranem to potwierdzam, u mnie jest na 50% i powoduje to przyciemnienie matrycy.

    0
  • #10 21 Kwi 2005 22:35
    robin_s
    Poziom 16  

    Witam.Wracam do wcześniejszej wypowiedzi,otóz załadowałem ogniwa prostownikiem i ikona na kompie pokazuje 100%.jednak na baterii na stykach gniazda nie ma napięcia,a wskażnik na baterii też nie świeci.Gdy wyjąłem wtyczkę z sieci komp padł,bateria nie podała napięcia.W czasie pracy kompa na zasilaniu sieciowym zmierzyłem napięcie na stykach w kompie,było tam 18,5V.Podejrzewam że padła elektronika w bateri lub ???????.Proszę o opinie.Dziękuję.
    Bateria w tej chwili jest w komie już ponad 2 godz. i nadal pokazuje 100% ale nie podaję napięcia dalej, co robić?

    0
  • #11 22 Kwi 2005 03:58
    gabik001
    Poziom 36  

    Sory ze tak dlugo :)
    Wiec tak:
    w baterii ktorej typ podalem wczesniej napiecie na zewnetrzych (wyjsciowych) zaciskach u mnie wynosi 16,47V.
    W tej sytuacji wniosek chyba nasuwa sie sam.
    Podejrzewam (to sa moje domysly) ze za wskazania poziomu energii w systemie odpowiedzialny jest zacisk mstbatt - measurment battery(chyba ze te informacje sa przekazywane magistrala I2C ale tego nie wiem). Wiec w takiej sytuacji trzebaby oblukac elektronike, ale w pierwszej kolejnosci wykluczyc uszkodzenie ogniw (trzeba je sprawdzic kazde po kolei - nie paczkami! ; tutaj mamy do czynienia z wydajnoscia ogniwa - przy pomiazrze dobrzeby bylo go czyms obciazyc).
    Pozdrawiam i zycze powodzenia w walce z uszkodzeniem.

    0
  • #12 15 Maj 2005 18:29
    Redshuma
    Poziom 10  

    Witam wszystkich! Mam także problem z taką baterią. Po rozebraniu obudowy odlutowałem każdą parę ogniw. One są podłączone szeregowo ale parami. U mnie tylko jedna para wskazywała napięcie ok.1,8V. Posostałe były całkowicie rozładowane. Mam zatem pytanie: Czy można gdzieś dokupić poszczególne ogniwa? Czy może ktoś z Was posiada jakiś schemat połaczeń? Jakie napięcia winna podawać ta bateria dla notebooka? Dziękuję i pozdrawiam!

    0
  • #13 15 Maj 2005 22:04
    gabik001
    Poziom 36  

    Same ogniwa mozna dokupic, nie ma problemu. Jedynie cena... Jakie tam sa ogniwa pisze kilka postow wyzej. Tzn. rozumiem ze rozebrales i nie wiesz jak zlozyc (po zakupieniu ogniw) - ktore przewody gdzie ida, prawda? Bo nie wiem jakiego schematu sie spodziewasz. A jakie napiecie i na ktorych zaciskach tez pisze - proponuje przeczytac dokladnie wszystkie posty w temacie.
    Pozdrawiam

    0
  • #14 16 Maj 2005 12:33
    Redshuma
    Poziom 10  

    Dziêkujê Ci gabik001 za odpowied¼! Jak rozbieram urz±dzenie to w taki sposób aby wiedzieæ jak je z³o¿yæ. Pyta³em o schemat elektryczny bo nurtuje mnie jeden z odczepów ze ¶rodka ogniw ¶wiadcz±cy o podaniu na p³ytkê drukowan± napewno ni¿szego napiêcia ni¿ 14V! Dlatego pytam: Czy laptop dostaje tylko napiêcie 14V czy dodatkowo jeszcze inne (3, 5 czy 9Volt)? Pozdrawiam!

    0
  • #15 17 Maj 2005 02:15
    gabik001
    Poziom 36  

    Nie ma jednego odczepu tylko jest ich trzy. Znajduja sie pomiedzy polaczeniami sekcji ogniw. Sluza do kontroli naladowania poszczegolnych ogniw. Jezeli jedna sekcja ogniw padnie nie naladujesz baterii - bedzie sie ladowac ale sie nie naladuje. Jezeli chcesz schemacik polaczen ogniw i zlacza moge Ci podrzucic. Do laptopa ida sygnaly (pisalem wyzej) magistrali I2C, rozpoznawania typu baterii i chyba pin do kontroli poziomu naladowania (nie jestem pewien) oraz oczywiscie zasilanie. Pisalem zebys przeczytal moje wczesniejsze posty - wszystko pisze.
    Pozdrawiam

    0
  • #16 31 Maj 2005 14:05
    Redshuma
    Poziom 10  

    Witam! Dziękuję za pomoc. Ostatnio zakupiłem ogniwa do baterii. Każde z nich miało po ok.4 Volt. Po zlutowaniu ich do baterii na zacisku wyjściowym jednak nie było zadnego napięcia! Badając same złączone ogniwa napięcie w nich wynosiło ok. 18 V. Pomyślałem sobie,że formatowanie całości w laptopie przywróci normalność. Formatowanie zaczęło sie normalnie, bateria ujawniała swój numer i po około 40 minutach formatowanie wykazało 4%. Potem nagle zwiększyło się do 94% i szybko doszło do 100%. Następnie procenty zaczęły gwałtownie spadać! Po dojściu do 85% coś pstryknęło i laptop zaczął być zasilany tylko z baterii. Nie trwało to nawet jednej sekundy i zgasł. Po wyjęciu baterii i jej rozebraniu stwierdziłem, że dwa ogniwa zupełnie nie wykazywały napiecia! Odniosłem wrażenie, że się kompletnie rozładowały. Nie wiem już gdzie mam szukać przyczyny tego zjawiska. Jak doprowadzić elektronikę w baterii do prawidłowego działania? Co i gdzie w niej zmierzyć? Może ktoś dysponuje jakimś schematem serwisowym lub opisem to bardzo proszę o pomoc! POZDRAWIAM!

    0
  • #17 01 Cze 2005 02:42
    gabik001
    Poziom 36  

    Oj ze schematem moze byc problem. Pytanie: czy uwalily sie te same ogniwa co przedtem?
    Bo to ze zaczal byc zasilany z baterii to sprawa programu do kalibracji. On tak dziala. Niepokoi mnie to "pstrykniecie " i to ze uwalily sie ogniwa. Byc moze dwa ogniwa byly jakies felerne, ale tez nie mozna wykluczyc zlego dzialania elektroniki na te ogniwa (choc w zasadzie elektronika dziala na calosc i tylko jest mierzony stan naladowania na poszczegolnych ogniwach).
    Pozdrawiam

    0
  • #18 01 Cze 2005 10:30
    Redshuma
    Poziom 10  

    Dzięki za szybką odpowiedź! Regenerując baterię włożyłem 8 ogniw, które sprawdzałem pod obciążeniem żarówki 3,5 V oraz voltomierzem. Ogniwa napewno były dobre! Zastanawiam się dlaczego te dwa ogniwa rozładowały sie do zera! Może one mają jakąś wewnetrzną pamięć? Tak dalece nie jestem zorientowany, dlatego proszę o pomoc na forum, za którą bardzo dziękuję!

    0
  • #19 02 Cze 2005 04:17
    gabik001
    Poziom 36  

    Jezeli rozladowaly sie do zera to sprubuj je jakas ladowarka "ruszyc". I zamontowac spowrotem. Jezeli po probie "ruszenia" nie ma efektu (dalej zero) to chyba padly na amen.
    Pozdrawiam

    0
  • #20 02 Cze 2005 06:33
    satgal
    Poziom 40  

    Ogniwa LI-J mają swoje zabezpieczenia termiczne bo przy wzroście temperatury mogły by wybuchnąć, bezpiecznikiem odłączającym ogniwo
    od układu jest bimetalowa membrana zamontowana wewnątrz wyprowadzenia + w ogniwie. Można ją włączyć przez mały otwór
    w główce + wyprowadzenia ogniwa np. po spawaniu ogniw w pakiety gdyż
    temp. może przekroczyć tą wartość. Akumulator do firmowych notebooków jest kontrolowany przez procesor zamontowany wewnątrz niego i on decyduje czy podać napięcie na wyjście akumulatora załączając elektroniczny włącznik oraz zapisuje w pamięci ilość cykli ładowania i errory pomniejszając procentowo pojemność akumulatora. Naprawa wiąże się z nowym wpisem do eeproma w akumulatorze przez magistralę IC2

    0
  • #21 02 Cze 2005 08:15
    Redshuma
    Poziom 10  

    Witam! Wielkie dzięk za odpowiedzi! Teraz wiem, że regeneracja baterii wymaga większej wiedzy elektronicznej niż sie spodziewałem. Do programowania procesorów pewnie potrzebne są jakieś urządzenia i oprogramowanie a to już "wyższa szkoła jazdy". Tu muszę sie poddać i biec do sklepu po nową baterię. POZDRAWIAM!

    0
  • #22 03 Cze 2005 22:20
    satgal
    Poziom 40  

    Chciałbym dodać że na kiepskiej bateri mimo podłączonego zasilacza może być problem z instalacją np. Windows XP trzeba wtedy próbować instalować tylko na zasilaczu z wyjętą baterią. z notebooka.

    0
  • #23 04 Cze 2005 23:29
    dioda
    Poziom 10  

    Witam sorki, że jeszcze wracam do tego tematu, ale mam pytanie jak otworzyć baterie m700 aby nic nie uszkodzić i żeby można było złożyć ja ponownie???

    0
  • #24 06 Cze 2005 04:37
    gabik001
    Poziom 36  

    Trzeba nieco ostroznosci przy otwieraniu - niedosc ze obudowa sklejona z dwoch czesci to jeszcze zalana guma i jakby tego bylo malo przy zbyt "zachlannym" otwarciu urywa sie przewodzik -po czym trzeba isc do wrozki zeby powiedziala gdzie ma byc przylutowany.... :)
    A tak na powaznie to naprawde z tym przewodem trzeba uwazac bo jest bardzo krotki. Byly posty na ten temat ze zdjeciami gdzie ma byc (w razie urwania). Najgorzej jest rozpolowic obudowe, gdyz potrzeba cienkiego narzedzia (jakis nozyk) do rozdzielenia elementow obudowy.
    Pozdrawiam

    0
  • #25 06 Cze 2005 07:47
    Redshuma
    Poziom 10  

    Witam! Czy można dokonać wyzerowania pamięci procesora bez pomocy fachowego sprzętu i oprogramowania? (np.przy pomocy zwarcia odpowiednich przewodów, itp?)

    0
  • #26 06 Cze 2005 22:45
    gabik001
    Poziom 36  

    Raczej nie. Poszukaj podobnego tematu gdzie inni koledzy zamiescili rozne wsady tych epromow, dzieki czemu mozna przywrocic baterii "zycie".
    Pozdrawiam

    0
  • #27 09 Cze 2005 21:41
    Kszysztof
    Poziom 10  

    Witam, dawno nie zaglądałem na forum, ale zdarzyła się rzecz dziwna: moja bateria jak już pisałem po formatowaniu wykazywala ful naładowania, a jednak komputer z niej nie startował. Po rozłożeniu baterii i urwaniu osławionego przewodu, pomiary na ogniwach wykazywały pełne naładowanie.Komp dalej nie startował. Ze złości zostawiłem rozebraną baterię z odlutowanym zasilaniem i ( kabelkiem). Upłynęło dwa tygodnie i coś mnie naszło. Dam jej jeszcze szansę. Dostałem na forum gdzie dolutować kabel i złożyłem wszystko do kupy. Eureka Bateria ruszyła, na początek ładowanie od zera, chociaż baterie były ok. Potem szybko do 100%. Cieszę się jak dziecko. I jeszcze coś co wydłużyło pracę o pół godziny: zmierzyłem napięcie na rozładowanej baterii. Jedna paczka wykazywała mniejsze napięcie od innych o 0.5V. To powodowało skrócony czas pracy. wymieniłem ją na lepszą i teraz brykam 2.5 godziny. Jeszcze jedno, na wyjętej baterii nie ma napięci znamionowego. Pozdrawiam.

    0
  • #28 10 Cze 2005 04:44
    gabik001
    Poziom 36  

    No nic tylko pogratulowac...
    Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie na zaciskach jest napiecie (tak jak pisalem pare postow wyzej) i to w jednej baterii jak i w drugiej. Nie wiem moze jest jakas odmiana czy cus. W kazdym razie ja zmierzylem i jest , a bateria trzyma jakies 3,5 - 4 godziny (druga starsza ok. 100 min).
    Pozdrawiam

    0
  • #29 12 Cze 2005 19:20
    dioda
    Poziom 10  

    Witam znowu powracam to tematu baterii M700. Otworzyłem baterię okazało się ze jedna paczka ogniw była całkowicie rozładowana. Wymieniłem ją na nową. Skalibrowałem ja programem compaq-a. Trwało to jakieś 3 godziny. Bateria naładowała się (100 %), pisze 3 godziny pracy, aleeee!!! dzieje się coś dziwnego jak pracuje na baterii jakieś 1,5 godziny i wskaźnik spada do około 60% komputer wyłącza się i nie można go ponownie uruchomić z baterii. Myślałem że to przypadek, podładowałem znowu na 100% i to samo po jakimś czasie wyłącza się i tak w koło. Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy??? Kalibracja baterii przebiega pomyślnie, po otworzeniu jej na każdym pakiecie jest napięcie??? Co z tym można zrobić?

    0
  • #30 12 Cze 2005 21:04
    TONI_2003
    Moderator

    ... zapewnie jest tak :
    a) nowa paczka jest sprawna na 100%
    b) reszta na 50%
    i zapewne tu tkwi szkopuł !

    0